Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ha 0 RH neg vagyok és a...

Ha 0 RH neg vagyok és a férjemnek nem nézték a vércsoportját, akkor honnan tudjam meg, hogy egyáltalán "passzol"-e a vércsoportunk?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 8. 12:29
 1/5 anonim ***** válasza:
85%
Nem szokták nézni az apuka vércsoportját. Az rh összeférhetetlenséggel csak akkor áll fenn ha anyuka negatív, a baba pedig pozitív. Ha apuka rh pozitív, akkor sem biztos, hogy a baba pozitív vércsoportú. Majd szülés után nézik a baba vércsoportját és ha szükséges akkor adnak ellenanyagot, hogy a későbbi terhességeknél ne legyen ebből probléma.
2009. ápr. 8. 12:42
 2/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Én A negatívos vagyok, nálunk megnézték az apuka vércsoportját, B pozitív. A terhesség alatt figyelték, hogy nem termelek-e ellenanyagot. Ez akkor fordulhat elő, ha pozitívos a baba. Nekem az első negatívos lett, most várjuk a második babát, 31 hetes vagyok. Jövő héten kell mennem megint ellenanyagszűrésre.

Nem tudom, hogy nálatok hogy van, de szerintem az orvos tudja a dolgát. Az A neg. nagyon ritka vércsoport, lehet, hogy a 0 neg. nem is kell figyelni. Mi teljesen ellentétes vércsoportúak vagyunk.

2009. ápr. 8. 13:24
 3/5 anonim ***** válasza:

Minden kismama aki RH- faktorral rendelkezik, annak bizony nézni kell, hogy termel e a szervezete ellenanyagot, mert ha termel, akkor a mama szervezete a babát idegen anyagnak vélheti, és "eltávolítja". Az első terhességnél ugyan nem olyan fontos, mert akkor a szervezet még nem tud annyi ellenanyagot termelni, de ez nem jelent semmit, viszont a második babánál nagyon kell figyelni. Mendel szerint egy RH+ homozigóta papának és egy RH- mamának csak RH+ os gyermeke lehet. Viszont ha a papa heterozigóta RH+, akkor 50% esély van az RH+ babára. Szóval az esélyességi százalékok mind arra következtetnek, hogy érdemes szemmel követni a dolgokat, hogy az esetleges problémákat elkerüljük, amúgy a probléma nem vészes, és nem annyira súlyos, mint ahogy hangzik. Nem akarok rémisztgetni senkit. De szerintem akkor is jobb a bajt megelőzni, mint utólag kapkodni. Csak ezt néhány orvos elfelejti. Pl mikor mondtam az orvosnak hogy babát szeretnék, kértem vizsgáljon már meg, hogy nincs e baj, vagy mit kell helyreraknom a szervezetemben hogy egészséges legyen a baba. Erre elküldött és azt mondta majd ha teherbe esek, akkor jöjjek és majd megvizsgál... Egy dolgot megtanultam a terhesség vége felé, mégpedig, azt hogy egyik orvos sem vállalja a felelősséget, inkább mond valami általánosat de konkrétat sosem. Ha nem tartod a kezedben a dolgokat, és nem jársz utána, hát hujaj. Mindenki a maga kárán tanul, amit nagyon sajnálok, mert jó lett volna valaki aki felkészít erre az egész folyamatra, nem pedig faggatni kell folyamatosan. Tudom minden terhesség más, de akkor is ne utólag mondják már azt az orvosok hogy hát ezt nem kellett volna, mert utólag bárki bármit mondhat...

De bocsi hogy elkanyarodtam a kérdésedtől. A lényeg, hogyha a papa valaha is adott vért, akkor a véradó papírján rajta van, hogy milyen az RH faktora, én is így ellenőríztem a páromét :) De a terhesség során ugyis nézni fogják az ellenanyag termelésed. Csak figyelmeztesd az orvosod mindig, hogy ez a helyzet, hogy jobban oda koncentráljon a dologra. Tudod a munkájuk vagyunk, és az emberek hamar belefásulnak a munkába, és már csak strigulákat húznak... Jó ez kicsit morbid volt, de valahol igaz. További szép babavárást, és könnyű szülést :) 37 hetes kismama :)

2009. ápr. 8. 14:12
 4/5 anonim ***** válasza:

Szia! Én is 0 RHneg vagyok, a férjem pedig A RHneg, szóval tök nyugodt voltam, mikor a kisfiamat vártuk, hogy akkor passzol a vércsoportunk és a baba is biztos RH negatív lesz. Aztán a kisfiúnk mégis 0 RHpozitív lett, így kaptam ellenanyagot a szülés után.

Most, hogy megint babát várok, még sűrűbben nézik az ellenanyagot a vérből, mint az első terhességnél. De az első terhességnél még nem indul be az ellenanyagtermelés a baba "ellen", csak a következő terhességnél, így akkor kell jobban odafigyelnie a dokiknak.

Szóval még ha elvileg passzol is a két szülő vércsoportja, a baba vércsoportja, azaz Rh faktora még lehet eltérő mert az alcsoportokon is sok múlik.

2009. ápr. 8. 18:01
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek a kielégítő válaszát, aranyosak vagytok ! :)
2009. ápr. 8. 19:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!