Hogy döntenétek a helyemben?
Az iszsz, 5 hónapos kislányunk még mindig minimum 3-szor kel éjszaka, de általában 5-ször. Emiatt még mindig velem alszik, pedig szeretnénk a gyerekszobába szoktatni a nagyobbikhoz. A stabil 3 átjárkálással ki is tudnék békülni, de mivel gyakran kétóránként megébred, a nagytesót is csak jól megszivatnánk vele.
A férjem vetette fel, hogy esetleg az esti lefekvéshez tápszert adjunk neki, hátha lenne egy hosszabb alvási ciklusa. Emellett szól az az érv is, hogy bárhogy kipihent/fáradt, estére mindig zaklatott lesz a kicsi, alig tudom megszoptatni (ha pedig nem szoptatom meg, fél órán belül megébred) és talán cumisüvegből pihentetőbb lenne az ivás. (Fejni sajnos nem megy, szoptatási tanácsadó is próbálkozott.)
Viszont szeretném fél éves koráig kizárólag szoptatni. Csak elbizonytalanodtam, hogy érdemes-e ennyire kötnöm az ebet a karóhoz...
Jó eséllyel nem azért kel, így semmi változást nem fog hozni.
Nagyobb tápszeres volt és ébredt, de soha nem azért hogy egyen. 6 hetes kora után soha nem evett éjszaka (akkoriban kezdte átaludni, ami később borult mozgásfejlődés, fogak miatt...).
Kisebb anyatejes, éjjel többször ébredő (volt. Most 1,5 éves és már "csak" egyszer kel).
Volt idő, amikor pótolni kellett neki, estére kapott normál vacsora után még egy nagy adagot, mégis ébredt.
Egyébként az apja is vissza tudja altatni, azaz valószínűleg nem az éhség kelti, de könnyebben, gyorsabban visszaalszik, ha cicizett, így kap. De többnyire nem szoptatás közben alszik vissza.
Szerinted sem fog változni semmi.Első fiam tápszeres.2 óránként kelt jóformán ameddig megtalnult járni. Vagy a fogak vagy szepa vagy pocak vagy a front vagy csak simán ő ilyen.
Második fiam anyatejes.9hónapos eddig 4 este volt amikor csak 2szer kelt egyébként szörnyen "alszik". Ez miatt nem akarom ,hogy tápszeres legyen.
7
Szimplán megállapításból
Az anyatejesem ugyanezt csinálta
Egyre többet aludt
Majd átaludta az éjjelt..
szóval ez inkább csak idő.
/ semmi baj(om) azzal, hogy tápszert adtál a babádnak.. csak a ténymegállapítas nem biztos, hogy helytálló... sosem tudhatod, mi lett volna ha nem így van/
13: valóban nem tudhattam, lehetett volna az anyatejtől is ugyanez, ha lett volna elég. (Bár azt sajnos megállapítottam a próbálkozásaim során, hogy a brutális hasfájást az anyatej csinálta, mert a full tápos napokon nem volt fejhangon ordítás, fingmegragadás és szélcsövezés, és a hasfájás valóban az idővel lett jobb.)
Amúgy kérdésre még: utánaolvastam kicsit, a legtöbb tanulmány szerint (legalábbis ami se nem LLL, se nem tápszertámogatta marketingkutatás) _statisztikailag_ a tápszeresek hamarabb és többet alszanak, tehát a mi anekdotáink nem igazán jelentenek semmit... Egyszerűen az anyatej gyorsabban átszalad a gyereken, többet éhes, és persze ha kiébred a gyerek, akkor tuti hogy cicin megy a visszaaltatás akár éhség nélkül is.
Egy kivétel van, az együttalvás + szoptatás, ott nincs vagy legalábbis kevés az alvásmegvonás. Ez logikus is, félálomban bedugni a cicit a gyerek szájába gyors és gyors visszaalvást hoz az anyának és a babának. Annyira, hogy akár többet aludhat összességében egy gyakran kelő szoptató anya és gyereke, mint egy kevesebbszer kelő tápszeres. A "felkelős-kiülős" szoptatás viszont általánosságban kevesebb alvást hoz. Az extrém példák meg minden oldalon megvannak sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!