Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Tápszeres táplálás » Ha nem jön meg egyből a...

Anonimusz00 kérdése:

Ha nem jön meg egyből a tejem,mit adjak enni az újszülött kislányomnak?

Figyelt kérdés
Lassan szülök,és hallottam hogy ahol szülni fogok ott nem igazán adnak tápszert,konkrétan megvárják hogy legyen teje az anyukának. De valamit enni kell a babámnak. Azt mondták ha tápszert viszek magammal,akkor cumizavaros lesz. Már nem tudom mit kellene tennem. Ne kövezzetek meg,első baba,a legjobbat akarom neki.

szept. 3. 18:05
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
69%

Nyugalom. Az újszülöttek úgy vannak összerakva, hogy túléljék a kezdő szülők bénázását.

Alapvetően nem szükséges semmi mást adni az újszülöttnek, csak anyatejet. Az újszülött egyrészről cseresznye mag méretű gyomorral, másrészről pár napra elegendő zsírtartalékkal jön a világra. Egészséges, időre született babának nem kell egyebet adni.

Az elméletek időről időre változnak. Amikor én voltam újszülött (36 éve), akkor még cukros vizet vagy teát adtak a babáknak, és csak három óránként 15 percet engedték szoptatni az anyákat. Nem haltunk ki, tehát ez is egy járható út.

30 éve, amikor a húgom született, akkor már elvétve lehetett olyat, hogy a baba végig az anyával maradt. Még akkor is adtak cukros vizet pótlásnak. Ez a korosztály is él még.

Amikor én szültem, 9, illetve 7 évvel ezelőtt, akkor már nem adtak se teát se cukros vizet. Szoptatásra biztattak minket. Amíg a baba nem vesztette el a születési súlya 10 százalékát, addig a tápszer egy opció volt. Ha egy anya tápszert kért, röviden elmondták a szoptatás előnyeit és a tápszer lehetséges hátrányait. Ha az anya továbbra is tápszert kért, akkor adtak. Ha viszont sokat fogyott a baba, akkor nem volt kérdés, tápszert adtak.

A tápszertől nem lesz feltétlenül cumizavaros a baba. Ugyanis nem csak cumisüvegből lehet adni.

Egyébként Te vagy a gyerek anyja. Te döntesz, hogy mivel táplálod. Az orvosok, nővérek dolga az, hogy felvilágosítsanak a lehetőségeidről, a lehetséges választások előnyeiről és hátrányairól. De a döntés a tiéd. Ezt tartsd észben az egész folyamat alatt.

szept. 3. 21:18
 12/27 anonim ***** válasza:
62%
Ahol én szültem több baba is azért került fel kiszáradással az intenzívre, mert nem adnak semmit ha nincs tejed. Biztos van amelyik baba kibírja, de sajnos van amelyik nem
szept. 3. 21:20
 13/27 anonim ***** válasza:
54%

12!

Ilyenkor lehet perelni!

szept. 3. 22:19
 14/27 anonim ***** válasza:
59%
12es: az elméleteket én is ismerem. De elméletek ide vagy oda, az én szobatársammal is ez történt a kórházban.
szept. 3. 23:05
 15/27 anonim ***** válasza:
34%
14 velem is ugyanez történt és a szobatársammal is. Az intenzíven konkrétan hallottam ahogy arról beszéltek a nővérek, hogy állandóan azért kerülnek fel a babák, mert nem adnak nekik semmit a csecsemősök. Értem én, hogy elméletileg ki kell bírnia, de nem minden baba egyforma. Pl ha nehezített a szülés, komplikált a terhesség, már nem biztos, hogy bírja. Elvileg az ember is kibírja 3 napig víz nélkül, de hányan próbálják ezt ki önszántukból? Amúgy nyilván nekem is ezt mondja mindenki, hogy lehet perelni, de egyrészt örülök, hogy rendben vagyunk mindketten, nincs kedvem már ezzel foglalkozni, másrészt meg megszámlálhatatlan per van már nálunk folyamatban a kórház ellen, mégsincs változás, maximum annyi, hogy most már a normális orvosok is felmondtak
szept. 4. 07:39
 16/27 anonim ***** válasza:
79%
Én ha lesz még esetleg babám, akkor tápszerrel fogok már menni. Nagyon megszenvedtem a benti időt a kisfiammal. Császáros voltam, nem volt tejem. Nem adtak semmit se. Júliusi baba volt. Második nap már torka szakadtából üvöltött a kicsi. Éjszaka is végig. Majd mikor elaludtunk éjszaka közepén jött a csecsemős, hogy mit képzelek kelljek fel és probáljak etetni. 3 nap kaptam egy fecskendőt pohárral hogy ha alszik a kicsi addig fejjek. De mit?? Aztán 4 nap közölték hogy annyit vesztett a súlyából hogy nem fogják haza engedni. Még ekkor sem kapott semmit. Aztán mondták hogy óránkénti mérlegelés lesz, ennek függvényében engedik haza. Hát mivel tejem ekkor se volt még, ezért fecskendőből elkezdtem babavízzel itatni. A gyerek megnyigodott, a mérés jó lett. Délután haza. Első út tápszert venni. De igazából csak 1x 2x kapott, mert ahogy megszünt a nyomás és megalázás rajtam, beindult a tej is.
szept. 4. 08:39
 17/27 anonim ***** válasza:
57%

"Az előtej az pár csepp,és elég a babádnak az első 3 napban."

Aha, vagy nem. A fiam nagyjából ennyi idő után sárgult be durván, mert nem adtak neki semmit, "szoptassa csak, anyuka, jön majd a tej" címszóval, a gyerek meg a nagy büdös semmiket szopizta, ordított egész végig. Aztán persze miután besárgult, már méltóztattak adni neki tápszert, annyi, hogy emiatt a kis közjáték miatt 3 helyett 8 napot töltöttünk bent.

4 évvel később a lányom születésekor vittem magammal a tápszert, és pont telibesz.rtam, hogy mit fognak hozzá szólni. Úgy voltam vele, hogy ezt velem (és a gyerekemmel) még egyszer nem fogják megcsinálni. Szerencsére akkor nem volt rá szükség, beindult a tejem és nem volt gond.

szept. 4. 09:13
 18/27 anonim ***** válasza:
77%

Ugyanazt tudom mondani, amit a #17.

3 gyereket szültem, 1 kapott tápszert a kórházban, milyen érdekes, pont nála ment gond nélkül a szoptatás, 1 hét után már abszolút a tápszer se kellett, 8 hónapos koráig szopott. (Magától hagyta abba, mikor először jött meg nekem szülés után.)

A másik kettőnél nem adtak. Besárgultak, az egyiknél fullban tápszer lett a vége + azt a kevéske tejet kapta, amit le tudtam fejni, mert szopni nem tudott/nem akart.

A másikkal meg visszakerültünk a kórházba kiszáradás miatt.

Én szintén leszarom a protokollt, meg az "elég az neki", "cseresznye méretű gyomor", egyéb közhely-dumákat, a tapasztalatom mást mutat.

Decemberre várom a babám, tápszerrel, cumisüveggel és babavízzel megyek a kórházba. Ha nem adnak, majd adok én...

szept. 4. 10:29
 19/27 anonim ***** válasza:
83%

Na igen. Az nem szoptatás támogatás, hogy hagyják kiszáradni a babát, meg elintézik azzal, hogy "anyuka szoptasson". A kizárólagos szoptatáshoz kell egy támogató közeg. Egy támogató (szak)ember, aki odaül az aggódó anya mellé, IDŐT szán rá, beszélget vele, megnézi, hogy miért nem megy a szoptatás és segít megoldani a problémát.

Ha ez nincs meg a kórházban, akkor bizony kelleni fog a pótlás. Legalább a folyadék pótlás, hogy ne száradjon ki a kicsi.

Kérdező, nyugodtan vigyél be tápszert a kórházba. Rá van írva a dobozra, hogy milyen idős babának ajánlott. A pontos elkészítés, adagolás is rajta van a dobozon. Ha ezért rád szól a kórházi személyzet, akkor bizony ki kell állnod magadért és a babádért. Az elkövetkező 20 évben nagyon sokszor lesz még olyan, hogy ki kell állnod a gyerekedért.

szept. 4. 12:37
 20/27 anonim ***** válasza:
71%

Arról nem beszélve, hogy a szoptatáshoz nyugalom kell, pihenés, sok folyadék, egészséges táplálkozás. Nekem ezek mind kritikán aluli szinten hiányoztak a kórházban. Nekem szerencsém volt a tejjel, de szegény szobatársaimat mit összecseszegették, hogy azért nem hízik, mert nem tetszik szoptatni. Folyamatosan legyen mellen!! Aha, hogy a francba, amikor 2 óránként fél órára viszik szúrni, mérni, vizsgálni, szegény gyerek úgy jött vissza mindig, hogy örült, hogy végre alhat, nem hogy másfél órát szopizzon.

A zabkeksz nekem nagyon bejött kórházi tejserkentőnek (meg később is használtam növekedési ugráskor), mást nem is nagyon tudtam enni, mert ott nem adnak normális kaját, és gusztustalan az egész étkészlet, a férjem meg napi 10 percre ugorhatott be a folyosó végére, akkor nem tudott megetetni.

szept. 4. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!