Ki szavaz a császár és ki a természetes szülés mellett? Illetve miért?
Egyik mellett sem szavazok, mert ezt mindenki máshogyan éli meg. Van akinek így vagy úgy volt csodálatos vagy éppen borzalmas élmény a szülés. Nem lehet előre számolni vele, hogy te hogyan jársz majd. Vannak nők akik mindkettőt átélték már és még így sem egységes a véleményük, pont azért mert ez nagyon egyéni.
Én június végére várom az első babámat és csak arra vágyom, hogy vele minden rendben legyen, a szülésre nem gondolok, mert nem fogom tudni befolyásolni mi fog történni. Magamtól természetes szülésre készülök, de ha császár lesz, azt is elfogadom.
Az első császár volt, a második vbac baba. Ég és föld volt a 2. A császárnál nem láttam, amíg fel nem kelhettem, nem hozták szopizni se és elvitték éjszakára. Nagyon nehezen mozogtam, kényelmetlen volt szoptatni, volt, hogy sírt és nekem 10 perc volt, mire fel tudtam ülni. Ráadásul a lelki része borzasztó volt, gyakorlatilag nem éltem meg a születését. Imádtam a várandósságom, nagyon vártam a szülést, de én csak indítás után vajúdtam, aztán kivették a gyereket, mert 23 órája nem tágultam semmit, falkaparós 1 percesekkel. Kimaradt a születés élménye.
A második magától indult, szépen jöttek az összehúzódások, csordogált a magzatvíz. Szépen békésen vajúdtam itthon másfél napot, aztán amikor kezdett durvulni a helyzet, bementünk a kórházba. Végig velem volt a férjem, csodálatos volt átélni a testem erejét, azt, hogy amikor azt hittem, nem bírom, akkor volt egy kicsit nagyobb szünet 2 kontrakció között és utána újult erővel folytathattam. Egyből megkaptuk a babát, volt aranyóra és egy percre sem vitték el tőlem. Utána fáradt voltam, meg csípett, ha pisiltem 1-2 hétig (császár után a katéter miatt 2 hónapig...),
Bármit megadnék azért, hogy a harmadik is természetesen szülessen. 😊
Természetes szülés egyértelműen. A császármetszés szvsz nem lehet a kismama "kényelmi" kérése, orvosi kompetencia eldönteni a szükségességét. Nagyműtét, nagy kockázatokkal.
Én elkerülném azt az orvost, aki első szülésnél hagyja, hogy válasszak...
Most is a természeteset választanám, pedig egy császáron már túl vagyok. Lehet, pont ezért.
Én arra szavazok ami a legjobb egy adott nőnek és a babájának. Ezeket a szánalmas hüvelyi szülést mindenáron típusú nőket akik szerint a császár nem is szülés józanító pofonnal jutalmaznám. Ha valakinél indokolt a császár az teljesen rendben van, ha valaki fél és azért választja az is rendben van, a hüvelyi szülés is teljesen rendben van de hagyjuk már egymásra ezt a döntést ahelyett hogy belepofázunk más dolgába és bíráljuk a másikat. Az aki hüvelyi szülést abszolvált semmivel sem több egy császárosnál.
Én neked könnyű szülést kívánok! Egyébként én hüvelyi úton szültem gátvédelemmel nulla sérüléssel, semmilyen varratom nem volt és villámgyorsan felépültem, nem kell félni a természetes szüléstől de azt, hogy neked is ilyen szerencséd lesz-e senki nem tudja neked garantálni ellenben drukkolok nektek.
Racionalis oldalrol kozelitenem meg itt most. Mindkettonek vannak elonyei es hatranyai, a csaszar alapvetoen egy eletmento mutet, aminek alapesetben sokkal tobb szovodmenye lehet, kiveve, ha a korhaz belepiszkal a huvelyi szulesbe (amit eloszeretettel csinalnak), mert akkor a huvelyi szulesnek is lehet sok szovodmenye, alapesetben a szulesek 85-90%-anal kb. az anyahoz sem kellene erni, ehhez kepest tobb, mint 95%-nal tortenik beavatkozas, aminek nagy resze vezethet csaszarhoz (40% koruli a csaszararany Magyarorszagon az indokoltnak tartott 10-15% helyett). Erdemes statisztikakat nezni, pl. a halandosagrol, az anyai halandosag csaszar eseteben magasabb, mint huvelyi szulesnel, a baba oldalarol nincs kulonbseg halandosag tekinteteben csaszar es huvelyi kozott (azert nem termeszetesrol beszelek, mert korhazban altalaban a termeszetestol nagyon messze all sajnos, ami szules cimszo alatt megy, ha termeszetes szulest szeretnel, arra is van lehetoseg otthonszules formajaban, de annal felelotlennek belyegzik az anyat a legtobben, mert azt gondoljak, a korhazban biztonsagosabb. A statisztikak viszont nagyon nem ezt mutatjak, a legtobb esely a szovodmenymentes, e sminel kevesebb fajdalommal jaro szulesre akkor van, ha a megszokott kornyezetebol az anya nincs kimozditva, nem piszkalnak bele repesszunk burkot, meg adjunk oxitocint, hogy legyen meg gyorsan cimszoval, aztan borzalmas fajdalmakat csinalnak vele, meg rengeteg tovabbi beavatkozast generalnak, ami tovabbi szovodmenyekhez vezet). Mindezek alacsony kockazatu varandossag eseten igazak. Persze lehet fogadni dokit, de a statisztikak azt mutatjak, hogy ugyeletben kevesebb beavatkozas tortenik, a fogadott dokik szeretnek inditgatni, belepiszkalni. Es oket is ugyanugy koti a korhazi protokoll, ami nem egyseges, intezmenyenkent elter, es a WHO ajanlasanak nagy reszet szinte egyik sem koveti.
En utananeznek a helyekben a tenyeknek, tajekozodnek minel tobb forrasbol. Szubjektiv elmenybol rengeteget talalsz, mindenki mashogy eli meg a szulest. A statisztikak viszont megmutatjak a valos eselyeket. Akar korhazat, akar otthonszulest, akar korhazon belul szulesznot es orvost valasztasz, en azt javaslom, kerdezd ki oket a statisztikaikrol. Hany szazalek lesz csaszar? Hany szazaleknal van gatmetszes? Hasbakonyokles? Oxitocin adas? Mennyit varnak a mehlepenyre, hogy magatol kijojjon? Mennyit varnak szivargo magzatviz eseten, mig el kezdenek beavatkozni? Kivarjak-e a 42 hetet terminus utan, vagy inditanak? Ha otthonszulest valasztasz, hany szazalek a korhazi transzferek aranya, es ebbol hanynal kellett surgosen beerni? Stb. Ezek mind nagyon fontos kerdesek. Valasztasod egyebkent mindig van, es barmit visszautasithatsz. En azt javaslom, hogy tajekozodj. Hiteles statisztikai adatokat talalsz a facebookon a Mindent a termeszetes szulesrol csoportban.
A legszelesebbkoru szulesfelkeszitest szerintem a Bäbapraxisok csinaljak, nekik van ingyenes informacios estjuk is, ahova erdemes elmenni, akkor is, ha korhazban tervezel szulni, sokan vannak igy, de ott aztan reszletesen tudtok a paroddal tajekozodni, hogy mikor erdemes korhazba indulni, milyen beavatkozasokat erdemes elfogadni, es miket visszautasitani, stb.
Illetve ajanlom olvasasra Noll Andrea Vajudastamogatas mindenkinek c. konyvet, abban a szules folyamata reszletesen le van irva, a beavatkozasokrol is esik sok szo, illetve ha tudsz angolul, akkor Sarah Schmid Freebirth cimu konyvet, abban a konyvben reszletes informaciot talalsz a ,,mi van, ha..." helyzetekrol, o is tudomanyosan megalapozott kutatasokat, statisztikakat mutat be.
Nekem sima szulesem volt,hamar felis epultem.Viszonylag erős nőnek tartom magam.Szülés után meg várni kell 2 órát a szülő agyon utána fürödni,enni...stb.
Alig telt el 1,5 óra en mondtam a dokimnak rendben vagyok es mennek a dolgomra. (Extra ehes voltam 😃) mire oda tolták a toszi kocsit az ágyhoz en addigra felkeltem és ott setalgattam,aztán saját labamon vissza setaltam a szobába.Mindenki úgy nézett mint ha nemtudom milyen nagy dolog lenne.😄Viszont hogy a kérdésre válaszoljak a 3 szobatarsam is csaszaroztak.Nagyon szarul neztek ki,nehéz volt a felépüles is,maramit ott láttam 3 nap alatt.Természetesen akaratomon kívül halottam 1-2 telefon beszélgetést,ök azt mondták inkább szültek volna siman mert a császár az nagyon kemény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!