Anyukák, hány sikertelen teherbeesési próbálkozás után mentetek el kivizsgálásra?
Az inzulinrezisztenciát akkor is érdemes vizsgálni szerintem, ha nincs indikációja. Nem vagyok túlsúlyos, egészséges életmódot élek (értsd: igyekszem egészségesen táplálkozni és nem egész nap a kanapén tespedek), nincs PCO vagy bármi hasonló problémám, mégis IR-es vagyok. És ez akkor derült ki, amikor elkezdtünk próbálkozni a babával, de nem jött össze. A hormonpaneles vérvétellel egy időben csinálták a cukorterhelést is, a nőgyógyász javaslatára, hogy akkor egy füst alatt letudjuk a dolgot. Örülök neki, hogy kiderült, mert azóta karban tudom tartani, plusz ugye ki tudja, milyen problémák jöttek volna elő a terhesség alatt, ha csak a 24. héten jutok el terhelésre. Simán eldurvulhatott volna annyira a dolog, ha nem vigyázok, hogy elveszítsem a babám. Szóval tök jó, hogy megnéztük mindezt.
Amúgy meg tényleg nem értem, miért nyígtok itt a vizsgálat ellen. Nektek nem tökmindegy, hogy valaki 1-2 hónap vagy 1-2 év után megy el vérvételre? A TB-t mindenki fizeti, így nem a "más" pénzén zajlik a vizsgálat, ha meg esetleg magánba mennek, akkor meg főleg.
Én 2 hónap próbálkozás után mentem orvoshoz, mert amúgy is rendszertelen volt a menstruációm. Ez azt jelenti hogy a babáért való "küzdelem" rész 2 hónap után elkezdődött annak minden lelki és testi nyavalyájával.
Ettől függetlenül én azt mondom, hogy aki viszonylag rendszeresen menstruál, jár évente rákszűrésre, jár évente nagylaborra (amin amúgy néznek tsh-t és 0 perces cukrot es inzulint is - akinek nagyon durva IR-e van annak már ebből lerína amúgy is) annak fél évig nincs semmi dolga. Élvezzék egymást, legyen meg a "nem görcsök rá" érzés. Később az úgyse fog menni.
Első körben a fél év letelte után pedig még mindig nem a nőt küldeném vizsgálatra, menjen először a férfi. Egy rendszeresen menstruáló nővel nagyobb az esély a férfi gondra, mint a nőire és vizsgálni is könnyebb, csak egy műanyag edénybe levett mintát kell bevinni a legközelebbi olyan helyre ahol csinálnak sperma vizsgálatot kB 20.000 Ft-ért.
Aztán ha annak az eredménye jó mehet a nő hormon vizsgálatra.
Viszont egy év után nem érdemes tökörészni, rögtön meddőségi központ.
Szerintem előre kivizsgáltatni magad nem felesleges, hanem felelősségteljes. Ha valami hormon probléma van, az okozhat vetélést, ami nem kell senkinek. Meg ha tudod, hogy minden rendben, akkor kicsit kevesebb félelemmel, kérdéssel indulsz az egész dologgal. Nálunk én is csináltam vérvételt, és a férjem is sperma vizsgálatot. Nálam volt baj, nála minden rendben volt. És nem volt semmi tünetem, 28 napos halál pontos ciklusaim voltak. Ha nem lettem volna kezelve, akkor jó eséllyel nem sikerült volna a baba, ha igen, akkor is nagy kockázata lett volna a vetélésnek.
De kérdező, ahogy te érzed, ha nem bánod, hogy lehet, hogy kicsit várni kell (ami egyáltalán nem biztos), akkor 1 évig lehet nyugodtan próbálkozni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!