Beadatjátok a COVID oltást terhesen?
Azokat kérdezem, akik mostanában töltik a 2-3. trimesztert, tehát a friss ajánlások szerint felvehetik a Pfizer vagy Moderna vakcinákat, melyek elvileg a terhesekre veszélyesebb mutánsok ellen is védenek.
(Bár nincsenek még lezárult klinikai vizsgálatok a biztonságosságukról terhesek esetében, vannak országok - pl. USA, Izrael - ahol oltanak velük kismamákat.)
Én nagyon gondolkodom rajta, viszont félek is. De azt sem tudom mitől féljen jobban az ember... Hogy elkapja a vírust, vagy az oltás mellékhatasaitól.
Első valaszoló! Ha nem haragszol, hogy belekérdezek. Hány hetesen kaptad meg? Volt-e mellekhatas, illetve melyiket adták be?
Csak akkor, ha már klinikai vizsgálatokkal bizonyították a biztonságosságát. --> bizonyították, és ezért is kezdtek el oltani vele nálunk is. USAban élő várandós nőkön végezték a tesztet, mindegyikük egészséges gyereket szült. Ők önkéntesek voltak. Természetesen Természetesen tesztek nem zárultak le, folyamatosan zajlik (ugyan úgy, mint a nem várandós oltottakon is)
Az oltóanyag gyártó cégek honlapján azt is megtalálod, hogy hogyan és milyen feltételekkel tudsz te magad is részt venni a "statisztikában", ha szeretnél. Vizsgálnak oltott és nem oltott várandósokat is.
Én nem oltatom magam egyelőre.
Mégpedig azért, mert nem bizonyították hogy biztonságos. Oké, voltak vizsgálatok, rövid távon nem okoz gondot. Na de hosszú távú mellékhatásait vizsgálta valaki?
Amikor majd a gyermek beszédfejlődése nem indul be időben?
Korábbi oltásoknál is volt hosszú távú mellékhatás, úgyhogy én, amíg terhes vagyok v szoptatok, addig nem oltatom magam.
Persze jobb mint a halál, de azt pl pont tudom hogy az övsömör elleni oltás hosszú távú mellékhatása a guillen barre szindróma, amivel pl én nem szeretnék élni, nem tudom elképzelni hogy a covid ellenieknek hosszútávon mi lehet a következménye. Bár lehet felesleges az aggodalmam, mi van ha mégsem?
És nem a későbbi beszédindulásról beszélek hanem pl az autisztikus tünetekről, vagy amikor egyáltalán nem fog beszélni a gyerek pl egy idegkárosodás miatt, vagy bármiféle egyéb tünete lesz az oltás miatt, bár nem gyakori oltás mellékhatások ezek, azért előfordultak már más oltás esetében, itt meg egy olyan gyógykészítményről beszélünk amit nem évekig teszteltek mint mást, és tök új technológiával lett készítve, amit eddig csak állatoknál alkalmaztak és nem volt túl sikeres eredmény
Na mindegy ettől függetlenül én beadatom magamnak, de csak ha nem vagyok terhes és nem szoptatok: ha nálam nem lesz mellékhatás, akkor megkapja a gyerek is.
Az a baj, hogy sem a vírus hatásairól, sem az oltásról nincs senkinek infója, így marad az egyéni mérlegelés... nem lehet tudni, hogy ki hogy reagál a betegségre vagy az oltásra.
Az orvosok se tudnak semmit, de nyilván hozzájuk több infó jut el a valós állapotokról. A nőgyógyászom kifejezetten ajánlotta az oltást (8 hós babát szoptatok, és tervben van a második baba is), tekintettel arra, hogy újabban rengeteg kismama kerül súlyos állapotba, akár vesztik el a babát és/vagy halnak meg ők is.
Én sem akartam oltakozni, de sajnos nem tudok okos lenni ebben a helyzetben, mikor annyi szörnyűséget hallani, és nem tudja az ember már, hogy mi igaz és mi nem.
Egy biztos, hogy felelek egy 8 hós babáért, és felelni fogok a leendőért is, és tekintve, hogy az oltás és a vírus is hordoz kockázatot, muszáj lesz dönteni.
A hosszú távú hatások kivárása kb lehetetlen, ehhez 10-15 év vizsgálata kéne, na de addig meg lehet baj a vírus miatt. Vigyázunk, de nem élünk remete életet, a férjem tömegközlekedéssel jár dolgozni, így minden nap potenciális veszélyforrásnak vagyunk kitéve.
Sok eü-s ismerősöm van, mindenki az oltásra szavaz. Lehet, hogy később megbánom, ha kiderül az ilyen-olyan mellékhatás, de nem vagyunk olyan egyszerű helyzetben, hogy csak úgy rávágjuk, hogy az oltakozás, vagy épp a nem oltakozás a legjobb megoldás!
Mindenki döntsön saját maga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!