IR diéta segítség, jó így?
Tegnap voltam nőgyógyásznál, mindkét petefésszkem pco-s. Mióta abbahagytam fog.gátlót 35-40 naponként menstruálok, szóval sejtettem, hogy ez lesz, így már 1,5 hónapja kiktattam az étrendemből a cukrot és fehérlisztet.
Laborba következő ciklusban kell mennem, ami csak januárban lesz, de addig is szeretném komolyabbra fordítani a diétát, csak nem tudom hogyan. Ahogy olvasom a dolgokat úgy tűnik, hogy már a mostani étrendem is kb. megfelel a kritériumoknak. (Amúgy vékony magas testalkatú vagyok, fogynom nem kell, mert elfogyok, nem vagyok pattanásos, nem vagyok túl szőrös, szóval semmi más tünet nincs, csak a polcisztás petefészek és a ritka menstruáció)
Mozogni igyekszek heti párszor, 20-30 perces YouTube edzős videókra.
Leírom miket szoktam enni, és aki esetleg már régebb óta csinálja tudna segíteni, hogy ennyi elég vagy kellene még valamin változtatni?
Reggeli: 2 kis szelet teljeskiőrlésű kenyér, sokával és sajttal vagy ugyanez melegszendvicsnek vagy teljes kiőrlésű kenyérből pirítós sajtkrémmel és egy sárgarépával vagy kefír-tejföl egy teljes kiőrlésű kiflivel
Tízórai: 3 db korpovit keksz (barna csomagolásos) + gyümölcs (egy alma vagy 2 kicsi mandarin vagy narancs vagy kiwi)
Uzsonnázni sajnos ritkán jut eszembe, ha igen, akkor 2 db korpovit kekszet bekapok.
Vacsora: 2 vagy 3 kis szelet teljes kiőrlésű kenyér, sonkával sajttal, paradicsommal, esetleg salátával vagy ugyanez melegszendvicsnek ketchuppal vagy májkrémes melegszendvics pirosarannyal vagy ritkán főtt tojásos saláta
Ebédet hagytam a végére, mert az a legváltozatosabb, ezeket ettem az elmúlt egy hónapban:
- tejszínes csirkemell, bulgurral, bébi répával és zöldborsóval
-sertés gyros, salátával, paradicsommal, lilahagymával, sült krumplival, fokhagymás joghurt öntettel
- halrudacska teljes kiőrlésű panírban, barna rizzsel, majonézes kumoricával
- Bolognai spagetti (teljes kiőrlésű tészta)
- rántott hús, sült édesburgonyával
- töltött csirkecomb, teljes kiőrlésű kenyérből készült töltelékkel, köles, saláta, paradicsom, lila hagyma, paprika
- Milánói makaróni (teljes kiőrlésű tésztával)
- pörkölt, teljes kiőrlésű lisztből készül nokedlivel, céklával (kenyér nélkül)
- paradicsomos, sajtos sült csirkemell sült krumplival
- rántott hal, barna rizs, majonézes kukorica
- carbonara tészta (teljes kiőrlésű tésztával)
- sárgaborsó főzelék (teljes kiőrlésű lisztes rántással), virslivel
- csilis bab barna rizzsel (kenyér nélkül)
- tejfölös-gombás csirkemell, bulgurral, bébi répával és zöldborsóval
- lencsefőzelék (teljes kiőrlésű lisztes rántással), virslivel
- mustáros sült csirkemell, bulgurral, zöldséggel
Ha filmnézéshez vagy amúgy rágcsát kívánok tökmagot eszek (pucolatlant pucolgatom, így lassabb és kevesebbet eszek belőle)
Eddig nagyon komolyan nem számolgattam a grammokat, csak néha-néha utána számoltam egy-egy ételnek, de mindig a megadott érték környékén volt... Sőt azt is kiszámoltam, hogymindenféle diéta nélkül nem ettem egy nap alatt 160 grammnál több szénhidrátot amúgy sem, ha épp nem zabáltam zacskóstul a gumicukrot :D
Szóval aki komolyan és régebb óta csinálja, elég ez így, vagy min próbálják még változtatni?
Nagyon profi vagy már :)
Max amibe bele tudok kötni, az a reggeliben a kefír. Az gyors ch, inkabb uzsonnára vagy vacsira edd. Ketchup meg majonéznél nagyon figyeld, melyik a cukormentes, én megszívtam párszor (a light nem jó :D)
És a teljes kiörlésű kenyereknél figyeld, hogy minimum 70-75%-ban teljes kiörlésű legyen. (Sajnos már arra is tk-t írnak, amiben csak 20%-a az.)
De amugy nagyon jól csinálod!
175 cm vagyok és 60 kg. Mondjuk évekig 55-56 kg voltam, 4-5 kg-ot a tavaszi karantén alatt szedtem fel.
Őszintén amire eljutok oda, hogy meglegyenek a laboreredményeim, abból pontos diagnózis legyen és eljussak dietetikushoz, addigra nagyon remélem elkezd rendeződni a dolog a saját kútfős életmódváltástól is.
Nagyon köszönöm a segítséget. :)
Fontos a CH felosztása is. Tehát hogy adott napon hogy osztod el a CH mennyiséget, illetve egy étkezésen belül is a gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat. Pl 20-25-50-25-40-10.
Korpovitból csak a zöld jó. Főzelékeket inkább rántás nélkül önmagukkal sűrítve. De hát erről igazából órákat lehetne beszélni :D
Dietetikust keress, aki segít a diétában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!