A 12.heti genetikai vizsgálatra még elengedett szabi kiiras nélkül , mert elmondása szerint jofej volt, de most hogy még vannak szabijaim, úgy gondolja, ezekre írjam ki magam szabadságra. A cukorterhelés kötelező vizsgálat én úgy gondolom, tehát fél napra el kellene engedjen szerintem-nem helyben van, egy másik településen , mondtam is neki hogy délután visszamennék dolgozni. Végülis fél nap szabit írtunk, a másik fél napot meg kiveszem legközelebb, de ezt így tényleg megteheti, hogy szórakozik velem? Most hogy közeledik az időpont, úgy vettem észre, egyre bunkóbb velem. Nem akarom hogy kihasznaljanak. Ja hozzá tenném hogy munkaidőben múltkor két kolléga nőmet is elengedte piacolni, csak mert ők benyalósak.. Az mt.-t elolvastam, ezek alapjan én úgy gondolom ezekre nem kellene szabit kiírjak csak mi számit kötelezőnek akkor?
Nyilvan pl.a magán nőgyógyász esetén veszek ki szabit vagy munkaidon kívül egyeztetem le..
"A kötelező orvosi vizsgálattal szemben nem mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól a munkavállaló önmagában azért, mert munkaidőben orvoshoz kell mennie. Ebben az esetben a munkavállalónak így szabadságot kell igénybe vennie, vagy a munkáltatóval megállapodnia."
2021. nov. 3. 14:46
2/14 anonim válasza:
Az,hogy köteles elengedni azt jelenti,hogy pl el kell engednie aznap szabira,azt nem tagadhatja meg,de nem azt,hogy csak minden nélkül elengedjen.A fél nap szabi tök rendes dolog,másnak kiírják az egész napot.
2021. nov. 3. 14:57
3/14 A kérdező kommentje:
Hát nem úgy írja a törvény hogy köteles szabadságra elengedni, hamem hogy a vizsgálat idejére mentesül a munkavegzes alól..
Amit az első válaszoló bemasolt az már azután van hogy ez a fenti olvasható
2021. nov. 3. 15:06
4/14 anonim válasza:
Oké,a vizsgálat ideje 30 perc.Erre mentesülsz,a többit meg oldd meg.Ne röhögtess már!4gyermekem van,egyszer sem lógtam a munkahelyről vizsgálatra hivatkozva,a szabadnapjaimra kértem időpontot,vagy ha előbb volt időpontom, akkor arra a napra kértem szabit.
2021. nov. 3. 15:26
5/14 anonim válasza:
Igen, a vizsgálat idejére mentesülsz, nem arra, hogy még átutazol utána 3 megyét. Ezzel az erővel a munkaidőbe is beleszámítana a munkábajárással töltött idő.
2021. nov. 3. 16:05
6/14 anonim válasza:
Nálunk úgy volt,hogy elmehettem. Oda út kocsival 15 perc, vissza szintén, védőnő meg mondjuk 20 perc. Elotte utana meg dolgoztam. Vérvételnél regglre mentem,utána be dolgozni.
2021. nov. 3. 16:06
7/14 anonim válasza:
Én sem gondolom, hogy követelőznöd kellene, amikor ennyire jófej, hogy megúszod fél nap szabi kiírással… örülj neki, hogy nem kell egész napot kivenned. Én is most vagyok terhes, nagyon rendes a főnököm, de minden olyan vizsgálatra, ami kötelező és nem ezen a településen van, arra szabit kell kivennem.
2021. nov. 3. 19:00
8/14 anonim válasza:
De hogy gondolod másképp?Fizeti azt az időt is amég vizsgálaton vagy?Vagy hogy?Vagy szabadnapos mész,vagy szabadság Ha nem lenne már szabid, akkor esetleg fizetetlen távollét arra az időre.Amúgy pl a védőnő az nem orvosi vizsgálat,és tulajdonképpen nem is tudom mi a kötelező,mert semmi nem történik,ha mondjuk a fogorvoshoz nem mész,így nem tudom hogy van pontosan meghatározva mi a kötelező.Tavaly a Covid miatt pl a körzetes nőgyógyász összesen 3x látott az egész terhesség alatt,mert egyszerűen nem volt vizsgálat.Ha valakinek problémája akadt, akkor mehetett magán úton.A laborokat,meg az uh-t tudom elképzelni,hogy beleesik ezekbe a kötelező vizsgálatokban, illetve a 36 héttől a ctg,de addigra már nem dolgozhatsz.
2021. nov. 3. 19:22
9/14 anonim válasza:
Ezért utálják a terhes nőket,meg az anyukákat a munkahelyen,mert itt is lepontozzátok azt a választ,hogy legyél már életképes,és ne olyan napra kérj időpontot amikor dolgozol,vagy vegyél ki szabit.Ti azt gondoljátok,hogy munkaidőben lehet hetente orvoshoz szaladgálni?Ha még nem akarsz hetente valahová menni, akkor miért fáj,hogy szabit kell kivenned?Úgyis ki kell venni szülés előtt az összeset.Az, hogy fél nap szabit is kiadnak,az ritka mint a fehér holló,örülj,hogy 1 nappal megúszol 2 alkalmat.Máshol kiadnák az egész napot.
2021. nov. 3. 19:37
10/14 anonim válasza:
#9-es azért ne általánosíts. Velem pl. nagyon rendesek, figyelmesek, de nyilván én sem úgy viselkedek, hogy a terhességem kiváltság, mentség, és nem kezdek el követelőzni, meg bújni a Mt-t, hogy minél jobban kihasználhassam a helyzetemet. Egy normális főnök-beosztott viszonynál szerintem abszolút nem jogos, hogy “utálják a terhes nőket”. Persze ehhez mindkét félnek ismernie és tiszteletben tartania kell(ene) nem csak a jogaikat, de kötelességeiket is, azt gondolom…
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!