Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Magas vérnyomás, gyengeség,...

Magas vérnyomás, gyengeség, falfehér arc és lila száj, mi lehet ez? 31 hetes babás

Figyelt kérdés

31héten tartok, és 4 napja folyamatosan magas a vérnyomásom. 140/90,150/110,148/96,138/106.

Néha gyengének érzem magam, mintha nem kapnék elég oxigént, és jól esik feküdni. Van mikkor a rosszullét közben enyhén remegő érzést éreznék, de nem látszik rajtam, csak elmegy a színem és belilul a szám. 3 napig hasmarsom is volt, bár az ma rendeződött, viszont megpróbáltam sok folyadékot inni, hogy legalább ne száradjak ki. Holnap megyek csak dokihoz, mert nem állandó a rosszullét, csak néhány percig tart. Kb.5-10 perc és napi szinten kb.4-5szőr, viszont a vérnyomásomat 6 óránként mérem, és eddig mindig magas volt.A 28-hetes vérképnél a hemoglobin szintem pont a határt súrolta, lehetséges, hogy ennek köze van ehhez(121)?

2008. dec. 28. 18:23
 1/4 anonim ***** válasza:
79%

Szia! Ezt találtam,de ne ijedj meg, Te még bőven időben fogsz orvoshoz menni. Azért jó, ha tudod, hogy kezelés nélkül mik lehetnek a következmények, de ne idegeskedj, holnap már mész az orvosodhoz.Nagyon jó egészséget kívánok Nektek!

A fiatal nőknél nem kis kockázatot jelent a terhességi magas vérnyomás. Hazánkban a szüléssel közvetlen kapcsolatban álló anyai halálesetek közel harmadát okozza a terhességi toxaemia, a terhesség kiváltotta magas vérnyomás. A magas vérnyomással szövődött terhességeknél a közvetlenül születés utáni újszülött halálozás, vagy károsodás esélye többszöröse az átlagosnak. Mivel a terhesség során az anya vérnyomása kissé csökken, itt a magas vérnyomás meghatározása szigorúbb. Terhességi magas vérnyomásról beszélünk akkor, ha a vérnyomás 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb, illetve, ha a felső, a szisztolés vérnyomás érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, a diasztolés, az alsó érték pedig 15 Hgmm-t. A magas vérnyomás a terhesség alatt rontja a méhlepény vérellátását. Érkárosodások jöhetnek létre a vesében, a májban, az agyban és a méhizomzatban is. A károsodások miatt fehérje jelenik meg a vizeletben, fokozódik a szövetek közti folyadékfelszaporodás, ami testsúlynövekedés képében jelenik meg. A folyamat tovább haladva agyödémához, testszerte görcsökhöz, kezeletlen esetben halálhoz vezethet. A terhesgondozás egyik alappillére a vérnyomás, a vizeletfehérje, a testsúly rendszeres nyomon követése. A legkisebb eltérésnél az orvos beavatkozik. A testsúly kedvezőtlen alakulásakor diétát ír elő. Ha fehérje jelenik meg a vizeletben a vérnyomás emelkedése mellett, a terhes anyát kórházban kezelik tovább, állandó megfigyelés mellett. A betegség kialakulásának veszélyét csökkenthetjük, ha abbahagyjuk a dohányzást, az alkoholfogyasztást. Kalciumban és magnéziumban, fehérjében gazdag táplálkozást vezetünk be. A folyadékfogyasztást nem korlátozzuk, a sót az étrendből kitiltani nem szükséges, de mértékkel bánni e fűszerrel minden magas vérnyomásban szenvedőnek ildomos. A magas vérnyomás korai felismerése életeket ment. Lehet ez terhesség alatt, de lehet terhesség nélkül is. Évente egyszer ellenőriztetni a vérnyomást nem olyan megterhelő, főként, ha tudjuk, hogy a visszafordíthatatlan szövődményeket csakis így kerülhetjük el.

2008. dec. 28. 18:39
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Azért a 140-150es kategória szerintem még nem toxaemia.

A nagynénémnek mindkét terhessége azzal végződött, de neki 200-220 felett volt az első érték.

Azonkívül egyéb jelei is vannak: fehérje a vizeletben (ő pl túrósat pisilt, annyira kicsapódott) meg ödéma (a felismerhetetlenségig felpuffadt az arca)

Holnap majd a doki megmonja az okát, szerintem mi itt úgyis csak találgatunk.

Egy biztos: csak akkor aggódj, ha már esetleg kiderült a rossz.

Addig inkább csak pihenj! :)

15 heteske

2008. dec. 28. 18:51
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Megint az első válaszoló vagyok.

Remélem, hogy nem értettél félre, amit írtam azt úgy másoltam oda és nem az én magán véleményem.Nem találgatok, csak egyszerűen rákerestem a Magas vérnyomás a 3. trimeszterben címre a google-ban és így jutottam el ehhez a cikkhez. Most én is a 31.héten vagyok(31+5)én is aggodóm,de más okból. A babám méretei miatt,a méhösszehúzódásaim miatt.Szóval összességében annak örülnék, ha valaki őszintén felvilágosítana,hogy mire számíthatok.Tudnál nekem írni 30.heti BPD és HC méreteket?Előre is köszönöm.

2008. dec. 28. 19:15
 4/4 anonim ***** válasza:
Szia!Ne ijedj meg,nem szabad.Nekem is a 31 héten kezdődött a magasvérnyomás, de 170-180Hgmm-ig felment.Az orvosom gyógyszert írt fel,még szedem,de sajnos 140Hgmm alá nem megy.Most 35 hetes vagyok,minden héten van NST vizsgálat, és magzati flowmetria.Valószínű, hogy befektetnek szülésig.Holnap, ha mész orvoshoz,biztos, hogy gyógyszerrel beállítja a vérnyomásod,és rendeződni fog.Jó kezekbe leszel hidd el,ők tudják mit csinálnak.
2008. dec. 28. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!