Miért van ez a nagy felháborodás a támogatások megszűnése miatt?
Kb. fele-fele arányban tápszeres a babám, így minket is érint, még is elkeseredek, ha anyukás facebook csoportokat olvasgatok. Itt is és mindenhol máshol is egymás torkának esnek anyukák, ha felelőtlenül vállaltak gyereket anyagi értelemben, de kérdem én. Az nem felelőtlenség, ha nem kalkuláljuk bele, hogy a dolgok drágulhatnak? Minden drágul a mai világban, ez is, pont. Nyilván előteremti rá az ember a pénzt, ennyi. Miért kell ezen hisztériázni?
Tudom, a kérdésem bicskanyitogató, de nem vitaindításnak szánom, tényleg nem értem. Sokan írják, hogy 4-5 ezer forint helyett 17-20 ezer forintokat kell majd a tápszerre fizetniük. Ez tényleg akkora érvágás kéne, hogy legyen? Akinek ez most gondot okoz, lemondásokkal jár, az egy év múlva mit fog adni a gyerekének enni, vagy hogy oldja meg a többi kiadást?
Én megértem, hogy fáj, nekem is fáj, ahogy amúgy néha elkerekednek a szemeim egy sima bolti bevásárlásnál is, ahol csak élelmiszert veszünk mondjuk. Ikreknél meg ugye minden költség duplázódik, de ez sajnos benne van. Ha nem ikrei vannak az embernek, csak 2-3 különböző korú gyereke, akkor is van költsége a másik két, már nem tápszeres gyerkőcnek (ami szintén drágul) is és nem feltétlenül kap több juttatást az ember egyszerre. Olyan posztokat mégsem látok, hogy bakker mennyit drágult a zöldség, gyümölcs, írószerek, menza, akármi... csak a támogatott tápszer ár megsarcolásán van fennakadva mindenki éppen és nagyon sokan leírják, hogy már nem tudják megvenni. Én sem tudhattam mennyi tejem lesz, de belekalkuláltam, hogy ha tápszeres lesz, azt tudnunk kell kifizetni (és fogalmam sem volt, hogy létezik rá támogatás).
Én is max GYED-en vagyok, ami nevetséges a korábbi fizetésemhez képest. Életszínvonal szempontjából már ez is durva érvágás, de ez a mi gondunk, megoldjuk, gondoltunk rá előre és nem gondolom, hogy előrébb leszek, ha 100 vérszemet kapott anyukával együtt szidom a rendszert egy közösségi oldalon.
Szóval próbálok empatikus lenni és megértem, átérzem a fájdalmat, mert ha valaminek négyszereződik az ára, az sokkoló. DE! Ha valakinek gondot jelent kifizetni, nekem az is az.
Mellesleg és tudom, ez még bicskanyitogatóbb téma, de nagyon sokan nem azért nem szoptatnak, mert nem volt elég tejük. Nekik pedig végképp nem értem miért kéne bármilyen támogatást is adni, hiszen saját döntésük.
Eztel a felfogással szerintem az a baj hogy azon mindenki hőbörög h drágult a kenyér. Ez nem probléma. De ha nem tetszik h a tápszer drágább lett, akkor már megy a "hát miért nem kalkuláltad bele h drágulhat"
Nevetséges.
Nem hiszem h egy normális család most emiatt éhen hal, de én is jobb szerettem mikor az a 20-25 ezer ftom megmaradt még pluszban (a többi mellé)
Ennyi erővel akkor később az étel is legyen ingyen 18 éves koráig a gyereknek, hisz az is kiadás.
Most magam ellen beszélek, mivel tápszert fogyaszt a babám, de akik kiakadnak havi pár ezer Ft pluszon, azok még nagyon sok mindenen ki fognak míg kirepül a gyerek...
Elsősorban magunknak vállaljuk a gyereket, nem támogatásokra alapozunk.
Szerintem itt most sok minden összeadódik, ami egyes csoportokban a tápszeres támogatásokon csapódik le. Én nem vagyok benne ilyen csoportokban, szerencsére nem volt egyik gyerek sem tápszeres, tudtam őket szoptatni, de amilyen nőcis meg anyukás csoportokban vagyok benne, ott nem ez a téma, inkább a lehetetlen élelmiszerárak, az albérlet, a rezsinövekedés és társai. Szerintem így, hogy minden IS drágul, de a fizetések maradnak ahol vannak (az anyáknak járó támogatások meg aztán főleg, hiába, hogy ugye nemrég változtattak a CSED-en, a GYED meg a családi pótlék meg a GYES azok maradtak érintetlenek már kb 20 éve), így egyszerűen túl sok minden van, ami egyszerre repül az emberek nyakába, amire kb azonnal kell megoldást találni, mert még felkészülési időt sem kapnak. Azért ha beteg gyereked születik, arra sok esetben már a terhesség alatt fel tudsz készülni, ha esetleg idegrendszeri alapon nem úgy fejlődik, mint kéne, akkor egy csomó fejlesztést meg kivizsgálást fizet az állam, ami nyilván nem olyan gyors lefutású TB alapon, mintha mindent magánban csinálnál, de ha nincs más, akkor nincs más, és legalább addig is tudsz gyűjtögetni és megoldásokat keresni. De most így, hogy egyik hétről a másikra eltörölték a rezsicsökkentést, a KATA-szabályokat módosították, az ilyen-olyan támogatásokat visszavonták, most októberben kifizetési stop van egy rakás mindenre, az élelmiszerekre meg a benzinre kivetett árstop is év végén várhatóan megszűnik, mert ezt hosszú távon nem lehet finanszírozni, ez így egyszerűen túl sok, túl gyorsan jön, túl egyszerre van sokaknak. És persze, sok mindent bele kell kalkulálni a gyerekvállalásba, a rossz dolgokra is fel kell készülni, de azért nem lehet mindig mindenre előre gondolni és főleg nem alkalmas mindenki munkája sem arra, hogy ezt fedezze- legalábbis ilyen rövid időn belül.
Az meg a másik, hogy a tápszeres téma full lehúzás, minden kisbabának alanyi jogon kéne járnia a tápszernek, ingyen vagy csak jelképes összegért (kb mint a ROTA oltás, mennyi volt még egy éve, 200 forint? Kb ilyen mértékben gondolom), mert megérdemlik a megfelelő táplálékot életük elejétől kezdve, és ha az anyjuk ezt anyatej formájában nem tudja biztosítani, akkor az egy plusz teher a szülőnek is és stressz a kicsi életében, hogy most azért fáj a pocakja, mert nem jutott elég pénz a speckó tápszerre.
Minden jelentős áremelésen felháborodnak az emberek, és igazából nem értem mit nem lehet ezen érteni. Nyilván mindenki megveszi, mert kell. De ettől függetlenül hadd legyen már meg a joguk, hogy emiatt a nemtetszésüket fejezzék ki.
Ennyi erővel az egész internetet le lehetne lőni, hogy úgyis csak hőbörögnek rajta az emberek, semmi értelme. Erre a kérdésre is lehetne azt írni, hogy mit hisztériázol mások reakcióján. Mitől jobb neked, hogy most sokan vérszemet kapva veled együtt szörnyülködnek random emberek anyagi helyzetén a gyakorin? Pont ugyanazt csinálod, mint akiken értetlenkedsz a kérdésben. Van valami ami nem tetszik, és ezt megbeszéled az internet népével. Ilyen kemény ez a huszonegyedik század.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!