Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség megszakítása » Abortusz. Mire számíthatok?...

Abortusz. Mire számíthatok? Tényleg kigúnyolják az elkábított nőket?

Figyelt kérdés
Flegmák a dolgozók stb?
2015. ápr. 15. 11:18
1 2 3 4 5 6 7
 21/64 anonim ***** válasza:
13%

Itt van a teljes szöveg:

1.3. Ha az orvosnak erkölcsi (vallási, lelkiismereti) meggyőződésével ellentétes ellátásban kellene közreműködnie (pl. művi abortusz elvégzése, etikátlan genetikai vizsgálat): csak akkor tagadható meg a beteg ellátása, ha az nem befolyásolja károsan az illető állapotát, továbbá ha másik orvoshoz vagy egészségügyi szolgáltatóhoz utalja őt. Ha a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak – akinél az orvos dolgozik – egyúttal területi ellátási kötelezettsége is van az illető beteg ellátására, az orvosnak haladéktalanul jeleznie kell a munkáltatójának, hogy ő ilyesfajta ellátásokban nem működik közre.

2015. ápr. 15. 23:16
 22/64 anonim ***** válasza:
100%
Itt csak a te szovegerteseddel vannak problemak. A valaszado lereagalta a kis hulledezesedet, meg provokalasodat egy teljesen, ertelmes osszefuggo kis valasszal.Eleg kar, hogy nem jott at az ami igazan lenyeges lett volna...
2015. ápr. 15. 23:57
 23/64 anonim ***** válasza:
100%

Igen..az eü dolgozó visszautasíthatja a beteg kezelését amennyiben satöbbi satöbbi gyönyörűen beírtál egy száraz, olyan emberek álltal írt törvényt akik az életbe műtőbe azon a bizonyos másik oldalon nem voltak!

Szerinted meddig maradhat eü dolgozó az a személy aki egy nőgyógyászati osztályon azt mondja, hogy én márpedig nem megyek ABos műtétre..vagy nem látok el AB-os beteget!? (mindegy hogy orvos műtős asszisztens vagy ápoló)

Kamu szagú!? Neked! Akinek halvány lila fogalmad nincs mi zajlik odabennt. Attól, hogy a "törvényekkel" tisztába vagyok az nem azt jelenti, hogy ezekhez jogom is van! Szerinted meddig tart egy nőgyógyász praxisa ha bejelenti, hogy neki ez erkölcsileg nem okés!? Szerited azért csináljuk mert helyeseljük!? Nem..és nem is ez volt a kérdés. A kérdés az volt, hogy megalázzuk e a betegeinket csak azért mert személyes belső indíttatásból nem értünk egyet a beavatkozással. A válaszom pedig NEM volt. Mert a munka az munka a személyes véleményem meg a magamé. Ez feszültséget szül bennünk igen...erre írtam, hogy aki ezt nem tudja kezelni és van lehetősége menjen át másik osztályra. Nyilván akinek szakirányu a végzettsége az nem ugrálhat ilyen könnyen. Bár én akkor sem mennék ha tehetném...tudod miért? Mert azon kevesek közé tartozom akik ezt ember módjára tudják kezelni és csak azért, mert az az ember az ágyon ki van szolgáltatva nem érzem felhatalmazva magam arra, hogy beletiporjak. Illetve mert szeretem a munkám. Szeretem amikor valaki egy hálás pillantással jutalmazza a nyugtatást vagy amikor együtt nevetünk a beteggel...

2015. ápr. 16. 08:57
 24/64 anonim ***** válasza:
0%
Jajj, nem kell a körítés...Minden kórházban meg vannak az orvosok, akik végeznek ab-ot és vannak, akik nem. Ez nyilvános is és nem rúgnak ki emiatt senkit, mert az elég nagy port kavarna. Nekem a nővér mondta, amikor azt hitte, nem akarom megtartani a gyereket, hogy az ügyeletes orvos nem csinál ab-ot és nem is fog megdicsérni engem. Egy másik kórházban, ahol a barátnőm szülésznő, szintén így működik a rendszer. Ott is meg vannak azok a dokik, akik ezt bevállalják, mások pedig nem.
2015. ápr. 16. 09:40
 25/64 anonim ***** válasza:
0%
22-es! Akkor magyarázd el érthetően, hogy a tűzoltós esetnek mi köze például ahhoz, hogy egy doki végez-e abortuszt, vagy visszautasítja azt? És a többi példán is, ha értelmesen el tudod magyarázni az összefüggéseket a két dolog között, akkor hiszek neked. Ha nem jön válasz, akkor elismered, hogy baromságot írtál te is.
2015. ápr. 16. 09:42
 26/64 anonim ***** válasza:
0%
És szerintem az orvos "nem eszköz", hanem cinkos, mert lenne más választása! A törvény is védi őt! Nem kötelezik erre. Szóval, aki mégis megcsinálja, az igen is, hogy cinkostársa lesz a nőnek egy élet kioltásában. Az, hogy számol el magával, már más dolog.
2015. ápr. 16. 09:44
 27/64 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó két válasz elég provokatív volt.

Kedves 62%os Téged nem lehet meggyőzni, nem is hiszem hogy kell. Jogod van a gondolataidhoz, a véleményedhez, de a provokálás kicsit más lapra tartozik, főleg úgy hogy a kérdés nem erre irányult.

Továbbá csak mert nem értesz egyet nem lesz baromság az a válasz.

2015. ápr. 16. 11:21
 28/64 Vilcsianyuja ***** válasza:
83%

Attól függetlenül, hogy nekem nagyon szimpatikus a 80%-os eü.dolgozó, azért abban igazat kell adnom 62%-osnak, hogy a tűzoltós életmentős példa nem húzható rá az abortuszt vállaló dolgozóra, tényleg logikátlan a gondolatmenet, bocs.

Viszont abban a témában, hogy úgymond van-e választási lehetőség, hogy vállalja-e a közreműködést abortusznál vagy sem, maximum egy a ranglétra magasabb fokán elhelyezkedő orvosnak van lehetősége, egy fiatalabb szakorvosnak kell elvégeznie azt is, amit a menők már nem vállalnak, ha ő is válogat, akkor mégis ki csinálja meg?

Hogy a többi dolgozóról, a műtősszemélyzetről ne is beszéljünk, mert nekik aztán tényleg nem nagyon van effektíve választásuk. Vagy átkérik magukat más osztályra, vagy elvégzik itt a dolgukat. Nem fognak külön ab-team-et fenntartani, meg egyet a többi kisműtéthez, azért ez a mai magyar egésszégügyben nem igazán reális elvárás. Örülnek, ha egy csapatnyi ember van éppen bevethető állapotban egyszerre egy műszakban. És nyilván ez valakinek nehezére esik ez, de hogy miért marad mégis, annak biztosan vannak egyéni, reális indokai.

2015. ápr. 16. 11:39
 29/64 anonim ***** válasza:
100%

8-as válaszoló vagyok. Elgondolkodtató a vitátok, de tényleg nincs értelme provokálni a másikat. A kérdező egyébként személyes tapasztalatokra kérdezett rá, ebből szeretné tudni, ő mire számíthat, és nem az a kérdés, hogy az egészségügyi személyzetnek mihez van joga és mihez nincs, biztos, hogy ez is kórházfüggő, van ahol az orvos nyíltan vállalhatja, hogy abortuszellenes, és megtagadja az ab végzését, van ahol nem nézik ezt jó szemmel és az állásával játszik, de az orvos dönthet, a többi egészségügyi dolgozó, műtős, altatóorvos, ápoló nemigen tagadhatja meg a munkát. A véleményüket nap mint nap magukban kell tartani, ez hosszú távon frusztráló lehet, persze ettől még minden beteggel emberi módon kellene bánni, de ez nincs mindenhol így, tisztelet a kivételnek.

Nem akartam részletezni, de most leírom, missed ab-om volt, amikor a műtőbe bekerültem, az egyik műtős személy megjegyezte, na megint egy felelőtlen fruska! Nagyon rossz idegállapotban voltam, hisz mi egy tervezett babát veszítettünk el, elvetéltem, véreztem, hát kikértem magamnak a hangnemet. Szó szót követett, tovább sértegetett, én meg dühömben elsírtam magam, mindeközben az altatást készítették elő. Rám förmedt, hogy viselkedjek felnőtt ember módjára, ne kisgyerekként sírdogáljak. Ezek voltak az utolsó szavak amiket hallottam, mielőtt elaltattak. Szép, ugye! Na erre a viselkedésre tutira nincs mentség, ez bunkóság, az orvos meg az altatóorvos egy szót sem szólt, nem szóltak rá sem, csak tették a dolgukat. Remélem, az ilyen eset ritka az egészségügyben, de a mi környékünkön ez a kórház elég hírhedt ebből a szempontból...Most már én is tudom, így amikor sikerült a baba, szülni már nem oda mentem.

Még egy gondolat. Többen nem találtatok párhuzamot az egészségügyi dolgozó által leírt példákban, én találtam azért logikát benne.

Ha egy orvos abortuszt végez, segédkezik egy élet kioltásában.

Ha egy tűzoltó nem megy be az égő házba ahol még van bent ember, mert életveszélyesnek találtatott a ház állapota, hagyja meghalni a bent lévőt, tehát tettével ő is segédkezik egy élet kioltásában.

Jó, a párhuzam durva, mert az orvos az állását félti, azért teszi meg, a tűzoltó meg az életét félti, azért nem teszi meg, ennyi az összefüggés.

2015. ápr. 16. 12:41
 30/64 anonim ***** válasza:
7%
Mivel nem tetszik a véleményem, ezért érzitek provokálónak. Pedig én csak leírtam, hogy logikátlan a gondolatmenetetek és ennyi. A másik kérdésnél a kérdezőt pont hogy azok támadták ismét akik rá akarták beszélni a gyerek elvetetésére és ebből kifolyólag most megint okoskodnak, hogy miért szüli meg a semmire, mert mondták neki, hogy jobb lett volna elvetetni. Aki nem pártolja az abortuszt, az nem csinál ilyen pálfordulást, ez is logikátlan. A másik meg, hogy "jó" kívánságokat ne itt osztogassuk, ha lehet! Köszi!
2015. ápr. 16. 13:48
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!