Kismamák,akik megkapták a Covid elleni védőoltást, hanyadik hétben kaptátok meg?
Sziasztok kismamák
Olyan kismamákhoz szól a kérdésem, akik megkapták már a védőoltást
Hanyadik hétben kaptátok meg a Covid elleni védőoltást?
Melyiket kaptátok?
Jelentkezett-e bármilyen tünet, illetve mellékhatás?
Ez nekem,és másoknak is aki ide téved nagy segítséget ad, mert nagyon sokan döntésképtelenek
Köszönöm
Kedves Kérdező!
Kismamáknak egyelőre csak a Pfizer, és Moderna (itthon csak a Pfizer) oltást adják, mert a többi oltással kapcsolatban még nem folytak le azok a klinikai vizsgálatok, amik alapján biztonságosnak ítélhetik kismamák számára is.
Valószínűleg az adenovírus vekrótor vakcinák is biztonságosak, de a tesztek hiányában kismamáknak még nem lehet adni. A teljes vírusos vakcinával sem hinném, hogy gond lenne, de azt hiszem, azzal ezeket a vizsgálatokat még nem publikálták.
Az oltást követő esetleges láz miatt nem ajánlanak soha semmilyen oltást az első trimeszterben. Így van ez a Pfizer oltással is.
Az amerikai, és izraeli adatokból látszik, hogy a második trimesztertől veszélytelen beadni az oltást. Az anya szervezete által termelt ellenanyag a babát is védi, ami elég nagy szó, hiszen egyelőre a 16 évesnél fiatalabbak nem olthatóak itthon még Pfizerrel sem, viszont sajnos van pár kisgyermek kórházban covid miatt.
Én azt javaslom, hogy a második trimeszterben kérd a Pfizert, és csak hiteles forrásokból tájékozódj! Az USá-ban, és Izraelben sok millió oltott ember van, és elenyésző azoknak a száma, akik az oltás után bármilyen súlyos problémát tapasztaltak volna.
Facebook-on van pár szakmailag hiteles oldal:
- Gondolatok egy biológustól
- Kovidők
- PTE Immunológia
- Virológia Pécs
- Ázsiába szakadtam
- Akut szakasz (A sürgősségi osztály életéről, helyzetéről)
A neten:
- The Lancet (a google fordító nagyon jól tud már fordítani, az angol szakszöveg elég nehezen érthető laikusok számára)
- covid1001.hu szakcikkek gyűjteménye magyar szakfordításban
- semmelweis.hu
- a régi tankönyvtár cikkei az alaptudás megszerzéséhez
14 hetesen oltottak, semmi bajom nem lett utána a szokásosakon (karfájás stb.) kívül.
Tényleg van, akinél fölborítja a ciklust az oltás, de ez igaz bármilyen más stresszhatásra is. Az oltással meg egy sokkal súlyosabb stresszhatást akarunk megelőzni, mégpedig hogy a kismama megbetegedjen. (Ami ugyanúgy felborítja sokaknál a ciklust.)
28 hetesen.
Pfizert.
Enyhe izomláz szerű fájdalom a karban két napig, de ezt nem úgy értem, hogy az egész karban, hanem csak abban az izomban amibe szúrtak.
A baba köszöni, jól van. :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat
Nagyon örülök,hogy vannak még rendes emberek,akik tudnak tanácsot adni
Mindenkinek jó egészséget kívánok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!