Szamárköhögés elleni oltás várandósan?
Mi nem érthető?
Ha 28-36. hét között oltják a terhest, akkor az ellenanyagok átjutnak a magzatba, és védik addig, míg ő maga meg nem kapja az oltást.
Ha előbb adják a terhesség alatt, akkor még nem elégséges az ellenanyagok transzportja, később meg még nem alakul ki elegendő ellenanyagszint a szülésig. (De ettől még adható 36 hét után is, az is sokkal jobb, mint a semmi!!)
A csecsemő pedig hiába 2 hónaposan kapja az elsőt, a teljes védettsége csak több oltás után, 8 hónapos kora körül alakul ki.
Aztán pedig létezik olyan, hogy fészekimmunitás: ha mindenkit beoltasz egy adott közösségben, akkor nem tud terjedni, és ha elégséges az átoltottság, az sem kapja el, aki valami miatt (pl. az életkora) miatt nem oltott.
Ezért is nem hallottunk róla eddig, mert baromira nagy volt itthon az átoltottság, de a környező országokban, ahol egyre jobban terjed az oltásellenesség, ott azért fel-fel üti a fejét rendszeresen…
És azért kell kombinálni a dolgokat (beoltatni a terhest, meg a baba környezetében élőket is), mert ha több ponton véded, nyilván hatékonyabb. Hiszen egy oltás sem 100%-os, csak jelentősen csökkenti a súlyos betegség kialakulásának kockázatát.
Arról nem is beszélve, hogy felnőttekre hiába nem halálos, azért a 3 hónapos fulladásos köhögőrohamok felnőttként sem viccesek.
13as
Én is írtam, hogy férjem is beadatja. Igazából van benne tetanusz is. Azt meg amúgy is be kellene adatni neki mert állandóan megvágja magát kint. Így pedig biztosabbra megyünk.
23as
De benne van. Nem az én házidokim, de egy másik orvos mondta.
Youtube-on is van fent egy atv riport, amiben teljesen érthetően elmondják, hogy miért érdemes beoltatni a környezetet is, akik a baba körül lesznek, nem csak a kismamát. Számtalan cikk is van a témában. Szerintem aki tájékozódni szeretne, az tud.
Azt érintettként én is nehezményezem, hogy bár promozzák, hogy erősen ajánlott az oltás, kb. beszerezhetetlen. Oltóközpontokon van, de egy vagyon beadatni. Most ha annyira fontos lenne, akkor miért nem lehet valamilyen módon priorizálni??? Utolsó trimeszteres kismamák elsők között, akár ingyen... utána a velük egy háztartásban élők, közben regisztrálhatnának ugyanezek az egyének, akiket pár hét múlva érintene és csak utána a nagyszülők, tesók, tököm sem tudja kik. Nem! Én két hétig vadásztam az oltást. Szó szerint országszerte ráfeküdt az egész család, mire feladtuk és 36 hetes várandósan beutaztam a budapesti oltóközpontba majd 30 ezer forintért beoltatni magam, míg tudom hogy máshol már kb. az egész nagy család felvette az oltást (tizenpár ezerért fejenként). Facebook csoportokban olvasgattam közben, hogy sokan Ausztriába mentek át beszerezni... nonszensz.
Szóval én pl. elfogadom, hogy szükséges, be is oltattam magam, ne ezen múljon, de a formát, illetve a szervezetlenséget és felkészületlenséget (ismét) vérlázítónak tartom országos szinten.
12# Nem ellenzem az oltást aki akarja oltasson, de reálisan kell felmérni a kockázatokat nem pedig pánikszerűen.
Számomra gyomorforgató ahogy (akár a te kommented is) ráteszik a stresszt a kismamákra. Mi van ha pont a te gyereked lesz az az egy.... Nincs elég baja az embernek amin aggódhat ugye?
De érdekes az RSV vagy a "sima" influenza szóba se kerül, pedig statisztikailag többen belehalnak csak hát nincs rá oltás, attól nem rettegünk.
Én se mondok soha ilyesmit azoknak akik pl. egy ágyban alszanak a babával vagy nem használnak légzesfigyelőt. Pedig mivan ha pont az ő gyereke hal meg alvás közben...
Mindenki mérlegelhet és eldöntheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!