Van olyan nő akinek nem lehet gyereke?
Én HSG-n voltam, ez egy petevezeték átjárhatósági vizsgálat, ahol kiderült hogy a petevezetékek végén kitáguló rész, az úgynevezett tuba, el van záródva. Nem írom le részletesebben a vizsgálatot, a neten utána tudsz nézni. Lombikra küldtek, de gondoltam keresek egy orvost aki műtéttel megpróbálja az elzáródást megszüntetni, és akkor szabad az út a petesejt előtt, szépen "beúszkálhat" a vezetőbe, stb...stb..,
Valakinek pl. a hormonjai nem jól termelődnek, emiatt nem lehet gyereke, mert mondjuk a progeszteron nem elég magas, így nem tud megtapadni rendesen a baba. De ezt is pótolják már. Van akinek nincs pl. peteérése. De a legtöbb dolgon tudnak már segíteni, de megszámlálhatatlanul sok akadálya lehet egy teherbeesésnek.
Első hozzászóló vagyok, leírom a mi kivizsgálásunkat. Először a férjem ment el egy magán andrológushoz, hogy megnézzék megfelelő-e a spermaszáma, minősége stb.;Érdemes előbb a férfinek elmenni orvoshoz, mert nekik a legegyszerűbb. Amikor itt mindent rendben találtak a férjemnél, elmentem én orvoshoz. Persze lehet párhuzamosan, nem kell megvárni a férj eredményét. Vegyük alapul hogy a ciklusod rendszeres. Nekem 28-32 napra jön meg, ez az orvos szerint rendszeres. Az optimális kivizsgálás ebben az esetben úgy történik, hogy a nőgyógyász elküld vérvételre, itt megnézik a hormonjaidat. Ezeket a ciklusod bizonyos napján kell megnézni. Pl. a ciklus harmadik napján, majd a 21.-en. Bár a legoptimálisabb a 19, 21, és 23. napon végzett vérvétel, ahol nézik pl. az ösztrogént, ami nagyon fontos a progeszteront, de nézik a pajzsmirigy hormont és a tesztoszteront, ösztradiolt.. , a progeszteron értékből meg tudják állapítani, hogy volt-e peteérésed. Ezt pl. a 21. napi progeszteron vérvételemből állapították meg. Semmi más nem történik ezeken a vizsgálatokon , mint hogy vért vesznek tőled. Amikor bebizonyosodott hogy volt peteérésem, megkérdeztem az orvosom, hogy mi van ha évente csak egyszer van, és pont beletrafáltunk ebbe a hónapba. :-) Ő azt mondta, hogy ha valakinek van peteérése, akkor azért az azt jelenti hogy van neki rendszeresen. :-) Állítólag egy nőnek évente 8-10 peteérése van, néha kimarad 1-1 hónap, de ez sem mindig van így. De hüvelyi UH.gal is látják ám a peteérést, szoktak követéses vizsgálatot csinálni, bár nekem ilyen nem volt. Azt hiszem pár naponta nézik hogy van -e tüszőérés. De azt nem tudom hogy a megrepedés és petesejt kilökődés látszik-e Ultrahangon. Szóval kiderült hogy van peteérésem, akkor azt mondta hogy meg kellene állapítani, hogy rendben vannak-e az ivarszerveim. Korábban volt már hüvelyi ultrahangom, azon azért kiderült hogy van méhem, és petefészkem is megfelelő méretben. :-) Javasolta, hogy végeztessem el a HSG-t, ez egy átjárhatósági vizsgálat. Bementem reggel, fel kellett feküdnöm egy nőgyógyászati ágyra, majd egy csövet vezettek a méhszájon keresztül a méhbe, majd betoltak a röntgenbe, és a csövön keresztül, kontrasztanyagot nyomtak be egy fecskendővel, és közben röntgeneztek. Ilyenkor elvileg a folyadék beáramlik a méhbe, majd a két petevezetőbe, és elvileg azon végigmenve a hasüregbe ürül. Mert a petefészek és a petevezető nincs teljesen "összezárva" egymással. Ha van valami akadály, akkor a röntgenfelvételeken látszik hogy a folyadék megáll, nem megy tovább. Az én esetemben a petevezető vége, a kiszélesedő tuba van elzáródva, de a bal oldalon éppenhogy fonál tágasságú rés van rajta. Így az orvos azt mondta hogy 5 % esélyem van a spontán teherbeesésre, és lombikra menjünk. Ezt nem akartuk, így kerestem egy másik orvost, aki a laparoszkópos műtétet javasolta, 2-3 lyukon keresztül kamerával megnézik hogy mi az elzáródás oka, és esetleg feloldják. De nem kecsegtetett, mert azt mondta hogy lehet fejlődési rendellenességem, és pl. a béllel össze van nőve a vezető, és azzal nem tudnak mit csinálni.
Ha nem rendszeres a ciklusod akkor utána lehet járni hogy miért van, ilyenkor ugyancsak vérvételből állapítják meg hogy van-e inulinrezisztenciád, stb., és akkor is van megoldás. Nagyjából ennyi. Egyébként miért kérdezed ezeket?
Meg akinek nincsenek meg a petefészkei
Annak sem lehet -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!