Máshol is ilyen "szigorú" a terhességi cukorbetegek gondozása?
Félre né értsetek, nem baj, hogy komolyan veszik a dolgot, csak érdekel, hogy máshol (más kórházban) hogy zajlik. Én a Margit Kórházba járok, ott ez van:
- heti 4x reggeli utáni mérés
- 2 hetente 1x egész nap étkezés után mérni kell
- 3 hetente menni kell, éhgyomri, reggeli és tízórai utáni vérvételre + előző napi pisit gyűjteni kell, amiből vinni kell 2 mintát (nappali és éjszakai + súlymérés, vérnyomásmérés, baba szivhang
- táplálkozási naplót vezetni CH mennyiségekkel kiszámolva
A Máv kórházban is elég szigorú, ha így vesszük. Két szomszédom is terhességi cukros lett, őket havonta nézték csak, még a méregetést sem vették annyira komolyan.
- otthoni mérés, folyamatosan. Heti 4-5-ször éhgyomor, reggeli, ebéd, vacsi után 1 órával.
- minden héten egyszer mentem ellenőrzésre, ahol vettek vért, aztán a dokinéni megnézte az előző heti saját méréseket, rákérdezett a kiugró értékekre, hogy kiszűrjük a rizikós ételeket. (Én itthon excel táblában pötyögtem, mikor ettem, mennyit, mit. A harmadik hétre profi lettem a kajaösszeállításban, szerencsére a legmagasabb értékem egy 7,2-es volt. )
- minden második héten reggeli vérvétel, lehetőleg úgy, hogy egy órával legyek a reggeli után, ennél, mielőtt laborba ment a vér, tesztelték a vércukormérőmet, hogy mekkora a különbség az én gépem és a laboros eredmény között. Rendszeresen néztek vizeletet is, a keton és a felhalmozódott cukor kiszűrésére.
- a dokim kijelentette, egy pillanattal sem hordhatom túl a babát.
- régen a cukorbeteg kismamiknak 2 héttel a kiírt idő előtt be is kellett feküdni, ma már szerencsére nincs így.
- ha egy előző terhességnél cukros volt, vagy bizonyítottan IR-es a kismama, nem várnak a 24. hétig a cukorterheléssel, már a 16-18. héten megcsináltatják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!