Varandost kirugni?

Figyelt kérdés
Nem reg kezdtem az uj munkahelyemen. Az elso napom elott derult ki, hogy kisbabat varok. Mivel sok vizsgalatra kell jarnom, alapbetegseg miatt, igy szoltam a munkaltatomnak a babarol. Tudtam, hogy veget vet majd a munkaviszonyomnak. A kerdesem az lenne, hogy az elso 5 napom alkalmira volt bejelentve, 2020.11.16-an lettem volna normalisan bejelentve. Ilyenkor is feljelenthetem, mert le is irta nekem, hogy a baba miatt rug ki, vagy mivel alkalmin voltam, igy nem tudok semmit sem tenni.

2020. nov. 16. 05:58
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
79%

Én próbaidőn voltam mikor megtudtam h baba lesz... Elbocsájtottak ugye, nekem a főnököm mondta hogy igazából beperelhetem őket és lehet meg is nyernénk, de nekem eszem ágában sem volt ilyet tenni velük megbeszéltük a dolgokat és ennyi volt.

Tisztában voltam vele hogy mi lesz, és meg is értem az ő oldalukat is.

2020. nov. 17. 15:36
 22/42 anonim ***** válasza:
8%
jó, akkor viselkedjetek szolgaként, ezért nézik semmibe a terhes nőket, mert képtelenek kiállni magukért, megszokták ezek a férgek, hogy elbocsáthatják őket. és igen, onnantól hogy kiderül a terhesség, még lehet 6-7 hónapot dolgozni.
2020. nov. 17. 16:53
 23/42 anonim ***** válasza:
0%
férgek=munkaadók
2020. nov. 17. 16:53
 24/42 anonim ***** válasza:
80%

Azért úgy beszélni a másikról, hogy “féreg”, az mindent elárul az adott emberről....

Gondolom mikor azok a “férgek” munkát adnak és elutalják a fizetésed, akkor nem szidod őket ennyire.

Egyébként meg milyen rabszolgák??! Próbaidő alatt bármikor fel lehet mondani a munkavállalónak, INDOKLÁS NÉLKÜL, sőt te is felmondhatsz bármikor a próbaidő leteltéig. Ez van, ez alól nem kivétel a terhes nő sem, ha tetszik, ha nem. Azért a terhesség sem véd meg mindentől.

Ja és az alkalmi munka is pont ez a kategória. Ez lenne a lényege, alkalmi, nincs fix munkaszerződésed, itt pusztán annyi történt, hogy a munkáltató nem tartott a továbbiakban igényt a kérdező munkájára, azaz nem volt szüksége arra, hogy már rögtön az első napon terhes kolléga után fizesse a tp egy részét + esetlegesen a felgyűlt szabikat kilepeskor és 3 évig nyomát se lássa, miközben még egy forint bevételt nem hozott számára!

2020. nov. 17. 18:00
 25/42 anonim ***** válasza:
19%

Persze, már azért is hálásnak kell lennem, mert nagy kegyesen pénzt ad a tudásomért. A munkámmal ő is jól jár, nem csak én a pénzzel.

Szerintem akkor is gusztustalan kirúgni valakit, mert babát vár. Tudom, hogy próbaidő alatt megteheti, de azt gondolom ti se hiszitek el, hogy akkor is kirúgta volna, ha nem vár gyereket. Ha szerintetek fair dolog kirúgni egy terhes asszonyt, akkor baj van a toronyban. Tudom, hogy megteheti és sokan élnek vele, de miért hiszitek azt, hogy ez így tök oké? Miért kell hasraborulni előtte és istenkent tisztelni azt, aki munkát adott? A tudásoddal rászolgáltál hogy legyen munkád, és ezt a munkát te még 6 hónapig gond nélkül ellátod, akkor miért kéne már kirúgni?

És akkor szerintetek tök rendben van hogy az a hazug majom kirúgja a terhes nőt, miközben előtte azt ígéri hogy maradhat... szomorú hogy ti az ilyen embernek nem nevezhető illetőnek igazat adtok, ezért nem lesz semmilyen joga sose az anyáknak munkahelyen, már ha felveszik őket egyáltalán, mert ti eleve úgy mentek oda, hogy alsóbbrendűnek hiszitek magatokat a nagyfőnöknél.

2020. nov. 17. 18:46
 26/42 anonim ***** válasza:
83%

25.

Nem fair dolog, ha már egy ideje ott dolgozik. De itt a kérdező terhesen ment már eleve, van alapbetegsége, amivel orvoshoz rohangál, ergo már most kiesik a munkából. Én, mint főnök, bocs, hadd döntsem már el, hogy kell e ilyen munkaerő. Teljesen más a dolog, ha egyolyan kolléga esik teherbe, aki már ott dolgozik egy ideje.

2020. nov. 17. 19:37
 27/42 anonim ***** válasza:
79%

"Szerintem akkor is gusztustalan kirúgni valakit, mert babát vár"

Szerintem meg az a gusztustalan, hogy valaki úgy megy interjúkra, hogy már eleve terhes és próbálja eltitkolni a munkáltató előtt a próbaidő alatt, majd ha megkapta a szerződését, akkor közli, hogy amúgy terhes, kiíratja magát tp-re és sorozatszülésbe kezd. Igen bizony, erre is van szép számmal példa. De azt is ugyanilyen gusztustalannak tartom, hogy valaki egy gyerekkel próbálja bebiztosítani a helyét egy esetleges leépítés általi elbocsátás ellen. Épp a napokban volt ilyen kérdés. Vagy, aki tudja jól hogy nem fog hosszútávon ott dolgozni, mert már álláskeresés alatt is masszívan próbálkoznak a gyerekkel, ennek ellenére mégis vígan előadja, hogy ő mennyire megbízható munkaerő és lehet vele számolni hosszútávon.

Nem csak a gonosz munkaadókat kell ám szidni, némelyik nő is bőven megéri a pénzét.

"és ezt a munkát te még 6 hónapig gond nélkül ellátod, akkor miért kéne már kirúgni?"

Ne haragudj, egész pontosan honnan is tudod, hogy még 6 hónapig tudna dolgozni a kérdező és nem lesz mondjuk első perctől veszélyeztetett? Hmm? Sehonnan és a munkáltató sem hülye, hogy ezt megkockáztassa, továbbá fél év munkával koránt sem tettél még le eleget az asztalra és nem termeltél annyit a cégnek, hogy megérje nekik fizetni a tp-det, plusz az évek alatt felgyülemlett szabidat egyben kifizessék egy esetleges kilépéskor, ami több százezer ft-ra is rúghat. Egy munkáltató sem saját maga ellensége, se nem szeretetszolgálat, hogy egy újonnan felvett munkavállalót, aki legelső napon benyögi, hogy terhes, tovább foglalkoztassa, hogy aztán fizethessen utána és kezdhesse elölről a munkaerő keresését. Azt meg se említsük, hogy minimum 2-3 évig viszont látni se fogja a kedves kolleginát, de simán benne van, hogy nekiállnak még 1-2 tesót "gyártani" és máris 4-6-10 év lesz a 2-3-ból.

Más az, hogy valaki már évek óta ott dolgozik és úgy megy el szülni és megint más ez, aki már eleve terhesen megy oda. Lehet ezen hisztizni, de akkor sem gondolom jogosnak, hogy ilyenkor még a terhes kismamiknak áll feljebb.

Ja és a monológom elejére visszatérve: gusztustalannak tartom még az olyan stílussal megáldott embereket is, mint amivel te is meg vagy áldva, történetesen akik féreg, majom meg hasonló undorító jelzőkkel illeti a másikat, mert az nem a saját kárára cselekszik és mert élni mer ő is a próbaidő alatti indoklás nélküli felmondással.

2020. nov. 17. 20:47
 28/42 anonim ***** válasza:
19%

De itt most konkrétan hazudott ez az illető, de nyugodtan védjétek csak. Szerintem ő egy hazug majom, nem baj, hogy nem tetszik a stilusom. Egyáltalán nem volt korrekt, mivel megígérte hogy maradhat a kérdező, közben pedig mégsem. Nyilván nem azokról a szélsőségekről beszélek amikor valaki eltitkolta a terhességét aztán a 3 hónap próbaidő után kiíratta magát táppénzre. Itt a kérdező megmondta korrektül hogy babát vár, egyáltalán nem akarta eltitkolni, mi több, dolgozni akart.

De nyugodtan védjétek csak a munkáltatót ebben az esetben, hiszen szegényke csak élni mert a jogával.. de fogadjunk ti lennétek a legjobban felháborodva ha valamiért ilyen helyzetbe kerülnétek.

(Szerencsére én nem voltam, de veletek ellentétben át tudom érezni milyen szar ha valakit terhesen rúgnak ki.)

És oke hogy jogilag nincs igaza a kérdezőnek, de hogy még mocskoljátok is őt, és a munkáltatót véditek, ez nagyon durva rabszolga jellemre vall.

2020. nov. 17. 21:19
 29/42 anonim ***** válasza:
0%

'Más az, hogy valaki már évek óta ott dolgozik és úgy megy el szülni és megint más ez, aki már eleve terhesen megy oda'

Miért lenne más? Olcsóbb a tp ha már x évet dolgoztál? Nem tudok ilyenről.

2020. nov. 17. 21:43
 30/42 anonim ***** válasza:
77%

“ De itt most konkrétan hazudott ez az illető”

Jaj ugyan már kérlek, akkor is ugyanúgy habzó szájjal itt hőbörögnél, ha nem “ígérte” volna meg. Írásba adta talán? Nem. Mondani sok mindent lehet, nyilván oka van annak, hogy mégis elküldték a kérdezőt, lazán lehet hogy utánanézett egy kicsit jobban mennyire megszívatja magát azzal, ha állandóra felvesz egy nőt, aki első nap benyögi hogy terhes és aki legjobb esetben is néhány hónap munka után 2-3 évre lelép.

“ Itt a kérdező megmondta korrektül hogy babát vár”

Mégis mi a korrekt abban, hogy tisztában vagy vele, hogy gyereket terveztek és/vagy védekezés nélkül szexeltek, ergo pontosan tudod, hogy bármikor terhes lehetsz, mégis elmész így interjúra??! Miközben tudod, hogy az a forgatókönyv is nagyon esélyes, hogy néhány hét/hónap után lelepsz 2-3 évre. Hadd ne kelljen már ezt megtapsolni! A munkáltatók többsége hosszútávra, évekre (!) keres megbízható embert, nem pedig olyat, akinek célja minél hamarabb teherbe esni. Majd ha saját céged lesz és a te tiszted lesz embert felvenni, akkor nyugodtan felveheted szándékosan a számodra kevésbé alkalmas embert a munkára. Hisz te nyilván választanád hosszútávra azt, akiről pontosan tudod, hogy dolgoznak a gyereken és jó eséllyel néhány hónap után lelép minimum 2-3 évre, aztán még fizethetsz is utána, szemben azzal, akivel valóban tudnál hosszan távra dolgozni és aki nem csak bebiztosítani akarja magát egy melóval, hogy legyen CSED meg GYED..... Szíved-joga.

Viszont amíg nem te vagy ebben a pozícióban, addig ebbe nincs beleszólásod, főleg hogy a fent leírt sztori is teljesen törvényesen történt.

“ De nyugodtan védjétek csak a munkáltatót ebben az esetben”

Köszönöm, védem is, nem szükséges hozzá a kifejezett engedélyed. 🙂 Felfoghatatlan, hogy idegen emberek mit le nem tudnak hisztériázni azon, hogy mások nem értenek vele egyet.🤷🏻‍♀️

“ Miért lenne más?”

Ha ezt teljesen komolyan kérdezed, akkor részemről tényleg inkább befejezem ezt a kis eszmecserét, mert totálisan értelmetlen. Miben más az, aki évek után megy el szülni, aki már tett le az asztalra, aki már bizonyította megbízhatóságát és elkötelezettségét a cég felé és az, aki a nulladik napon benyögi, hogy terhes és záros időn belül, érdemi munkát alig csinálva elmegy évekre babazni?? Hát akinek ezt magyarázni kell, az már réges-régen rossz és annak értelme sincs magyarázni, úgy sem fogja soha megérteni.

2020. nov. 17. 23:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!