Ha nem jön meg egyből a tejem,mit adjak enni az újszülött kislányomnak?
Nyugalom. Az újszülöttek úgy vannak összerakva, hogy túléljék a kezdő szülők bénázását.
Alapvetően nem szükséges semmi mást adni az újszülöttnek, csak anyatejet. Az újszülött egyrészről cseresznye mag méretű gyomorral, másrészről pár napra elegendő zsírtartalékkal jön a világra. Egészséges, időre született babának nem kell egyebet adni.
Az elméletek időről időre változnak. Amikor én voltam újszülött (36 éve), akkor még cukros vizet vagy teát adtak a babáknak, és csak három óránként 15 percet engedték szoptatni az anyákat. Nem haltunk ki, tehát ez is egy járható út.
30 éve, amikor a húgom született, akkor már elvétve lehetett olyat, hogy a baba végig az anyával maradt. Még akkor is adtak cukros vizet pótlásnak. Ez a korosztály is él még.
Amikor én szültem, 9, illetve 7 évvel ezelőtt, akkor már nem adtak se teát se cukros vizet. Szoptatásra biztattak minket. Amíg a baba nem vesztette el a születési súlya 10 százalékát, addig a tápszer egy opció volt. Ha egy anya tápszert kért, röviden elmondták a szoptatás előnyeit és a tápszer lehetséges hátrányait. Ha az anya továbbra is tápszert kért, akkor adtak. Ha viszont sokat fogyott a baba, akkor nem volt kérdés, tápszert adtak.
A tápszertől nem lesz feltétlenül cumizavaros a baba. Ugyanis nem csak cumisüvegből lehet adni.
Egyébként Te vagy a gyerek anyja. Te döntesz, hogy mivel táplálod. Az orvosok, nővérek dolga az, hogy felvilágosítsanak a lehetőségeidről, a lehetséges választások előnyeiről és hátrányairól. De a döntés a tiéd. Ezt tartsd észben az egész folyamat alatt.
"Az előtej az pár csepp,és elég a babádnak az első 3 napban."
Aha, vagy nem. A fiam nagyjából ennyi idő után sárgult be durván, mert nem adtak neki semmit, "szoptassa csak, anyuka, jön majd a tej" címszóval, a gyerek meg a nagy büdös semmiket szopizta, ordított egész végig. Aztán persze miután besárgult, már méltóztattak adni neki tápszert, annyi, hogy emiatt a kis közjáték miatt 3 helyett 8 napot töltöttünk bent.
4 évvel később a lányom születésekor vittem magammal a tápszert, és pont telibesz.rtam, hogy mit fognak hozzá szólni. Úgy voltam vele, hogy ezt velem (és a gyerekemmel) még egyszer nem fogják megcsinálni. Szerencsére akkor nem volt rá szükség, beindult a tejem és nem volt gond.
Ugyanazt tudom mondani, amit a #17.
3 gyereket szültem, 1 kapott tápszert a kórházban, milyen érdekes, pont nála ment gond nélkül a szoptatás, 1 hét után már abszolút a tápszer se kellett, 8 hónapos koráig szopott. (Magától hagyta abba, mikor először jött meg nekem szülés után.)
A másik kettőnél nem adtak. Besárgultak, az egyiknél fullban tápszer lett a vége + azt a kevéske tejet kapta, amit le tudtam fejni, mert szopni nem tudott/nem akart.
A másikkal meg visszakerültünk a kórházba kiszáradás miatt.
Én szintén leszarom a protokollt, meg az "elég az neki", "cseresznye méretű gyomor", egyéb közhely-dumákat, a tapasztalatom mást mutat.
Decemberre várom a babám, tápszerrel, cumisüveggel és babavízzel megyek a kórházba. Ha nem adnak, majd adok én...
Na igen. Az nem szoptatás támogatás, hogy hagyják kiszáradni a babát, meg elintézik azzal, hogy "anyuka szoptasson". A kizárólagos szoptatáshoz kell egy támogató közeg. Egy támogató (szak)ember, aki odaül az aggódó anya mellé, IDŐT szán rá, beszélget vele, megnézi, hogy miért nem megy a szoptatás és segít megoldani a problémát.
Ha ez nincs meg a kórházban, akkor bizony kelleni fog a pótlás. Legalább a folyadék pótlás, hogy ne száradjon ki a kicsi.
Kérdező, nyugodtan vigyél be tápszert a kórházba. Rá van írva a dobozra, hogy milyen idős babának ajánlott. A pontos elkészítés, adagolás is rajta van a dobozon. Ha ezért rád szól a kórházi személyzet, akkor bizony ki kell állnod magadért és a babádért. Az elkövetkező 20 évben nagyon sokszor lesz még olyan, hogy ki kell állnod a gyerekedért.
Arról nem beszélve, hogy a szoptatáshoz nyugalom kell, pihenés, sok folyadék, egészséges táplálkozás. Nekem ezek mind kritikán aluli szinten hiányoztak a kórházban. Nekem szerencsém volt a tejjel, de szegény szobatársaimat mit összecseszegették, hogy azért nem hízik, mert nem tetszik szoptatni. Folyamatosan legyen mellen!! Aha, hogy a francba, amikor 2 óránként fél órára viszik szúrni, mérni, vizsgálni, szegény gyerek úgy jött vissza mindig, hogy örült, hogy végre alhat, nem hogy másfél órát szopizzon.
A zabkeksz nekem nagyon bejött kórházi tejserkentőnek (meg később is használtam növekedési ugráskor), mást nem is nagyon tudtam enni, mert ott nem adnak normális kaját, és gusztustalan az egész étkészlet, a férjem meg napi 10 percre ugorhatott be a folyosó végére, akkor nem tudott megetetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!