Teherbeesnél hány hetes kortól marad meg tutira a baba és nem következik be vetélés? 12hetes kortól már nem tud elvetélni az anya?
Én találtam egy oldalt; ahol hetekre van lebontva; hogy hány % az esélye; hogy elvetél a kismama vagy esetleg elhal a kisbaba. Ott azt írják a hatodik héttől 6%, a kilencedik héttől 4 % a 12. héttől 2 % a vetélés lehetősége.
Illetve nagyban növeli a vetélés lehetőségét; ha nem pihensz sokat. Például ez akkor is igaz; ha hematómád alakul ki vagy a méhszàjon van megtapadva a lepény egy része. Ilyenkor főleg nagyon fontos; hogy pihenjen a kismama. Nem egy ismerősöm volt úgy, hogy dolgozott kismamaként es elvetélt. Aztán a második vetélés utàn inkàbb otthon maradt táppénzem a pozitív teszt utàn. Azt a babàt már megtudta szülni. De olyan kismama is van; aki gond nélkül végigdolgozza a terhességet. Ez nagyon egyén függő.
Aztán okozhatnak még vetélest genrtikai génmutaciók. Peldàul Leiden-mutáció; mthfr génmutáció; antifoszfolid szindróma. Ezek egyszerű vérvétellel; nyálkahártya minta törlettel kivizsgàltathatók. Szükség esetén kezelhetők. Ezzel is csökkentve a problémak kialakulásának esélyét. Például ezektől a genetikai mutációktól a vérrögök elzàrhatják a méh; méhlepény ereit; ami miatt a magzat nem tud megfelelően fejlődni; lemaradhat a fejlődésben; legrosszabb esetben meghal.
A genetikai; osztódási rendellenességek miatt bekövetkező vetéléseket nem lehet befolyàsolni. Ezek kb. az első 12 hétben a leggyakoribbak. Ezutàn azt olvastam a magzatok; újszülöttek 4%-ánál alakul ki vmilyen genetikai rendellenesség. Sajnos a köldökzsinór nyakra tekeredését sem lehet semmivel megelőzni.
Ezek a szàzalékos arányok engem megnyugtattak. Most vagyok a 12. hétben; egy 8. heti vetélés es 6 év sikertelen próbálkozas után. Nálam az derült ki; hogy mthfr heterozigóta génmutációm; illetve progeszteron problémàm van. Metafolint és utrogestant kellett szednem. Eddig minden rendben. Véreztem az első trimeszterben; ezért tàppénzre jöttem; sokat pihentem. Most úgy érzem minden rendben lesz.
Az biztos; hogy az a tuti, ha a baba egészségesen megszületett. Addig 100% garancia semmire nincs. Viszont; ha igazak a kutatások eredményei genetikai vizsgàlatokkal egybevetve a 12. hét utàn 96 % hogy egészséges kisbabad szülessen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!