Ezzel nehéz lesz a teherbeesés ugye?
Tegnap voltam nőgyògyásznál, mert zsinórban ez a második hónap hogy teljesen kimarad a mensim. Sejtettem, hogy egy ideje baj lehet, mert december óta gyakorlatilag nem volt normális ciklusom. Többször voltam már dokinál, de mindig csak türelemre intett, hiába mondtam neki, hogy babát szeretnénk, és hogy valami baj lehet velem. Tegnap is meg uh-zott, és mostmár azt lehetett látni, hogy mindkét petefészkem tele van aprò tüszőcisztákkal, rögtön tudtam mit jelent ez. A doki is megmondta, hogy pco gyanus vagyok. Mindjárt nem is ágaskodott tovább, és adott egy hormonlabor beutalót, azt azonban hozzátette, hogy szerinte felesleges, és a tsh-n és a prolaktinon kívűl semmi érdemlegeset nem fogunk megtudni, mert minden más ciklusfüggő, és hogy a ciklus egyetlen random napján vett hormonból nem fogunk tudni semmilyen használható diagnózist felállítani. Sajnos ezzel én is tisztában vagyok, úgyhogy rögtön be is jelentkeztem az endokrinologushoz, de sajnos oda is csak pont 4 hét múlvára kaptam időpontot, és ez így is a fizetős rendelés, mert a tb támogatottra legközelebb decemberre! tudtak volna időpontot adni (nevetséges).
Teljesen kétsége estem, egész este bőgtem, hogy mégis miért történik ez pont most, mikor régen soha semmi baj nem volt a ciklusommal, sőt, megszakításos védekezéssel estem teherbe a lányommal, tökéletes terhesség, mintaértékű laboreredményekkel, könnyű, gyors szüléssel. 11 hònapig szoptattam, ezalatt is menstruáltam már, teljesen normális ciklusaim voltak akkor is, csak mióta abbahagytam, azòta van ez.
Mondjátok hogy lehetséges az, hogy eddig nem làtta a doki a cisztákat, hiszen gyakorlailag 3 hetente jártam hozzá az utóbbi 3 hònapban. Ésha eddig semmi baj nem volt, miért, és hogyhogy most alakul ki a pco? Mitől van ez? Annyira kétségbe estem, hogy soha többet nem lehe már babánk, hogy azt mondtam a férjemnek, jobb ha elválik tőlem, és keres egy olyan nőt aki tud neki gyereket szülni. Hiába biztat szegénykém, hogy mindent meg fogunk tenni, és addig megyünk, amíg össze nem jön a baba, de fogalma sincs mit jelent ez nekem. Egy selejtnek érzem magam, másra se tudok gondolni, csakhogy még azt sem tudom megadni neki amire vágyik, vágyunk. Csak ez jár a fejemben, egyszerűen nem értem miért azokkal történik ez akik vágynak babára, akiknek meg nem kell, sorra esnek teherbe, és dobják el a lehetőséet maguktól. Annyira egy rohadt szemét dolog ez...
Csak annyit szeretnék még kérni, hogy aki átesett már rajta, leírná a kivizsgálás menetét a legelejétől kezdve, hogy mennyi idő alatt javult, és hogy estleg van e sikersztori?
Köszönöm ha válaszoltok!
A férjednek nem mondj ilyeneket. A pco nem egyelő a meddőséggel. Vannak rá megfelelő gyógyszerek, amik segítenek a tüszők "kipattanásában". (azért alakulnak ki a ciszták mert vmi miatt a tüszőből nem tud kilökődni az érett pete és ott betokosodik, cisztává válik).
És még egy. Már van egy gyermeked. Vaki úgy tudja meg h pco-s, hogy még terhes sem volt. (Egy barátnőm így járt, de neki is szépen kikezelték, bármikor terhes lehet,a mikor szeretne, ez már nem akadály)
Szia!
A cisztákat hüvelyi UH-n állapította meg az orvos? Mert nekem a régi orvosom hasi UH alapján azt mondta, hogy pco gyanú, másik orvos pedig hüvelyi UH-val ezt teljesen kizárta.
Miért kell ennyit várni az endokrinológusra? Pesti vagy?
Nekem is hosszú ciklusaim voltak ezért elmentem hormonvizsgálatra, a TSH és a prolaktin lett magas. Ez alapján továbbküldtek terheléses inzulin és cukor vizsgálatra és kiderült az IR. Ez 3 hónapja volt, azóta szedem a gyógyszereket és most úgy néz ki, hogy életemben először megjön 28 napra és van peteérésem :))) Szerintem egyáltalán nem biztos Nálad se a PCO.
Drága szivem (bocsi hogy csak így spontán, de átérzem, és tudom miről beszélsz-írsz)! NE AGGÓDJ!!! Nem lesz semmi semmi gond!!!!!!!!!! Összeszorult a gyomrom soraid láttán, és magamra ismertem, tudom mit érzel!!!!
Nekem is dettó ez (volt?) a problémám!!! 6 évig vártunk a babára, de nem jött. Orvosról-orvosra jártam. És SENKI nem vette észre a cisztákat. Egy vérvételből kiderült hogy a pajzsmirigyemmel is gond van, de nevetséges volt, mert a nőgyógyászom szerint jó az érték, határértéken belül van, az endokrinológus meg rögtön jelezte, hogy ezzel baba nem igazán lehet. erre kaptam gyógyszert. DE a problémák nem múltak el, baba nem akart jönni, csak elvetéltem. Addig evett a kefe, hogy elmentem egy 4D-s hiper-szuper hüvelyi UH-ra. Na ott már látszódtak szép kis cisztácskáim, annyira undorító volt hogy fujj, még képet is kaptam róla....... Akkor a doki írt fel nekem a PCO-ra meforalt, és közölte, ne is védekezzünk, úgysem esem teherbe!!!! Na kész katasztrófa, két hétig ittam, gyógyszer, cigi, apa nagy ívben le....xarva..... DE két hét múlva pozi lett a tesztem. Most két éves :)
Attól hogy PCO-s vagy még lehet babád, nekem is lett. Nem múlt el a pco, csak lehet kezelni. Az endodokim (sajna én is magánra járok mert marha sokat kell várni nálunk is a tb rendelésre) mondta hogy nagyon jó karba lehet tartani a pco-t. Terhesség-szülés körül úgymond lappang, de ott van. Az is lehet hogy mikor már a lányoddal babás lettél ez a gond már megvolt. NAgyon fontos a jó endokrinológus! Érezd hogy foglalkozik veled, hogy ő is azt akarja amit te. AMíg ezt nem érzed addig keressél másik orvost.! Ha tudsz menj el a háziorvosodhoz, és kérj egy beutalót pajzsmirigy vérvételre. Mondjad hogy gombócérzés van a torkodban, heves szívdobogásod van...rosszul vagy...tuti elküld egy TSH vérvételre. Ebből is sok kiderül, mert gyakran kistestvére a PCO-nak a pajzsmirigy alulműködés is, ami szintén befolyásolja a ciklusodat is, és a babásodást is! (TSH 2-alatt kell lenni). Endokrinológushoz eleve TSH eredménnyel menj, mert haza fog küldeni, hogy csináltass egyet és utána menj hozzá (az endodokim mindig friss TSH-t kér minden alkalommal).
Ne érezd magad selejtnek!! Én érezhetném magam annak, mivel 7-szer voltam eddig terhes, és egy szem egészséges kisfiam van. Ettől független nem adom fel, és addig küzdök amíg nem lesz kistesó.
Fel ne add nekem te!!!! A dokid hülye. PCO gyanú? ez pco...mi lehet más? Kiütéses a petefészked azért van tele az uh kép sok kis cisztával????
TSH-d mennyi lett???
A leleted megvan erről ugye? Mert az endodoki írhat fel neked Meforalt is! És szerintem el fog küldeni egy IR vérvételre is!
Lehetséges hogy nem látta a cisztáidat, mert mikor én terhes lettem utána pikk-pakk nem volt semmi az uh-n. Mikor újra babás lettem, és sajnos elvetéltem, akkor sem látszódott az uh-n semmi. Aztán meg hirtelen egy másik ultrahanggal két hónap múlva meg ott voltak a szerencsétlenek......
Lehet baba!!! LEHET!!! Ezernyi élő példa van!!!!! Gyorsan rendbehoznak, és jön is a kistesó!!!! :):) Oké???? :)
Minden jót kívánok neked!!!!!!!!
1. A PCO nem egyenlő meddőséggel. Ciszták meg kialakulhatnak simán pajzsmirigy alulműködéstől is pl, szóval lehet elég egy dolgot helyrerakni, és meg is oldódik a gond.
2. Nem akarok szemét lenni, de örülj neki, hogy neked legalább már van egy babád. Persze, elhiszem, hogy rossz lenne, ha nem lehetne másik, de azért kicsit jobb helyzetben vagy, mint azok, akiknél pl. 16 évesen diagnosztizálják ezt a szart, még gyerekszülés előtt...
Ne kenődj el ennyire, ha "csak" ez a baj, gyorsan rendbejöhetsz és hamar jön a kistesó. Nekem a pcos után még kiderültek dolgok, mégse keseredtem el, mint most te és ha sokára is (több mint 3 év) sikerült teherbe esnem.
Amíg bem jutsz el endokrinológushoz, ajánlom a www.pco-szindroma.hu oldalt, tanulmányozd át részletesen. Először az "igaz történetek"-et és egyből visszajön a jókedved. Babamozit is találsz, attól szem nem marad szárazon:). A PCOS kezelése 3 pillérből áll: a gyógyszerből, ami majd az endokrinológus ír fel, diétából és mozgásból, utóbbiakat elkezdheted. Diéta összeállításában lehet dietetikusra is lesz szükséged, de az alapok le vannak írva, ami igazából az egészséges táplálkozást jelenti.
Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segített, hogy olyanok írtak, akik már kilábalóban vannak ebből. A doki igen hüvelyivel nézett. Az az igazság, hogy pár hònapja már jeleztem neki, hogy azért érzem, hogy baj van, mert a mellemből nyomásra még mindig jön valami. De akkor is csak legyintett, mondta, szedjek mastodynt. Hát ennyit erröl, még jò, hogy ő a doki, és nem én. A TSH-t nem tudom, nincs ilyen a beutalòn, hacsak nem a totál tesztoszteron az? De gondolom nem. De a házidoki is kiírhat erre beutalót? Mert akkor elmegyek hozzá is, de én azt hittem hormonlabort csak nőgyògyász és endodoki írhat ki. Annyit szerettem volna kérdezni még, hogy ilyenkor a gyógyszer mellett milyen diétát kell csinálni. sajnos a gyerek mellett nem sok időm van, volt új dolgokkal kisérletezgetni, de már nézegettem ilyen kajarendelős, norbi diétás oldalakat, azok szerintetek jòk lennének? Sosem voltam egy nádszálkisasszony, szülés után is marat rajtam egy kis felesleg, főleg hogy a tejemet is csak úgy tudtam fenntartani addig, hogy folyamatosan ettem. Egy ideje viszont már van hoy csak napi egyzer eszem, szerintem fogyhattam is pár kilót, de látványosan és hirtelen biztos nem híztam meg. A hajam nem hullik jobban mint azelőtt, a bőröm nemhogy zsíros nem lett, de inkább száraz, mindig is ilyen volt, tehát ez sem változott, annyi, hogy mindig is kicsit szőrösebb voltam az átlagnál, de nem vettem észre, hogy ez változott volna.
Pesti vagyok, vagyis környéki, de nyilván pesten kerestem dokit, igen csak egy hónap mulvára kaptam időpontot, de ha tudtok valakit, aki biztos hamarabb vállal, és jó, és még megfizethető is az nagyon érdekelne. Elérhetőséggel, árral.
Nekem is tele vannak a petefészkeim cisztákkal és én is PCOS-es gyanús voltam, DE nem lehet ennyiből megállapítani, hogy az vagy-e vagy sem. Többszörös hormonvizsgálat kell és akkor lehet többé-kevésbé megállapítani. Ráadásul az orvostudomány sem egyértelmű, hogy hány cisztát számít már annak.
Tehát egyáltalán nem biztos, hogy PCOS-es vagy.
De tudom mit érzel, én is sokkot kaptam már a gyanújára.
Ja és a policiszták nagyon sok más dologtól is kialakulhatnak, mondjuk egy enyhén magas prolaktin szinttől is. Tehát ne aggódj.
Én azt javaslom, válts dokit mert ő nem tűnik nagyon aktívnak ezen a téren.
Én kijelentettem a dokimnak, hogy babát akarok és egyből hasi+hüvelyi ultrahang + hormonvizsgálattal kezdtük, majd átjárhatósági, spermiológia, megfigyelt peteérés/tüszőrepedés, hormonos rásegítés (Closty + Duphaston) lépcsőfokokat jártam már végig. Ja és még csak 6 hónapja próbálkozunk! Szóval ennyit a dokik hozzáállásáról... mondjuk ez magándoki és külföldön, szóval valószínűleg ezért a különbség.
Sok sikert!
3. vagyok
Ha van egy kis pénzed rá akkor magánlaborba is elmehetsz. Én is így járok és a leleteket viszem az endokrinológushoz. (centrumlab.hu) Az oldalon fent vannak az árak is. Nekem a teljes hormonvizsgálat és a pajzsmirigy 10 e Ft körül volt, és már aznap megvan az eredmény.
Én Major Judit doktornőt ajánlanám, több helyen dolgozik, pl. kramakft.hu Pont tegnap jelentkeztem be és már jövő hét keddre volt is időpont. Egy alkalom 10 e Ft-ba kerül. remélem segítettem :)))
Sziasztok! Bocs hogy ezzel kezdem, de kedves 4., Te egy Tündér vagy!!!!:)
Nekem is PCO gyanúm van, és még nincs gyerkőcöm. Cisztáim sincsenek ugyan, de az IR megvan, spontán tüszőérés nem nagyon, néhol pihék ahol én nagyon nem szeretem, és igen, én mindig is azt gondoltam hogy nekem több hajam hullik ki mint másnak... És ez csak egy gond a sok -sok nőgyógyászati problémából!!!!! Néha én is nagyon elkeseredem, akkor sírdogálok egy sort, a férjem meg vígasztalgat. Aztán felállok, mert menni kell tovább! Nekem kell hogy legyen gyerekem, én már annyira szeretném ha gyötörnének a reggeli rosszullétek!
Hosszú, és nagyon sz..*r az út, de simán végig lehet járni. Az endokrinológust szerintem felejtsd is el sztk-n, itt mindenki maszekhoz jár. Minden pénzünket ez viszi el, de ez van. Már nem érdekel, gyereket akarunk, és kész. Priviben küldök dokit:) Ne add fel, ne keseredj el! A pco -nál vannak sokkal reménytelenebbnek tűnö dolgok is, pl. endometriózis (olvass utánna, érdemes...), és mégis nagyon sokan szülnek így is! Endometriózis gyanus is vagyok, ha azt nem mondtam volna...
Van egy barátnőm, neki telis teli voltak a petefészkei. 3 évig nem volt hajlandó elmenni maszekhoz, sztk-n megmondták neki hogy nem lehet gyereke. A maszek írt fel neki Clostylbegytet, és a 2. hónapban kismama lett. Most fél éves a gyönyörű kislánya! Neked is; nekünk is sikerülni fog! Meglátod, sokunknak fog még az idén gömbölyödni a pocakja; majd jussak az eszetekbe!!! Zebrásodjunk:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!