A nyakiredő, az orrcsont, és az AFP valóban alaklmas a genetikai rendellenesség kiszűrésére, és elegendő is?
nem igazán
-az tarkóredő az esetek 60%-ban vastagszik csak meg, ezt nekem egy genetikus mondta
-AFP eléggé elavult
de kombinált, integrált tesztek is csak kockázatbecslések
Az integrált teszt kb. 95%-os megbízhatóságú.
A korionboholy vizsgálat, ill. később a magzatvízvizsgálat 99,999%-os. Ezzel csak az a baj, hogy hasbaszúrnak egy bazi nagy tűvel...
Egyetlen olyan vizsgálat sincs (még az amniocentézis sem) amivel minden rendellenességet ki lehetne szűrni.
Így az amniocentézis is csak arra a kb 100-110 genetikai rendellenességre vonatkozóan 99%-os amit vizsgálnak.
De mivel több száz fajta genetikai rendellenesség van, ezért nincs olyan adat, vagy adatok együttese ami alapján kiszűrhető lenne minden.
Ha konkrétan a Down-kórra gondolsz vagy a nyitott gerincre, akkor azok ezen adatok alapján nagy valószínűséggel kiszűrhetőek, de az is lehet, hogy az adatok tévednek. Nálam például tévedtek.
Attól függ milyen vizsgálatokat csináltatsz, mindenhol van egy adott hibaszázalék.
Ez a te döntésed hogy mennyire bízol meg a kapott értékekben, mennyire hallgatsz a megérzéseidre, a dokidra,mennyire vagy racionális alkat. Mivel mindenki védi magát (dokik, intézmények) ezért senki nem fog neked semmit sem tanácsolni, vagy azt mondani, hogy 100% hogy ezen adatokkal egészséges babád fog születni.
Ezzel egyáltalán nem paráztatni akartalak, csak a tapasztalataimat írtam le, mert sajna már elég sok vizsgálaton túlestem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!