Fősuli mellett gyerkőc?
Ha nincs még keresetetek ,akkor nehéz lesz eltartani a babát.
Szülők segítenéenk,vagy halasztanál?
Lehet, hogy fel tudnátok nevelni meg el tudnátok tartani, de saját tapasztalatból mondom, hogy fősuli mellett életetek legnagyobb fájába vágnátok vele a fejszéteket!
Először is elég hozzá a havi keresetetek? Ha együtt éltek (gondolom, igen, ha gyerkőc már a téma), akkor a gyerek születéséhez szükséges kiadások mellett (ha mindenből használtat vagy nem csúcskategóriásat vesztek, akkor 200 ezer körül számoljatok, nekünk legalábbis 2 éve ennyi volt) még kb. havi 40-50 ezerrel nem árt számolni (ezt úgy írom, hogy nem "kényeztettük" halálra anyagi javakkal a gyerkőcöt, és a ruhát pl. ingyen kaptuk, mert az egyik nagymama gyerekruciőrült:D
Persze sok minden múlik azon, hogy dolgoztatok-e, gyes vagy gyed jár-e majd neked (gondolom, te vagy az anya, bár nem írtad), mennyit tudnak esetleg nagyszülők besegíteni (bár saját tapasztalatból mondom, hogy nem túl jó érzés függeni bárkitől is, mi is az első egy-két hónapban "rájuk szorultunk").
Ha anyagilag minden rendben van, akkor jön a másik dolog, amit mérlegelni kell. Ami a fősuli részét illeti: igazából attól függ, mennyi van hátra. Nekem az utolsó félévem volt már csak, mikor érkezett a gyerekem. De: ezt az egy félévet végül is négy félév alatt sikerült befejeznem, szóval ha a végefelé jártok, akkor abszolút megoldható, de ha sok van még hátra, akkor nem lenne egy sétagalopp... Én mondjuk nappalira jártam, nem tudom, estin vagy levelezőn hogy működik ez.
Most már csak a diplomamunkáimat írom, ez nem olyan nehéz, mert van, aki meg munka mellett írja.
Azért számítsátok hozzá, hogy a gyerek mindennapos elfoglaltság, nincs szabadnap vagy hétvége, ezért nincs több maratontanulás meg "reggel leülök és estig írom a szakdogát". Nekem a legtöbb, amit naponta sikerül rászánnom, 2 óra, de akkor már nagy szerencsém van:) De bevallom, nagyon parázom pl. az államvizsgától, ahol olyan jó lenne pár hétig csak a könyveket bújni - és mellette esetleg néha pihenni is. Hát ez gyerekkel esélytelen. Szegény férjemnek még ennyi szabadideje sincs, ő három éve "jegeli" a diplomamunkáját, mert el is kell tartani a családot valakinek...
Szóval okosan mérlegeljetek. Nem elijesztésképpen írtam, mert aki akar és tud, az gyerkőc mellett is akar és tud, de nem maradtok le semmiről, ha még egy vagy két évet vártok a babával, mindenképpen könnyebb lenne és kevesebb stressz érne benneteket, ha már meglennétek a diplomával...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!