Számít a rossz AFP lelet, ha már azt megelőzően voltam genetikai uh-n és magzatvíz-vételen?
Ne húzd fel Magad...
Én csak amiatt aggódnék egy kicsit (nem nagyon), mert a magzatvízvizsgálat nagyon sok mindent kizár, hogy a vastagabb nyaki redő miatt Down-kockázatú voltál, ha MAGASABB az afp-d, az velőcsőzáródási rendellenességre utalHAT, nem a Down-ra, ott alacsony az AFP. DE ha a magzatvízben minden rendben, nyilván ez is, de ez egy kafa genetikai UH-gal szűrhető...
NYugi... A válaszadó miatt is.. :-)
Mókás volt a második-:))))-Csak nevetni lehet rajta-honnan tudja, hogy nem magánban csináltattad az amniot, mert van, ahol kiküldik Prágába és egy újfajta-drágább eljárással napokon belül eredmény van.Na, mindegy ezzel ennyit se kellett volna foglalkozni-még nekem se, nemhogy neked.
A kérdésedre a válasz.Nekem pont 16 hét 4 naposan csináltak amniot-nem kellett időpont, bementem és felajánlották és meg is volt(amúgy)-ott és akkor nem is akarták már az afp-hez a vért levenni, mert azt mondták, nem szükséges, mert az amnio az diagnosztika, a többi csak valószínűségszámítás.
Én mondtam, hogy a védőnőm nem hagy békén, mert az afp neki nagyon kell-mosolyogtak és azt mondták, jó, akkor megcsináljuk.Az amnio ELŐTT levették a vért, mert szólt a genetikus, hogy amnio után sem jó levenni, mert fals eredményt ad.Úgyhogy nyugodj meg, mert lehet ez volt a gond, hogy amnio után szúrtak afp-re.Amúgy valóban velőcső záródási gondra UTALNA-de nálad sokkal tüzetesebben nézték uh-n a babát és azt észrevették volna-no, meg azt is mondta a genetikus nekem akkor, hogy a velőcső záródási rendellenességnél már szinte csak az uh-ra támaszkodnak, mert jók a gépek az afp meg kissé elavult.Nyugodj meg!
Amnionál a baba genetikai anyagát vizsgálják részletesen, ha az rendeben volt, és az UH is, akkor elég kicsi az esélye, hogy a magas AFP a babánál gondot jelezne.
Anno volt nálad béta-hcg, PAPP-A szint mérés? A kombinált teszt részeként nézik (ha kérted).
Ezt azért kérdezem, mert a magas AFP viszont összefüggésben lehet méhlepényi gondokkal, előrejelezhet preeclampsiát. A PAPP-A szintjével együtt értékelve adhat erről információt.
Mindenesetre, figyelj oda a vérnyomásra meg a vizesedésre. Ha hetente fél kilónál többet hízol úgy, hogy az a kajával nem magyarázható, figyeld jobban a vérnyomásod és a fehérjét a vizeletben, mert az már legtöbbször a szöveti víz felszaporodását jelzi. Ekkor még nem dagad az ujjad, gyakran még a bokád se.
Terhességi magas vérnyomás 120/80-nál kezdődik (sajnos nem minden szüléspraxis veszi ezt még figyelembe), ha az artériás középnyomás (felső érték + 2x alsó érték, és az egész osztva hárommal) tartósan, több napon egymás után 90 felett van, az is preeclampsia előrejelző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!