Tényleg elküldhetik a kismamákat a munkahelyükről?
Próbaidő alatt indoklás nélkül elküldhetnek bárkit. Ha nem közös megegyezéssel, akkor csak simán kirúgnak.
Azért a véleményem megvan arról, akit épp, hogy felvesznek valahova, de már próbaidő alatt rohanna táppénzre..
#2 ez így nem igaz!
A munkáltató a kismama táppénzének a 33% át fizeti. Utána mág a kismama tgyáson/ gyeden/gyesen van, nincs a munkáltatónak anyagi kötelezettsége a kismama után.
A terhes nő védett, nem szűntethetik meg a munkaviszonyát.
Persze ez a gyakorlatban másképp működik. Próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Ami azt jelenti h próbaidő alatt úgy kirúg mint a huzat! Ha nincs munkaviszonyod, csak a gyesre vagy jogosult.
Azt viszont szemérmesen kihagyod, hogy ott a CSED/GYED extra szabadságok és járulékai, a gyed extra és a sorban utána szült gyerekek, valamint a másik munkaerő, akit a helyére fel kell venni, majd elküldeni, amikor végre méltóztatik újra visszajönni.
Épeszű munkáltató nem alkalmaz nőt.
Próbaidő alatt tudtommal nem vagy védve terhesen sem. Ezért nem szokták elmondani, csak utána (bár nem szép dolog, de mivel terhesen nagy eséllyel máshová sem vesznek fel...)
Nagyon sokan szúrják magukat terhesség alatt végig. Én is trombózis után csináltam végig még egy terhességet és tudtam végig dolgozni, az orvos se mondta, hogy ne tegyem. Ez pont olyan állapot/helyzet, aminél a fekvés lenne veszélyes és aktívnak "illik" maradni.
GYES-t alanyi jogon mindenki kap (idén nettó 25.650 forint), GYED-re az jogosult, aki a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. De minden juttatás feltételeinek utána tudsz olvasni az interneten.
Imádom ezeket a topikokat, ahol törvényszerűen jönnek a hímsoviniszta "ezért nem veszünk fel nőket a cégekhez" dumák. Aztán persze jönnek másik topikban azok, hogy a nőnek a gyerek mellett a helye. Tok vicces, hogy ezek az emberek komolyan veszik magukat.
Kedves kérdező!
Ilyen kérdést sose tegyél fel ezen az oldalon, mert jönnek az elkeseredett nők, és a hímsoviniszta férfiak, akik elvárják, hogy (meg ha dolgozni is szeretnél terhesen), húzd össze magad kicsire, mert várandós lettél. De közben persze szülj és maradj otthon főzni. Ja és persze éljetek meg egy fizubol a pároddal.
Ne haragudjon meg senki, de én nem sajnálom a munkáltatókat. Igenis számolni kell azzal, hogy ha felveszel egy nőt, egyszercsak elmegy szülni. Aki ezt nem képes felfogni, mert esetleg nem járta ki a 8 általánost, es nem találkozott a biológia órával, ahol megtanulhattuk, hogy így lesznek az emberek... Na azok pont beleillenek ebbe a képbe, amilyen itt a válaszadók többsége.
Tudom, h le leszek pontozva, de muszáj volt hozzászólnom, mert már kicsit szivenut ez a hozzáállás, és valahogy a Belga együttes "az a baj" című száma jut róla eszembe, csak kicsit átköltve: ha terhes vagy az a baj, ha nem akarsz gyereket az a baj, ha túl fiatalon lesz, az a baj, ha idősen az a baj, ha nemrég dolgozol a munkahelyeden és terhes lettel az a baj, ha régóta és úgy "hagyod őket cserben" az a baj, ha tervezed az a baj, ha nem tervezted az a baj.
Kérdező: szerintem a szeretteiddel ,esetleg egy ügyvéd ismerősöddel beszélj a dologról, ne dilettansakat kérdezz, akik ráadásul még az életkedvedet is elveszik és lehet, h ordas baromságokat mondanak.
És ne haragudj, hogy én sem tudtam érdemben hozzászólni. :)
"GYED-re az jogosult, aki a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt"
ÉS a szülés pillanatában IS élő biztosítási jogviszonnyal rendelkezik,
ami nem lesz igaz, ha a dolgozót elküldik.
A Clexane nem indokol önmagában táppénzt, csak ha valami más kínod is van mellé.
(Két terhességet szúrtam végig, csak a másodiknál kerültem táppénzre, mert volt más is).
Folyamatos a jogviszonyod? Mikor és hol dolgoztál ezelőtt (és mennyit)?
Ha volt 30 napnál nagyobb megszakítás, akkor táppénzre se nagyon mehetsz, mert csak annyi nap jár, amennyit ezen a helyen voltál.
Már ha megtartanak. Elküldhetnek próbaidő alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!