Tényleg sovány a babám?
A védőnő macerál egyre jobban, hogy sovány a gyerek.
Születésekor volt 3300 gramm és 52 centi.
Ma pontosan 5 hónapos, 6400 gramm és 69 centi. A kortársaihoz képest vékony, az egyértelmű.
Az tény, hogy keveset eszik, tápszeres, napi 750 ml a maximum, ennél több nagyon ritkán megy, egyszerűen kifordítja a fejét, összeszorítja a száját. Én nem tömködöm erőszakkal.
Pár hete kezdtem a hozzátáplálást, szívesen megevett mindent, 100 grammot elfogyaszt egyszerre bármiből, egy étkezést váltottam ki. Így van, hogy tápszer csak napi 650 ml megy le.
Mivel a fejlődése egyenletes, “tud” mindent amit egy ekkora gyereknek “kell”, jókedvű, nem sírós, nem nyűgös, eddig nem foglalkoztam ezzel, de a védőnő állandóan a nyakamra jár, táblázatokat mutogat, meg arra hivatkozik, hogy a súlyához képest 1,5-tel számolva kb napi 1000 ml-t kellene ennie.
Jelezte a gyerekorvosnak is.
Én meg voltam győződve róla, hogy a gyerekünk egyszerűen csak ránk hasonlít, magasak és vékonyak vagyunk mi is, férjem pl. 190 cm és 83 kg. De most már egyre jobban aggódom, hogy valami nem oké.
9, írod, hogy percentilis 15 és 50 közt van a babád.
Akkor többféle táblázat lehet. Amit én használok - a Novák Hunor oldalán láttam, ő ezt ajánlotta - abban a 6400 gramm jelenleg 5 és 10 percentilis között van. Tehát eléggé az alja.
Egyébként azt már kitalálták, hogy húgyúti fertőzése van, és biztos amiatt nem hízik, vittünk is vizeletet a laborba, negatív lett. Nem akarok abba az irányba elmenni, hogy találgatózzanak, hogy mi baja van a gyereknek, és mindenféle vizsgálatnak alávetni. Viszont máskor meg az jut eszembe, hogy az orvos mégiscsak ezt tanult az egyetemen.
5 miért jézusom?
Vedőnő vagyok sajnos láttam már ilyet. Nem jó kedvünkből mondjum azt hogy 2-3 éves koráig inkább legyen pufók a gyermek...
Az elmúlt öt hónapban egyébként nem volt baj soha a gyerek súlya, mintha a védőnőnek most tűnt volna fel először hogy ennyi. Engem igazából ez a része zavar a legjobban. Szerinte kevés a heti 100-150 gramm.
De 3 meg 4 hónaposan nem volt kevés??
De miért kell ilyen korán hozzátáplálni, amikor ez csak fokozza a hízás lassulását?
100 gramm pép nem vált ki 100 ml tápszert. Kevesebb kalória, kevésbé tápláló.
Ez a normális súly, inkább a dagadt gyerekek miatt kellene aggódnia a védőnőnek.
Viszont a hozzátáplálást tényleg nem jól csinálod. Almával nem kellene tápszeres étkezést kiváltani. Azt pluszban add, vagy egészíts ki gabonával. Az lenne a legjobb, ha csak tápszert kapna még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!