Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Tápszeres táplálás » Miért kell erőltetni a szoptat...

Miért kell erőltetni a szoptatást? (Ha NINCS tej)

Figyelt kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy miért erőltetik a szoptatást az anyukáknak? Tudom, hogy az anyatej az egészséges a babának, de itt olyan esetre gondolok, ahol az anyukának elapad a teje hamar. Miért van ez a "akkor is szoptassad ha nincs tejed"? Ha már tényleg mindent megtettél mégsincs, vagy nem eszi a gyerek, miért kell mégis ragaszkodni

ehhez a felfogáshoz? Persze jó hogy vannak ilyen ősanyák akik x ideig (hónapokig, évekig) tudják szoptatni a gyereket, ami nagyon jó dolog, de sajnos vannak akik erre nem képesek. Ezt miért nem lehet elfogadni? Szerintem tápszerrel sokkal macerásabb a helyzet és senki nem jó kedvéből választja.

2024. febr. 19. 06:30
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:
91%

Segíteni szeretnének, csak nem jól. Szerintem amíg valaki lélekben nem engedi el, addig szoptatási tanácsadóval érdemes küzdeni, olyannal akiben megbízik az anyuka és aki nem "mindenáron" típus.

Azért bicskanyitogató itt sokak stílusa, mert akiknek nem sikerül, azok szerintük nem tettek meg mindent.

A gyerekem szülés utáni 2 órában úgy tapadt, mint egy kis porszívó, nagyon ügyes volt, majd egyéb okokból 16 órán keresztül nem találkoztunk. Amikor mellém került, a csecsemős nővér a szemem előtt húzta ki a cumit a szájából és közölte, hogy többször is kapott egy kis tápszert. Már akkor nem tudtam mellre csatlakoztatni rendesen, azon felül, hogy a védőnő megalázóan igazgatta és nyomkodta a mellemet a baba szájába, semmi nem történt. Hazajöttünk a zárónkon azzal, hogy szopik... Na mondom, frankó! :D 5. napon lövellt be a tejem, de éreztem, hogy a kislányom nem hatékony, egy héttel később már jött a szoptatási tanácsadó, közben vagy szoptattam, vagy fejtem ezerrel nonstop, kisebesedett a mellem, a kislányom vagy a lefejt tejet, vagy tápszert kapott szondán szoptatás közben. 2 hónapos korára sikerült beállítani a kereslet-kínálatot, majd a következő növekedési ugrásnál megint nem tudtam lekövetni a mennyiséget. Mire sikerült, ő köszönte, már nem kelt éjjel szopizni. Szenvedtem éjjel kétszer a fejéssel, hogy ne apadjon, de onnan egyértelművé vált a lejtmenet. Állandó mellgyulladások, bleb, rengeteget szívtam és még akkor sem engedtem el. A kislányom 7 hónapos korában döntött úgy, hogy köszöni többé nem kér cicit és az én lelkem ott könnyebbült igazán meg. Tápszerrel és hozzátáplálással sokkal, de sokkal könnyebb lett az éltünk és már tudom, hogy sokkal előbb fel kellett volna adnom a saját lelkem érdekében. A másodiknál jobban alakultak a dolgok, de 4 hónaposan már vele sem tudtuk lekövetni a kereslet-kínálatot, szoptatási tanácsadó és a végén már ő javasolta, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásom, ha szép lassan elmarad a cici.

Valakinek borzasztó könnyen megy a szoptatás téma, szerintem azok durrogtatják, hogy csak akarni kell... hát persze. :D Megsúgom, hogy szakemberek SOSEM erőltetik, pláne ha már együtt megpróbáltunk mindent és nem megy.

2024. febr. 19. 09:01
 12/56 anonim ***** válasza:
28%

Sosem láttam ilyet, ahol konkrétan ebben az esetben erőltetik.

Viszont az gyakori gond, hogy nem is ad lehetőséget az anyuka, hogy beálljon a kereset-kínálat, mert parázik, hogy nem jut a baba elég anyatejhez, ezért inkább hozzátáplál tápszerrel. Ez a klasszikus "de fejve csak x ml jön le", és nem érti, hogy a baba hatékonyabban szopizna, ha hagyná pár napot nonstop cicin, és beállna a kereset-kínálat.

Én is ebbe a hibába estem, 6 hetes volt, mire adtam esélyt a korlátlan ciciztetésnek, és 2 nap alatt elhagytuk a tápszert. Pedig kb. 70%-ban azt kapott. Addig állandóan tápszert is adtam, meg fejegettem, amivel csak felesleges munkát csináltam magamnak.

2024. febr. 19. 09:33
 13/56 anonim ***** válasza:
73%

10-11# Szívemből szóltatok. :) Nem írom le,de hasonló sztorin mentem keresztül. Annyi,hogy még a szájizmait is megnézettem,nyelvét,plusz 2 különböző szoptatási tanácsadót hívtam házhoz,hátha más szemszög is segít. Ebből 1 kolléganőm volt ráadásul,de már ő is szétette a kezét és azt mondta mint SZAKEMBER,hogy sajnos van ilyen,hogy nincs. Egész nap mellen volt,akkor sem bírtam lekövetni. Például neki már 100 volt az igénye,az én mellem meg tudott adni 10 ml-t. Most csak mondom a viszonyítást. Újra és újra mellen volt folyamatosan,minden sírásra,még sem termelődött és már a pelenkába vizelet se volt igazán,nagyon lecsökkent,de mitől lett volna,hát befele semmi nem ment. Ő pedig üvöltött már folyamatosan. Szondával is próbáltuk,az is plusz inger,de semmi. Pedig én is fejtem amikor picit bealudt abba a rövid időbe is egyből,hogy még több inger. Semmi értelme nem volt. Az összes homeopátiát,a legdrágább teákat,még a malátás kakaót is kipróbáltam. A férjem már az elején mondta,hogy ne tegyem tönkre magam. Nos,nem baj,tanulópénz. :) Másodikkal vagyok várandós. Pár hetet adok maximum magunknak,utána pedig boldogan nyugodtan éljük a kis életünket és letojok mindenkit,be is kaphatják kb. :D

Gusztustalan itt az első oldalon jó pár ember,bár mit várunk... :D Akinek jön a tej kis küzdésre vagy úgy amblokk,azoknak jár a kis arcuk. Akik hívtak tanácsadót vagy bármi és varázsütésre jött a tej és 2 évig lett is mondjuk. De el nem tudják képzelni azt,amikor tényleg fél éven át mindent megteszel,de akkor sincs,ha fejre állsz konkrétan,tehát nincs eredménye. Igen is van,hogy nincs tej,mondjuk én simán el tudom képzelni,hogy hormonprobléma is lehet,csak éppen a kutya nem nézeti meg,1 személyről hallottam eddig,hogy megnézette. Meg az,hogy ezek az anyucikák a gyerek fogyása,éheztetése esetén is dugdosnák a mellüket a pici szájába csak azért is,mert hát olyan nincs,hogy nincs tej. Szerencsétlen gyerek..... ahelyett,hogy jól lakottan szundizna. No,mindegy,nos ők a szaranyák,nem azok akik nem tudnak szoptatni. Hanem azok,akik a gyereket is feláldozzák,az éhező fogyó gyermeket a mellük oltárán. Gusztustalan. Hogy miért csinálják kérdező? Mert szeretnek beleszólni más méhébe-életébe,nincs sajátjuk,unatkoznak otthon,az életbe 0 karrier vagy bármi amit elértek,annyit értek el,hogy szültek és szoptatnak és ennyi,sajnos. És nyilván mivel csak ehhez értenek,ezért erről akarnak ROSSZ tanácsot osztogatni.

2024. febr. 19. 09:59
 14/56 anonim ***** válasza:
61%
12# Pedig itt az első oldalon is ebben az esetben erőltetik. :) Olvasd vissza,"nincs olyan,hogy nincs". :D Azt mondják,hogy agya is mindenkinek van,pedig hát nézzük meg itt a példa,hogy nem,sajnos.
2024. febr. 19. 10:00
 15/56 anonim ***** válasza:
45%

Speciel én nem kételkedem, hogy van olyan, hogy nincs. Csak valószínűleg nem olyan gyakori, mint ahányan ráfogják.

Olvastam egyszer egy szoptatási tanácsadóról, aki mélyszegénységi anyákhoz járt ki segíteni, hogy legalább tápszerre ne kelljen költeniük, szoptassanak. Ő mondta, hogy a különböző nehézségek ellenére mindössze egyetlen anyukánál nem lett végül anyatejes a baba, annál, aki nem is akart együttműködni vele. Az összes többinél sikerült.

Az én védőnőm is azt mondta, ritka az, aki tényleg betartja a tanácsokat, amiket ő is ad, sokkal hamarabb feladják vagy rámondják, hogy nekik sincs elég, és ezért lesz a baba tápszeres.

Nekem is sok kínlódásba telt, mire sikerült, és a férjem is próbált lebeszélni, ne hagyjuk el a tápszert, mert mi lesz, ha éhes marad.

2024. febr. 19. 10:08
 16/56 anonim ***** válasza:
92%
Nekem nem erőltette senki, megmondam mindenkinek érthetően aki szóbahozta hogy nem szoptatok és pont.
2024. febr. 19. 10:21
 17/56 anonim ***** válasza:
87%

15# De látod a kérdező pont ezekre a személyekre próbál rávilágítani. Én meg hallottam olyat szakembertől,hogy bizony van olyan,hogy nincs. Sőt a védőnőm is vallja ezt. Akkor nálatok a hülyék vagy nálam?Nyilván nálam,mivel nincs olyan,hogy nincs,ugye?:D Itt is látod szinte meghazudtoljátok azt,aki leírja,hogy mindent is megtett,mégsem volt ergo ő a béna,a lusta,nem együttműködő,nem jól csinálta. Azt kellene felfogni,hogy van olyan,hogy együttműködsz,MINDENT megteszel és még sincs. De ezt nem tudjátok felfogni vagy megérteni ki tudja miért. Mond meg az én esetembe mit próbáltál volna ki?Varázsgömböt? Állításotok szerint csak mellre kell tenni és majd termelődik. Oké,ez megtörtént,sőt ezenfelül még 10x többet tettem érte és MÉGSEM. Hallgatom mi a magyarázat a mégis fogyó,éhező üvöltő gyerekkel,akinek már vizelete is alig van holott minden rendben működött. Én még a saját védőnőm is 3. személyként itthon leültettem,hogy nézze meg jól szopik-e,stb. a 2 szoptatási tanácsadó mellett,plusz még a kórházba is behívtam külön a védőnőt. Ne akarjátok már magatokat beállítani olyan nagyon okosnak,olyan kiábrándító...

13-14# voltam.

2024. febr. 19. 10:34
 18/56 anonim ***** válasza:
50%

Leírtam, hogy szerintem is van olyan, hogy nincs. Csak azt mondtam, valószínűleg nem olyan nagy számban, mint ahányan rámondják.

Ettől még nem kérdőjeleztem meg, hogy te vagy más, aki kérdést ír ki, az nem mond igazat. Valamit félreértettél.

De nyugodtan pontozzatok le. Polarizált a társadalom. Vagy fekete, vagy fekete. Kommunikációnak helye nincs.🤷‍♀️

2024. febr. 19. 10:40
 19/56 anonim ***** válasza:
78%

18# "Speciel én nem kételkedem, hogy van olyan, hogy nincs. Csak valószínűleg nem olyan gyakori, mint ahányan ráfogják."

Ezt írtad. De te honnan tudod,hogy ki "fogja rá" vagy ki küszködött érte?Nem látsz bele senki életébe,ahogyan én sem. Nem írtad,hogy nem mondok igazat,csakhogy lehet csak ráfogja valaki,lehet nem. Szerintem aki bevallja,hogy nem megy,az nem fog semmit rá,mivel így is egy törés,hogy nem sikerült. Aki nem akar,az megfogja mondani,hogy nem szeretnék és ennyi.

2024. febr. 19. 10:45
 20/56 anonim ***** válasza:
77%

#18 Megpróbálom másképp megvilágítani. Én még akár azt is elhiszem a példa kedvéért, hogy mindenki tudna valamennyit szoptatni.

Ahogy a gyerekek többsége tudna 95%-os matek érettségit írni.

Lehet persze, hogy van egy két kivétel, de ténylegesen ha a szülők leülnének minden este napi 1-2 órát gyakorolni vele a matekot, aztán nyári szünetben is gyakorolnának napi 10-12 órákat akár első osztálytól kezdve, esetleg akár minden napra fizetnének neki matektanárt de legalább heti 1x, esetleg lehet persze, hogy az érettségit 1-2 x újra kellene írnia néhány gyereknek, mert pont rossz napja volt, de ha a szülők odatennék magukat, akkor közel sem lennének ennyire siralmasak a matek jegyek.

Az igazi kérdés a nap végén viszont az, hogy megéri? Lehet tudna szoptatni, de nem lenne jobb egy tápszeresen táplált baba kiegyensúlyozott anyukával, mint egy anyatejes depressziós anyukával? Nem lenne jobb egy tápszeres gyerek együtt maradó szülőkkel, jó családi kapcsolatokkal boldogan, mint egy anyatejes baba, akit a nagyszülők alig láttak mert csak teher volt az anyának, ha mentek és válnak mert annyira megviselte őket a gyerek születése? Nem lenne jobb ha a szülők felnevelnének két boldog tápszeres babát, mintha egyet, aki anyatejes és utána mindig azon bánkódnak, hogy kèt gyereket szerettek volna?

Lehet lehetne szoptatni. Lehet otthon lehetne maradni a gyerekkel 3 évet. Lehet vissza lehetne menni a gyerekkel 3 hónap után. Lehet lehetne egészségesebben élni, kevesebbet tv-zni, többet kivinni a játszira, nagyobb rendet rakni, többet szexelni a férjjel, több fejlesztő játékot játszani, többet vinni közösségbe stb. De fogadjuk el, hogy a többség felnőtt 23-25 év fölötti ember, aki szintén a legjobbat akarja a gyerekének és nem hülye. Képes beírni googlebe egy keresést ha tényleg fontos neki a szoptatás és rájön, hogy mit javasolnak. Nincs szüksége megmondó emberekre.

Akik ezeket az elveket ennyire hangoztatják, azok semmivel nem jobbak azoknál, akik azt magyarázzák, hogy ne kapasd el a gyereket. Mind a két esetben az a fő gond, hogy nem figyeled mikor kellene mondanod bármit, nem az a gond, hogy mit mondasz.

2024. febr. 19. 11:18
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!