Mit kell tenni aban az esetben ha a munkáltató küld el táppénzre terhesség alatt?
Ilyet sem hallottam még. Az én munkáltatóm inkább visszatartott volna. Szerintem még abba is benne lett volna, hogy az iróasztal mögött szüljek.
Nem fejtette ki, hogy miért jött ez a hírtelen ötlet neki? Kollegáktól sem hallottál valamit?
1. a munkáltató nem küldhet el
2. a doki írjon szépen papírt ha el akarsz menni táppénzre. Nem az ő dolga megállapítani hogy képes vagy-e dolgozni vagy sem.
Dolgozni akarsz vagy táppénzen lenni. Ez a nagy kérdés.
Nem, háziorvos nem ír ki. Ehhez írásos szakvélemény kell (BNO kod) az orvosodtól. A háziorvos maximum csak ezután kezdi el a teendőt.
A munkáltató nem rughat ki, a törvény véd! Kivétel akkor ha határozott a munkaszerződésed. Pl. május 15-vel lejár, akkor sajnálatos módon hiába lennél táppénzen nem tehetnél semmit.
Ha a nőgyógyászod nem ír ki (amin nagyon csodálkozom, mert neki is az lenne az érdeke, h. a baba és mama se sérüljön), akkor próbálkozz a háziorvosodnál, vagy üzemorvosnál, ha van.
Az lenne a legjobb, ha lenne üzemorvos, mert akkor ő adhatna egy javaslatot, miszerint a munkád rád nézve már veszélyes és ez alapján a nőgyógyász kiírhatna.
Szóval valahogy meg kéne puhítani vmelyik orvost, h. írjon ki.
Ha nem megy, beszélj a munkáltatóddal,h. nem írnak ki az orvosok, legyenek toleránsak és hagyjanak dolgozni téged még legalább 10 hétig. A szülési szabadság 24 hét, amit kivehetsz úgy, h. abból 4 hét a szülés előttre essen, tehát 30 hetesen már elmehetsz szülési szabira.
Ja, és ha nehéz fizikai munkát végzel, akkor ált. a dokik kiszoktak írni. De erre is megvannak a jogszabályok, hogy mik a veszélyes munkakörök.
Pl. barátnőm vegyész őt rögtön kiírták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!