Akinek az első gyereke koraszülött lett, a többi babája is korábban született?
Attól is függ mi volt az oka. Az enyém is korababa (bár már nem éppen baba) nálam toxémia volt az ok. Ez sajnos ismétlődhet, így én nem kockázatok. Örülök hogy ez az egy gyerekem jól van és egészséges.
Ha a történtek oka ismeretlen akkor kicsi az esély az ismétlődésre.
Van a Facebookon egy privát csoport: koraszülőként is értékes vagy valami ilyesmi a neve. Ott érdemes ezt megkérdezni és rengeteg sztorit tudsz olvasni.
Ha az koraszülésnek számít hogy 2 héttel korábban jött, akkor igen mindhárom ugyanígy született. De ez hivatalosan nem koraszülés.
Testvéremnek az első időben született, a második jött nagyon korán, 25 hétre, szerencsére minden rendben van vele, csodásak voltak az orvosok, ápolók.
Minden terhesség teljesen más, a te tested az ami azonos benne. Nálam az első csak akkor indult meg, a vége előtt 2 héttel ahogy írtam, addig semmi gond nem volt. A két kisebb viszont éppen úgy mint a húgomnál, 23-24 hetesen elindultak kifelé. Szerencsére nálam vissza tudták fordítani a dolgot és kitartottak.
Nem tudsz igazán ezzel semmit kezdeni, nem rajtad múlik a legtöbbször. Valami észrevehetetlen fertőzés is könnyen megindíthatja a szülést, olyan amit fel sem fogsz, mert neked nem okoz problémát.
A harmadiknál próbáltam mindenben óvatos lenni, figyelni, pihenni stb. de gyerek mellett nem azt csinálja az ember amit szeretne, hanem amit tud.
Inkább az a lényeg hogy figyelj a jelekre. Gondolj vissza arra hogy volt-e bármi előzménye ami más volt, mikor az elsőnél megindult a szülés. betegség, vizelet csepegés, folyás, akármi és ha hasonlót érzel akkor ne idegeskedj, csak szólj róla az orvosodnak.
A lényeg hogy ne stresszelj azon hogy a másodikkal is ugyanaz lesz, mert nem tudsz vele semmit kezdeni, csak ront a helyzeten. Az idegeskedés a legrosszabb. Próbálj meg kidolgozni "vészforgatókönyveket" olyan esetre ha mégis megint koraszülés lenne és akkor legalább azon nem kell majd izgulnod, hogy mi lesz ha... Pl. tudd, hogy fel kell-e majd hívnod az orvosodat vagy jobb ha te hívsz mentőt, esetleg csak menj-e be a kórházba és melyikbe. Mindig legyen meg hogy melyik rokonod vagy barátod az aki akár éjjel is át tud ugrani hogy a kicsivel maradjon amíg a párod bevisz téged orvoshoz vagy a kórházba. Beszéljétek meg a pároddal, hogyha mégis koraszülött lenne akkor hogyan tudjátok megoldani hogy neked a kórházban kell maradnod, mi lesz a nagyobbikkal, stb.
Nem baj ha nem lesz rá egyértelmű megoldás, fix válasz, ezen se parázz. Meg fogjátok oldani.
lehet hogy a hajlamod meg van arra hogy a második is koraszülött legyen, de semmi nem indokolja hogy tényleg így is történjen.
1. Baba 36 hét
2.baba 37 hét
Most a 3.at várom, 36 hetes vagyok. Még egyben.
Kívánom hogy minden rendben legyen veletek! Ne kísérje végig stressz a babavárást, az neki sem jó.
Az első olyan korai volt, hogy sajnos nem élték túl az ikerbabáim...
A második is kishíján ugyanígy végződött, csak a véletlenen múlt, hogy jókor, jó időben, jó helyen voltunk, és még épphogy meg tudták menteni.
Az ok nálam ezek után realizálódott: méhnyak elégtelenség; ami sajnos nem fog változni; de műtéttel ki tudom hordani a babámat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!