A tgyás, a gyes a gyed mikortól jár? Kihez kell fordulni az iratokért? J. N. SZ. Megyében. Május végén szülök.
GYÁS
Ha az újdonsült anyuka rendelkezik 180 biztosított nappal a szülést megelőző két évben, akkor a baba érkezése után 168 napig jogosult a szülési szabadságra. Ez idő alatt az OEP GYÁS-t folyósít a számára, melynek összege a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70%-a.Szja levonás terheli.
A szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényelhető.
GYED
Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését- a gyermeket szülő anya esetében- a szülést megelőzően két éven belül180 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása végett fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
Ha a terhes gyermekágyi segélyben részesült anya biztosítási jogviszonya a tgyás időtartama alatt megszűnik, jogosult marad a gyedre, feltéve, hogy terhes-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermeket a saját háztartásában neveli.
A GYED a gyermek 2 éves koráig jár.
A gyed adóköteles jövedelem, abból az adószabály szerint adót(előleget), és nyugdíjjárulékot kell levonni.
GYES
A gyermekgondozási támogatás keretében a gyermek 2 éves korától 3 éves koráig Gyermekgondozási segély, azaz GYES illeti meg a szülőt. A támogatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével megegyező.
GYET
A gyermekgondozási támogatás keretében a GYES után gyereknevelési támogatás (GYET) illeti meg a szülőket, ha három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek. A legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár jogosultak a támogatás igénybevételére. Ennek összege azonos a GYES összegével, azaz öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. A szülők döntésén múlik, hogy melyikük folyamodik ezért a támogatásért. A jogosult ebben az esetben maximum napi 4 órás munkát vállalhat. Ha a jogosult ezt a kereső tevékenységet otthonában végzi, abban az esetben időkorlátozás nélkül folytathatja. GYET csak az egyik szülő részére igényelhető.
Ha volt munkáltatód, akkor először velük beszélj. Nekem nem kifizetőhely a munkáltatóm, de nekem ők intéztek mindent.
Az OEP honlapról lehet letölteni a szükséges dokumentumokat. Én letöltöttem, kitöltöttem, elküldtem a munkahelyemnek és a jövedelemigazolásommal együtt ők továbbítottak mindent az OEP-nek.
Én a tgyást a szülés napjától igényeltem. Október 26-án adtam le a papírokat, és nov. 9-én már megkaptam a pénzt.
Ha a munkáltatód nem vállalja az intézkedést, akkor ki kell tölteniük azt ami rájuk vonatkozik, és akkor te tudod elküldeni az OEP-nek a papírokat.
A tgyás-hoz ezek kellenek (én ilyen néven találtam meg az OEP honlapján):
THGYS_NYILATK2007-1
FOGLALKOZTATTÓI IGAZOLÁS OK_090813.-2
POTLAP_FOGLALKOZTATOI_IGAZOLASHOZ
TGYÁS KPE_50-1_NEMMINTA
Ami pedig még kell, az a sok-sok személyes iratod (személyi, TAJ, adószám, lakcímkártya, baba TAJ, baba lakcím-kártya, baba anyakönyvi kivonat...azt hiszem ezek, de nézz utána hátha kell még valami).
Az anyasági támogatást se felejtsd el igényelni majd, azt a MÁK-tól kell kérni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!