Van itt olyan aki elvetélt magzatvíz vétel (18. hét, genetikai célból) után?
A doki szerint 1000-ből öt a kockázat, egyes cikkek szerint 100-ból egy.
Aggódom, és nem vagyok teljesen meggyőződve a vizsgálat szükségességéről.
Szia! Nekem 100-ból 2-3 esetet mondtak, de szerencsére én nem tartoztam közéjük. 22. héten csinálták, mert 39 éves voltam akkor és javasolta az orvosom. Amúgy minden más vizsgálatom (is) tökéletes lett, mégis bártan javasolta, mert nekem azt mondta, hogy aki olyankor elvetél, ott többnyire gond lett volna a babával amúgy is. Ez nem tudom, mennyire igaz, mindenesetre nagyon fogadd meg az orvosok tanácsait, a szúrás után 2-3 nap szigorú pihenés/fekvés, min. 2 hétig semmi emelés, hajlongás, guggolás és házasélet.
Én már túl vagyok rajta, kisfiam 1 éves elmúlt, most könnyen beszélek. Akkor, amikor dönteni kellett, hogy vállalom-e, én is rettegtem. De amikor megjött a negatív eredmény, az egészet el is felejtettem.
34 éves vagyok. Második baba, az első is egészséges. Nincs semmilyen probléma a családban. A kombinált teszt negatív, az ultrahangok tökéletesek. Az AFP viszont alacsony lett.
Több helyen olvastam, hogy az AFP már egy elavult módszer, külföldön már nem is nézik. Nem tudom, hogy egy hibás eredmény miatt kockáztassam-e a babám életét. Ha az 1%-ot nézem, hát... görcsbe rándul mindenem!
Én integrált teszt csináltattam ami jó lett, de az AFP nekem is alacsony lett. A dokim elküldött a Bajcsy kórházba genetikai tanácsadásra, ott meg csak lestek, hogy mit akarok és csupán egy UH-t csináltak és az ottani doki is mondta, hogy semmiképpen nem javasolja a magzatvíz vételt, mert az integrált teszt eredménye nem indokolja. Már én is úgy mentem oda, hogy biztosan nem fogom engedni, mert oda is az volt kiírva a falakra hogy 1-2% a vetélési arány.
Ja és én is 34 éves voltam akkor. A lányom makk egészséges (11 hónapos).
Én megcsináltattam, előtte persze nagyon féltem, de nem volt semmi gond. Az 1 %, amit mondanak, csak a kötelező protokoll. NAgyon sok mindenkivel beszéltem a beavatkozás előtt, orvosom, védőnőm, terhesgondozáson a szülésznők, és összesen egyetlen esetet tudtak mondani, amikor elvetélt utána az anyuka (Pedig összesen nagyon sok évtizednyi tapasztalatuk van, sok ezer kismamával) Az a bizonyos anyuka is azért vetélt el, mert a beavatkozás után nem vette komolyan a pihenéát, hanem egyből visszarohant dolgozni, (úgy értem még aznap délután), majd hazafelé bevásárolt, hazaciplete a 2 telertömött cekkert, begörcsölt, és beindult a szülés.)
Én azt mondom, az ilyen fórumokon nagyban megy a riogatás, mert mindenhol, mindenki csak huhog, hogy jajj, vetélést okozhat. CSak olyanok véleményére adj, akik valóban átestek már ilyen beavatkozáson. Annak idején szerencsére én találtam egy ilyen fórumot az NLC-n, és ott mindenkitől csak megnyugtatást kaptam, ezért mertem végül belevágni.
Hozzáteszem, nálam sem volt kötelező a vizsgálat, de a kombinált tesztem pozitív lett, épp a határon, de pozitív. 2 hónapot idegeskedtem végig, és semmilyen más vizsgálat nem tudott megnyugtató választ adni. A 2 hónapnyi gyomorgörcs, sírórohamok után, mikor rászántam magam a vizsgálatra, annyira, de annyira megkönnyebbültem, hát még akkor, amikor megkaptam az eredményt, hogy egészséges a babám! Én egyáltalán nem bántam meg!
(Ja, és olyan anyukát viszont ismerek többet is, akinek a necces kombinált tesztje után az amnio igazolta, hogy valóban nagyon-nagyon beteg a gyerek. :()
Én is megcsináltattam, de azt vedd figyelembe, hogy csak párféle betegségre szűrnek.
Negatív lett az eredmény, rettegtem a vetéléstől, az 5 hetes várakozásba belebetegedtem.
Mégis beteg a babám.
Uh-on is látszanak a jelek, ha nagyobb baj van a babával, pl. down kór.
Nekem is alacsony volt az afp-m, ami ugye kromoszómarendellenességre utalhat.
Dehát ezer féle ilyen rendellenesség van, és mindenre nem szűrnek. Ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!