Köteles a munkáltató orvoshoz elengedni?
Veszélyeztetett terhes vagyok, így minden héten 1 napot orvosnál kell, hogy legyek.
Van erre valami törvény, hogy ide köteles elengedni?
Ez fizetett távollét, vagy kötelezhetnek rá, hogy le kell valamikor dolgoznom?
(Sajnos a távolság miatt nem megoldható, hogy csak néhány órát hiányozzak.)
Igen köteles elengedni.
A Munka Törvénykönyve rendelkezik erről.
55. paragrafus
55. § A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
a) keresőképtelensége,
b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi
intézményben történő kezelés, valamint
c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára.
Elengedni köteles, ha kötelező orvosi vizsgálat, de nem fizet érte, hiszen távol vagy. Vagy ledolgozod, vagy szabadságot veszel ki.
Azt nem értem, ha veszélyeztetett terhes vagy, miért dolgozol? Nem félsz, hogy baj történik?
Köteles elengedni (Mt. 55 § (1) bekezedés c. pontja alapján) és fizetni is távolléti díjat (Mt. 146 § (3) bekezdés b. pontja alapján).
Ez viszont a normál terhességre vonatkozik, ahol a kötelező vizsgálat nem jelent heti egy nap hiányzást. Abba szerintem simán beleköthet, hogy ha veszélyeztetett terhes vagy, akkor eleve nem vagy munkára alkalmas állapotban.
Én is veszélyeztetett terhes vagyok, és táppénzen a +teszt óta, mivel nem tudtak volna mindig elengedni ide oda (ultrahangok, laborok...stbstb). No meg pihenni kellett főleg az elején sokat.
Ha nem engednek el, kiíratod magad táppénzre ennyit tehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!