Nagyon ritka aki down szindrómás gyermeket szül? Ti kivizsgáltátok magatokat szülés előtt hogy van e rá esély hogy beteg gyerek legyen?
Akkor is van esély ha nem volt a családban.
Az öcsém is Down-os és autista is,nem volt ilyen betegség a családban.
Én mindkét gyereknél kombinált teszten voltam.
Van olyan ismerősünk aki 18 évesen szült Down-os babát.
A kor nem igazán számít már.
Hivatalosan a 12. heti (genetikai) ultrahangon keresik a Down-ra utaló jeleket: vastag tarkóredő, túl kicsi vagy (akkor még) hiányzó orrcsont.
Egyértelműen kiszűrni magzatvíz mintavételt követően, vagy fizetős vérteszttel lehet (anyai vérből). Mi Prenát csináltattunk, drága, de megmutatja, hogy van-e fejlődési rendellenesség vagy nincs; kifejezetten a kromoszómákat vizsgája, nem csak arányszámot ad. Előre kivizsgáltatni nem tudod magadat.
Én gyógypedagógus hallgatóként meglepődtem, amikor a védőnővel a szűrővizsgálatokról beszélgettünk, és azt mondta, "a korotok nem indokolja, hogy Down-babátok legyen..." Gondolom arra célzott, hogy rizikófaktor lehet a magasabb életkor, de fiatal szülők babájánál is ugyanúgy előfordulhat genetikai rendellenesség.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!