Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Érdemes beadatni a szamárköhög...

Érdemes beadatni a szamárköhögés elleni oltást terhesen?

Figyelt kérdés
A védőnőm említette, hogy van ez a lehetőség, én amúgy nem is hallottam rólam eddig.

szept. 19. 21:56
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
82%

2 ket honapos baba mar meghalt M.o. n,nem kerdes mert jarvany van, eddig nem kellett nmert nem volt. Most az utobbi evtized legnagyobb jarvanya van szamarkohogesbol. Oltass. Es sajnos nem tudom ki van a gyerekkori oltassal,de nem 100%os a vedelem. Senkinel. Az nngyk oldalan fent van a heti fertozobeteg jelentes, minden korosztalybol van beteg,1,4,6,8,1,14 eves es tovabb! Jo ideje atalltak masfele oltoanyagra mert a reginek sok es eros mellekhatasa volt es cirkuszoltak a szulok, ez meg nem ved ennyire,de nincs mellekhatas. Ahanyszor oltatod magad ,annyiszor kevesebb ideig ved. Nekem 40 evesen nem ajanlottak, mert nincs kisbabam,nem tervezek terheseget, de mire nagymama leszek addigra mar 3xis be kene magam oktatni mire unokam lesz es nem fog hatni az oltas.

Nngyk korlevelben kijott az is,hogy szamarkohoges elleni vedelmet nem tudnak kimutatni verbol,nem lehet nezetni. Terhest,kisbaba kornyezetet az biztos hogy oltani kell,hogy ne galjon bele.

szept. 21. 08:26
 12/13 anonim ***** válasza:
62%
Én beadattam, nem is volt kérdés.
szept. 22. 23:49
 13/13 anonim ***** válasza:

Aki szeretne alaposan utánaolvasni, hogy mi van a háttérben, annak ajánlom ezt a blogsorozatot:

[link]

Röviden összefoglalva, kb. 20 éve megváltoztatták a szamárköhögés elleni oltást, és az új bár kevesebb mellékhatással jár, hamarabb kifut a védettség. Ez az egyénnek nem gond, felnőtt korban nem halálos kór a szamárköhögés. A 4 hónap alatti babák vannak veszélyben, akik még nem kaptak elegendő oltást.

A megoldás ennek a pár hónapnak az átvészelésére az, ha a kismamát az utolsó trimeszterben újraoltják. Az ellenanyag átjut a placentán, így a baba védetten születik. Ez a védettség fokozatosan kifut, de kitart pár hétig.

Ha az anya szoptat is, azzal is átad egy kis ellenanyagot. Valamit segít, de az oltás anélkül is működik.

A fészekvédelem, tehát a babával együtt lakók oltása a szülés után sajnos nem segít, mert az oltás nem véd a terjesztéstől.

Az nem elég, ha a terhesség előtt vagy gyerekkorban van oltva az anya, mert nem lesz elég magas az ellenanyag szintje, hogy a magzatot is védje. Ha az anya a terhesség vége felé elkapja a szamárköhögést, az valószínűleg működik, de nem kísérleteznék vele, mivel rizikósabbnak tűnik, mint oltani.

okt. 5. 13:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!