Nem várom a baba születését. Más is érzett így? Félidős vagyok, a baba egészséges és tervezett, apukája nagyon boldog.Túl fiatal sem vagyok már hozzá (35 vagyok, első gyerek). A körülményeink megfelelőek, a terhességem problémamentes.
En abszolut megertelek, az egesz terhessegem alatt ambivalens erzesek kavarogtak bennem, pedig nagyon akartuk a babat, de ez azert is volt nalam mert eleg erosen kontroll manias vagyok. A szulessel sikerult ezen atlendulnom, nagyon gyors es pozitiv szuleselmenyem volt. Azt hittem minden szuper, mindaddig, amig nem mentunk a gyerekorvoshoz, mas szakrovoshoz (izomtonus miatt) es hirtelen mindenki azt kezdte el fikazni, hogy miert igeny szerint szoptatok, miert nem 3 orankent, meg hagyni kell a gyereket sirni stb... Ott ujra melypontra kerultem, pont mikor elkezdett az anyai osztonom kis csiraja elobukkanni, mindig jott valami kulso behatas, beszolas, amivel teljesen elbizonytalanitottak. Jelenleg tanulom kizarni ezeket a hangokat. Nalam tipikusan nem a baba miatt volt nehez a gyermekagy, hanem a tobbi "jo akaro" miatt.
Most a hasfajas van teriteken, nem kertelek, borzaszto es nem a nem alvas miatt, hanem amiatt, hogy tehetetlennek erzem magamat es nem tudok sehogy sem segiteni a babamnak.
28-as te vagy nagyon egyszerű vagy, vagy szimplán bunkó, még nem tudom eldönteni.
A hormonok okozta depresszióról senki, de senki nem tehet. Hiába tevezed a babát ha elönti az agyad sűrű köd közben, vannak akik szülés után odáig is eljuthatnak, hogy kárt is tennének esetleg a gyerekben,annyira visszacsinálnának mindent. Ergo meg kéne érteni, hogy a tervezett baba és a gyerek szeretete független dolog a depressziótól- mert ez más tudatállapot.
Itt sajnos nem csak a hormonokról van szó. Ez egy valós félelem, szorongás, esetleg düh. Félő egy szülés utáni depresszió is, amit sok anya átél, csak sokan nem tudják hogy ez az, vagy a környezetükben nem elfogadott dolog és nem mernek beszélni róla.
Mindenképpen érdemes pszichológust, perinatális pszichológust felkeresni, mielőtt teljesen elharapódzik ez a dolog. (Írtam privát.)
Üdv, pszichológus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!