Az IR és a cukorbetegség ugyaz az?
Szia!
Az első válaszolóval értek egyet. Alapjáraton úgy működünk, hogy ha szénhidrátot eszünk (ami nem fehérje és nem zsír, az szénhidrát), az megemeli a vércukorszintünket. Erre a hasnyálmirigy inzulin termeléssel reagál, ezzel jelzi a sejtejinknek, hogy energia érkezett, lehet begyűjteni. De ha túl sok a szénhidrát bevitel, előbb-utóbb a sejtek nem reagálnak energiafelvétellel, mert még nem "éhesek", hiába az inzulin, nem történik semmi. A hasnyálmirigy ebből annyit érzékel, hogy még mindig magas a vércukorszint, még több inzulint kezd termelni. A sejtek egyre kevésbé lesznek érzékenyek erre, normál mennyiségű szénhidrát felvételre hatalmas inzulin válasszal tudja a szervezet normál szinten tartani a vércukorszintet, ezt nevezik inzulin rezisztenciának. a dolog innen még visszafordítható metformin alapú gyógyszerrel, csökkentett szénhidrát bevitellel, mozgással.
Amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei a hatalmas plusszmunkától kimerülnek, elhalnak, evés után a vércukor megemelkedik, de nincs jelzés a sejteknek, így a vércukor emelkedett marad, akkor már kettes típusú cukorbetegségnek hívják. Nem visszafordítható, csak a kívülről bevitt inzulin marad megoldásnak, különben hiába eszünk, éhen halunk. :-(
Hát kb ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!