20 év alatti lány hogy lehet olyan bátor hogy gyereket vállal?
Fb-on láttam pár napja hogy egy lány akivel egy általános iskolába jártam terhes. 19 éves, nemsokára szül. A barátja képek alapján nem tűnik túl megbízhatónak, meg eleve ennyi idősen az emberek többsége alkalmatlan szülőnek. Hogy lehet ilyen bátor a lány hogy gyereket vállal/vagy nem veteti el?
Én 23 vagyok, de ha a barátnőm terhes lenne, biztos kétségbe esnék, ennyi idősen is még.
Szerintem manapság egyszerre el kétféle csaladmodell. az egyikben a "szülessen csak gyerek, a többit megoldjuk" filozófia szerint élnek, de a teljes csalad, a másikban pedig a "előbb meg kell teremteni a feltételeket, aztán jöhet a bebi".
Az erettseghez szerintem sok köze nincs annak ha valaki fiatalon szül. Csak hogy a közelebbi család mennyire támogató/ hogy kezeli a kérdést.
Itt nem érettségről van szó. Az én szemeben nem érett az aki más(szülei, segélyek, pasi) pénzére, vagy a saját gyerekszobájába szül.
Az vállaljon gyereket, aki ketten a partnerével, külön háztartásban is el tudja tartani, megvan a legalább 1 év munkaviszonya a GYED hez, és nem segélyekre szül.
Na, megjöttek a szokásos, "19 évesen is milyen felelősségteljesen lehet gyereket vállalni" meg "ismerek olyan 19 éves anyát, aki..." kommentek... Dolgozom a korosztállyal, és a saját tapasztalatom: a nagy büdös l...szt érettek mostanában. Ez a korosztály még totálisan gyerek, megbízhatatlan és felelőtlen. Úgy 23-24 éves korra növik ki ezt az infantilis hozzáállást. Amelyik kivétel és felelősségteljes, építi az életét, az meg nem vállal gyereket, csak pár évvel később.
Nem véletlenül, hogy a legideálisabb társadalmi és egészségügyi szempontból a huszonéves kor közepétől 35-ig gyereket vállalni. A modern demográfiai tanulmányok a 20 év alatti tinédzser szülőket külön rizikócsoportnak tartják, ott minden mutató jelentősen rosszabb: az anyai képzettség, szociális és egészségügyi állapot, a gyerek oktatási rendszerben eltöltött ideje, stb... Nem véletlenül fog el sokakat az elemi erejű rettegés, hogy itthon kezdi reneszánszát élni a 17-20 körüli szülés. Termelődik egy réteg a garantált lecsúszásba...
Amúgy engem is 20 évesen szült anyám - igaz ez 30 éve volt, és volt mellette egy közel 30 éves férfi, az apukám, aki eltartotta a fenekünket a saját házában, míg anyám mamás-papást játszott. Mert hogy utóbb visszanézve ő is bevallja,hogy 25 évesen a testvéremnél már sokkal érettebben látta a dolgokat. Pedig ő még egy generációval korábbi, és több érettség volt benne, mint mostanság.
Inkább az a kérdés, hogy miért ilyen éretlenek a mai fiatalok.
Sokat számít az is, hogy ki milyen példát lát és mennyire kezelik otthon gyerekként.
Ismerek 30+, akinek az anyukája minden reggel friss ebédet készít, mert a másnapi kaját nem eszi meg.
Egy másik ismerősöm 18 évesen kapott egy lakást (igen, iszonyú szerencsés, hogy a szülei támogatják) és 18 évesen már háztartást vezetett.
Előbb gondolnám felelősségteljes anyának a 18 éves ismerősömet, mint a 30+-ost.
Na akinek szempont a gyerekvállalásnál, hogy majd Mariska kinek nézi a gyerek anyját, az tuti érett ám a feladatra. 🤦♀️
Amúgy sem értem örökké ezt a nagymamának néznek blődséget. Ha igy is lenne -amit kétlek- kit érdekel? Majd megkétdezem a gyerekem mit választana egy tiniphicsa anyut akit a tesójának néznek, vagy az anyagi biztonságot, a szép házat amiben èl, a szülei stabil kapcsolatát. Hát meglátom majd mit mond.
Es igen igen, tudom,itt minden tinikorban szült nőnek megvan mindene, pénz ház kocsi 20 évesen. Minden amit más hosszú évek alatt "gürizik" össze.
#19 mert az átlag 30 éveseknek mindenük megvan?
Hitel hitel hátán. Ez a magyar átlag kortól függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!