Kővér vagyok, eddig egészségtelenül éltem, de teherbe estem. Azonnal egészséges életmódra valtottam, de lefogyni már nem tudok. Mire számíthatok?
A valóságod szeretnéd tudni, vagy a szokásos maszlagot? Mert úgy is mindjárt jön pár olyan, aki küvéren volt terhes, és természetesen az égvilágon semmi baja nem történt és 2 óra alatt megszülte az első gyereket.
A valóság meg egy rakás tanulmány alapján baromira nem ez.
1. Az elhízás majdnem az összes létező terhességi komplikáció előfordulási gyakoriságát emeli. Találtam egyszer egy nagyon érdekes tanulmányt, amelyben közel 227 ezer (!) terhes nőt vizsgáltak a BMI érték és a terhességi szövődmények vonatkozásában. Csak néhány példát említve: míg egy 22-es (normál) BMI-vel rendelkező terhes kockázata a terhességi cukorbetegségre 5%, addig 35-ös (elhízott) BMI esetén 13,9%. Ugyanezek a számok praeclampsiára 5 és 17,2%, indukált koraszülésre 1,5 és 2,8%, macrosomiára (nagy magzat) 1,2 és 3,5%, vállelakadásra 3,6 és 4,1%, császármetszésre 30,4 és 47,1%, halvaszülésre 0,3 és 0,4%. A kockázatok a BMI emelkedésével tovább fokozódnak.
A tanulmányt itt tudod részletesen megnézni: [link]
Az egyébként is gyakoribb császármetszést követően az elhízottaknál kifejezetten gyakori a sebgyógyulási zavar, a sebváladékozás, mivel a zsírszövet gyógyhajlama rossz. Valamint a magas BMI önmagában, más tényezők (pl. dohányzás vagy genetikai eltérés) hiányában is rizikófaktor a mélyvénás thrombosis előfordulásának tekintetében.
2. A magzatot méhen belül ért hatások az élet későbbi szakaszában is meghatározó jelentősségel bírnak. Jól vizsgált és ismert tény, hogy pl. a nem megfelelően kezelt terheségi cukorbeteg anyák gyermekeinél sokkal gyakoribb az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ugyanez igaz az elhízásra is: önmagában az, hogy valaki a terhesség alatt túlsúlyos, fokozott rizikót jelent a gyermek számára a későbbi életkorában az elhízásra, cukorbegségre, metabolikus szindrómára.
3. Az elhízás emeli bizonyos fejlődési rendellenességek (pl. szívfejlődési rendellenességek) kockázatát is.
4. Nem elég, hogy az elhízás egy fokozott rizikó a fejlődési rendellenességekre, de még ráadásul a magas BMI, vastag hasfal esetén a terhesség alatt használt leggyakoribb képalkotó módszer, az ultrahang vizsgálat is korlátozott értékű, mivel a vastag zsírszövet rendkívüli módon rontja a látott képet. (Sajnos ezen sok esetben a hüvelyi ultrahang sem segít, pláne a 20. hét után, mikor a magzat egyszerűen túl távol van a hüvelyi vizsgálófejtől).
Emellett a NIPT tesztek esetén sokkal gyakoribb a "no call" (értékelhetetlen) eredmény, ha az anya elhízott.
Mindent leírtam a 3. válaszban, olvasd el.
A védőnő meg az orvos azért nem mond semmit, mert már mindegy. Minek szívja a véred, ha úgy sem fogsz most hirtelen 35 kilót leadni?
De attól még a tények azok tények maradnak.
Minden terhességi szövődményre nagyobb esélyed van a vetéléstől elkezdve a koraszülésen át a méhen belüli elhalásig. És igen, a császármetszés is sokkal gyakoribb, de persze nem tényszerű.
És igen, vannak olyan kövér terhesek, akik megússzák az összeset, de őszintén szólva én eddig szakmabeliként nem olyan sokat láttam.
Aki a terhesség alatt nem is lett cukros vagy magasvérnyomásos, a végén azért az is császárral szült, ami szintén felszámítható az elhízásnak.
Negatív sztorikból többet tudnék példának hozni, mint (relatíve) pozitívakból.
Úgyhogy szedd össze magad, menj el dietetikushoz, és baromira figyelj oda, hogy mennyit hízol még ehhez a túlsúlyhoz.
90kg estem teherbe es 80kg lettem szules utan.. . Egyszeruen a baba leette rolam a kilokat. Etkezesben nem sokat valtoztam. Nem voltam hanyos. Mindig minden ertekem kivalo volt. Vegig a terhessegem alatt 90kg voltam egy dekat sem hiztam.
Es ezt 3x eljatszottam 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!