Miért indítanak ennyi szülést mesterségesen? Nem kellene átgondolni a protokollt?
Tankönyv szerint a szülés természetes beindulásának normális ideje 37-42 hetesen történik. Igazából csak a 42. hét után beszélhetünk túlhordásról, előtte csak terminustúllépés van. A kórházakban (legalábbis Magyarországon, más országokról nincs sok infóm) viszont a legritkább esetben várják meg a 42 hetet, a legtöbb helyen csak egy hetet várnak a kiírt időpont után, tehát a betöltött 41. hetet várják csak meg, aztán indítanak. De sokszor előbb is - az ismeretségi körömben sokan szültek mostanában (30 éves nő vagyok :D ), többeknek is úgy indították be 40+pár naposan a szülést, és nem volt különösebb oka (nem volt gond a magzatvízzel, nem volt gond a baba szívhangjával, lepénnyel, semmi ilyesmi), egyszerűen az orvos azt mondta, hogy minden nappal nő a kockázat, hogy valami baj lesz a babával, és most már jobb, ha kint van.
Oké, de ezeknek az indításoknak elég nagy százalékban az lesz a vége, hogy mégsem indul be rendesen a szülés, a fájások, csak elkezdődik valami, elakad a folyamat, aztán jöhet a császármetszés. Konkrétan az elmúlt 1 évben három rokonom/barátnőm szült úgy császárral, hogy hüvelyi szülésre készültek, 40-41. héten indították, de nem voltak rendesen fájásaik, nem tágultak/nyíltak ki eléggé, ezért császár lett belőle.
Simán lehet, hogy ha vártak volna még pár napot, akkor magától is beindult volna a folyamat, és meg tudják szülni hüvelyi úton a babát.
Tényleg ennyire kockázatos bent hagyni a terminus után a babákat, hogy ennyire kell rohanni a szülésindítással? Nagy az esélye, hogy a 40. hét után baj történik? De akkor ennyi erővel miért nem indítanak mindenkit a betöltött 40. héten, tovább csökkentve a kockázatot...?
Tudom, hogy a császár sem ördögtől való dolog és sokszor tényleg szükséges, de úgy érzem, ezekkel az indított szülésekkel nagyon megnőtt a számuk, és sok esetben biztosan elkerülhető lenne, ha hagynának még pár napot a babának és az anya szervezetének. Főleg, hogy a legtöbbször ugye a fogantatás pontos időpontja sem ismert, ezért sincs sok értelme az olyan protokollnak, amikor szigorúan +1 hetet várnak mondjuk.
Pl. a Honvéd kórházban konkrétan tudom, hogy legkésőbb 40+6-nál mindenkit indítanak, tovább nem maradhat bent a baba. De mi van, ha csak később fogant, és pár nap, egy hét múlva szépen lezajlana a szülés magától?
Miért nem lehet a 42. hétig várni, ami még normálisnak is számít, csak utána túlhordás?
Nektek mi a véleményetek erről?
Hát te nagyon hülye vagy utolsó. Volt szülésznöm,de nem volt rá szükség. Kiváló orvosok, apolók voltál. Ennyi.
Nálatok lehet a takarító asszisztál, még a gondnok is benéz. 🤣
A svajcihoz hozzatennem, h en is itt szultem, es egyaltalan nem voltam elajulva a szuleselmenytol..41.heten inditottak, bar javallt csaszarmetszeses papirral mentem be. Azutan minden alternativat kiprobaltam, fajdalomcsillapitas nelkul egybefuggo fajasokkal masnap fel3ig, akkor ram tukmaltak az edat, aminek a beadasa 3. alkalomra sikerult, es azzal nyugtattak h ha nem lesz erom nyomni, akkor majd vakuummal kiszedik... este 10re csaszar lett belole. NEM az inditassal volt bajom, hanem a nagyon ajnarozott kulfoldi szulest szeretnem picit megcafolni, hogy itt se moka s kacagas a szules,es otthon se mindenhol remalom.
A masik meg h csomo uh volt, a vegen meg jofejsegbol 3d kepet is kaptam teljesen ingyen a sima nodokimnal.
Egyébként jó hogyha magyarul kommentelsz egy magyar oldalra.
Csak még ezt érteném meg külföldre szakadt hazánkfiai miért érzik a késztetést hogy visszajárjanak magyar honlapokra ilyen zöldségekkel hogy disznóvágáshoz hasonlít egy szülés.
Komolyan ha annyira f...sza minden mit kommentelsz itt, miért nem vmi svájci oldalon győzködöd a svájciakat? Tudod régi mondás magamat kigúnyolom ha kell, de más tegye nem tűröm el. Én nem megyek svájci oldalakra hogy ott szidjam a svájciakat, svájci orvosokat, te mit keresel itt?
Szerintem nem feltétlenül veszélyesebb minden esetben, de az emberek semmiért nem vállalják a felelősséget ha baj történik. Most azt mondod,felül kéne vizsgálni a protokollt,de ha te leszel az 1000ből 1 (csak a hasamra ütöttem) ,akinek a túlhordás miatt probléma lesz a gyerekével,vagy meg is hal ,azt fogod mondani,hogy igen,én kértem,hogy ne indítsák ,az én hibám,az én felelősségem ? Nem,hanem be fogod perelni az orvost. Az orvosnak még mindig kisebb rizikó egy császármetszés,amit naponta akár többször is elvégez és nagyon ritkán lép fel életveszélyes komplikáció .
Azért ezt meg lehet érteni. Lehet kérni,hogy ne indítsák,nem hiszem,hogy erőszakkal rávehető akárki is,csak ha te leszel az az egy,akkor is okos legyél .Nyilván vannak problémák az egészségügyben ,de azért annak,hogy nem engedik túl sokáig a túlhordást ,van oka ,és igen, nő a kockázat minden nappal. Lehet,hogy 999* ez a kockázat nem számottevő ,és nem okoz tényleges problémát ,ettől függetlenül a kockázat az kockázat .
Egyébként én meg az ellenkezőjére tudok példát, a 41. héten halva született a gyerek , ha a 40.en megindítják,akkor is ha császárral végződik ,még mindig élne .
#36, reszben igazad van, annyit tennek hozza, hogy a csaszar nem az anya es a gyerek szempontjabol biztonsagosabb alternativa (az anyai halalozas pl. tobbszorose csaszar eseten a huvelyi szulesesnek), vidzont az orvosnak biztonsagosabb a csaszarmetszes, mert ugy nem perelhetik be, hiszen o mindent megtett.
A felelosseg kerdese is erdekes. En ala fogom irni a papirt alacsony kockazatu varandossag eseten, hogy nemhagyom a 42. het elott az inditast, ha a babaval minden rendben van (bar ahol en szulok, ott eleve varnak is a 42. hetig, de pl. ahol eloszor szultem, ott csak a 41. hetig vartak volna). A szules kovetkezmenyeivel nekem, es a gyerekemnek kell egyuttelnie (akiert pedig en vagyoka felelos), igy ugy gondolom, hogy a felelos is en vagyok. Sokan felnek ekkora felelossegtol, es szivesebben adjak at a kontrollt az orvosnak, mert akkor majd lehet ot hibaztatni, ha barmi gond van, meg ugy vannak vele, hogy az orvos tanult errol, o tudja jobban, hogy hogyan kell gyereketszulni. Ez eletmento esetben valoban igy is van, de az esetek tobbsegeben beavatkozasmentesen meg tudna szulni az anya a gyereket, csak mivel az orvos a patologias esetekre szocializalodott, nem latott termeszetesen lezajlo szulest, igy rengeteg esetben akkor is beavatkozik, amikor semmi szukseg nem is lenne ra. Nemetorszagban a szules kiserese (es nem vezetese!) alapvetoen a szulesznok dolga, ferfi szuleszt (Entbindungshelfer, a Hebamme ferfi valtozata) nem is kepeztek egeszen 1985-ig, az orvos dolga alacsony kockazat eseten semmi nem volt, be sem jott a szuloszobara (sok esetben meg ma sem).
A szules soran olyan dolgok mennek vegbe a noi testben, hogy egy korhazba erkezes ezt sulyosan megzavarhatja, leallithatja, akar csak a korhazba vezeto autot, vagy a bejelentkezo lap kitoltese, ahol az agyanak a racionalis gondolkodasert felelos fet kell hasznalnia, ez onmagaban nacy mertekben hatraltatni tudja a szukseges hormonok termelodeset, megakadalyozhatja akar a tovabbi tagulast. Itt meg nem is kapott semmit. Es akkor egy kanul rutinszeru beultetese, nem szabadon valaszthato testhelyzet, ctg-zesrol meg nem is beszeltunk. Errol az orvosok nem tanulnak. A legtobben egy nem mukodo dolognak tekintik a noi testet, amire szuleskor ra kell segiteni, mehszajmasszazzsal, burokrepesztessel, oxitocinnal, es ha nemhalad a protokollnak megfeleloen, akkor inkabb legen csaszar, nehogy bepereljen, mert egy perkoltseg 80 milliora is rughat, ot meg a biztosito csak 10 milliora biztositja maximum...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!