Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért indítanak ennyi szülést...

Miért indítanak ennyi szülést mesterségesen? Nem kellene átgondolni a protokollt?

Figyelt kérdés

Tankönyv szerint a szülés természetes beindulásának normális ideje 37-42 hetesen történik. Igazából csak a 42. hét után beszélhetünk túlhordásról, előtte csak terminustúllépés van. A kórházakban (legalábbis Magyarországon, más országokról nincs sok infóm) viszont a legritkább esetben várják meg a 42 hetet, a legtöbb helyen csak egy hetet várnak a kiírt időpont után, tehát a betöltött 41. hetet várják csak meg, aztán indítanak. De sokszor előbb is - az ismeretségi körömben sokan szültek mostanában (30 éves nő vagyok :D ), többeknek is úgy indították be 40+pár naposan a szülést, és nem volt különösebb oka (nem volt gond a magzatvízzel, nem volt gond a baba szívhangjával, lepénnyel, semmi ilyesmi), egyszerűen az orvos azt mondta, hogy minden nappal nő a kockázat, hogy valami baj lesz a babával, és most már jobb, ha kint van.

Oké, de ezeknek az indításoknak elég nagy százalékban az lesz a vége, hogy mégsem indul be rendesen a szülés, a fájások, csak elkezdődik valami, elakad a folyamat, aztán jöhet a császármetszés. Konkrétan az elmúlt 1 évben három rokonom/barátnőm szült úgy császárral, hogy hüvelyi szülésre készültek, 40-41. héten indították, de nem voltak rendesen fájásaik, nem tágultak/nyíltak ki eléggé, ezért császár lett belőle.

Simán lehet, hogy ha vártak volna még pár napot, akkor magától is beindult volna a folyamat, és meg tudják szülni hüvelyi úton a babát.

Tényleg ennyire kockázatos bent hagyni a terminus után a babákat, hogy ennyire kell rohanni a szülésindítással? Nagy az esélye, hogy a 40. hét után baj történik? De akkor ennyi erővel miért nem indítanak mindenkit a betöltött 40. héten, tovább csökkentve a kockázatot...?

Tudom, hogy a császár sem ördögtől való dolog és sokszor tényleg szükséges, de úgy érzem, ezekkel az indított szülésekkel nagyon megnőtt a számuk, és sok esetben biztosan elkerülhető lenne, ha hagynának még pár napot a babának és az anya szervezetének. Főleg, hogy a legtöbbször ugye a fogantatás pontos időpontja sem ismert, ezért sincs sok értelme az olyan protokollnak, amikor szigorúan +1 hetet várnak mondjuk.

Pl. a Honvéd kórházban konkrétan tudom, hogy legkésőbb 40+6-nál mindenkit indítanak, tovább nem maradhat bent a baba. De mi van, ha csak később fogant, és pár nap, egy hét múlva szépen lezajlana a szülés magától?

Miért nem lehet a 42. hétig várni, ami még normálisnak is számít, csak utána túlhordás?

Nektek mi a véleményetek erről?

2019. márc. 20. 13:27
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
18%
Én külföldön szűltem, nem volt fogadott orvosom, mert itt nem szokás, ugye ezt magyarországon jobb megtenni, mert különben egy disznóvágásra készülhetsz, nem pedig a gyereked világrasegítésére. De itt korántsem így van. Nem indítottak, a legerösebb fájásokkal mentünk csak be, hagytuk hogy magától induljon el a folyamat. Én egy kád melegvízben vajúdhattam, viszont szülés nöt a férjem "hozott nekem" 🤣bár az sem lett volna muszáj,mert nagyon Profi volt mindenki. Nem vágtak, kaszaboltak, nyomták, préselték ki belölem a gyereket,pózt is válthattam, álhattam, gugolhattam, stb. Majd a saját tempómban, meg lett. Nem volt vészes, fájni fájt persze, de kibirható volt sokat számítottak a körülmények, a stáb, a férjem.
2019. márc. 20. 14:32
 22/41 anonim ***** válasza:

Nekem 41+2-nel indítottak és utólag én is sajnálom. De hat ugye ki meri vállalni a kockázatot, ha riogatják. Hosszú, nehéz szülés volt, konyokkel nyomta a doki a végén, majdnem császár lett.

Semmi jele nem volt hogy akart volna akkor születni a kisfiam. Ráadásul a doktornő azt hitte, hogy 41+0, de nem akartam direkt mondani neki, hogy szerintem már előrébb járok.

De igazad van, én is sokat gondolok arra, hogy milyen lett volna várni meg.

2019. márc. 20. 15:48
 23/41 anonim ***** válasza:

Ez csak egy példa én tudom.. De azért a "nemindítás" sem feltétlenül olyan tök jó.

Egy barátnőmnél kivárták, nem sietették. Az utolsó 2 hétben már azért bent feküdt, de vártak. Valamikor 42 hét körül született meg a lánya, mindenféle beavatkozás nélkül. És olyan szinten tramutaizálódott a 28 órás vajúdástól, hogy soha többet nem akar gyereket, még most 5 évvel később sem.

Nekem meg volt egy sürgősségi császárom. Bár hüvelyi szülést szerettem volna, a természet közbe szólt. De tőlem akár már holnap jöhetne a kis tesó.

2019. márc. 20. 16:21
 24/41 anonim ***** válasza:
90%

14:32 A disznóvágást úgy mered kijelenteni, hogy soha nem szültél Magyarországon? Nagyon sokan el vannak ájulva a külföldi szülészetektől, de csak azok a nők, akik kint szültek. Magyarországon is millió helyen alap az alternatív szülési mód (kád, labda, szabad szülési póz megválasztása stb), ügyeletes orvos vagy szülésznő fogadása nélkül.

Ez az én tapasztalatom, magyar kórházból, hálapénz nélkül.

2019. márc. 20. 16:44
 25/41 anonim ***** válasza:
0%

#24 nem, de hallottam, meg mesélték, hogy mindenki inkább orvost fogad.

De ettöl még nem kellett volna lepontozni, hogy leírtam nekem hogy volt. Látszik milyen korlátolt, kretén emberek vannak.

2019. márc. 20. 16:49
 26/41 anonim ***** válasza:
93%

Kretén: mondja az aki disznóvágáshoz hasonlítja a magyarországi szüléseket. Csak mondom a disznót fejbelövik, átmetszik a torkát és kivéreztetik.

Nyugodj meg egy kismamát sem lőnek fejbe, senkit nem véreztetnek ki. Ha van fogadott orvosa, ha nincs. Nem mindenkinek van fogadott orvosa, sőt bizonyos nők jórészének biztosítása sincs, mégsem gyilkolják halomra őket, minden ellátást megkapnak.

Mondjuk arról a helyről ahol te szültél elmondható e ez? Milyen ellátást kapsz ha nincs biztosításod?

2019. márc. 20. 18:23
 27/41 anonim ***** válasza:

Én 10 nappal a terminus után szültem. Aznap indítottak volna, de éjjel elfolyt a víz. Fájások sajnos nem lettek, ezért 7 óràval kèsőbb bekötöttèk az oxit. Na, az csinàlt àm egyből 2 perces durva fàjásokat.

Necces volt, de vègül hüvelyi úton sikerült megszületnie, igaz, vákuummal.

Most 5 nap van még a terminusig. Mondtam a dokinak, hogy az előzőt is tovább hordtam, ezért ne igyekezzen beindítani. A peteèrèsem is később szokott lenni, hosszúak a ciklusaim, nekem ne indítsák be, hogy aztàn csàszàr legyen!

2019. márc. 20. 18:24
 28/41 anonim ***** válasza:
96%

Lehet fikázni a magyar rendszert és isteníteni a nyugatit, de érdekes módon én nem egy olyannal találkoztam, aki az elsőt külföldön szülte (Németország, Anglia, tehát nem Afrikára gondolok...), a másodiknál inkább hazajött.

Nyugatabbra tőlünk van két darab UH egész terhesség alatt és ennyi. Sőt, egyik kollégám mondta, hogy valamelyik Skandináv országban még nucha szűrés sincs, egy 20 hetes UH van oszt csókolom. Itt Magyarországon meg múltkor azért volt totálisan felháborodva egy kismama, mert 15 hetesen, panasz nélkül csak egy BPD-t meg szívfrekvenciát néztek UH-val:D (A magyar protokollban sincs a 12 és 20 hetes genetikai UH között másik UH...tehát még az a BPD mérés is jófejség volt).

Szülészeten dolgozom, belülről látom azt, hogy milyen problémák vannak az egészségügyben, a szülészet-nőgyógyászatban. És igen, magam sem értek egyet mindennel. Többek között azzal sem, hogy 41. héten mindenképp ki kell erőszakolni a gyereket valahogy.

Szerintem két nagyon fontos oka van annak, hogy miért alakul így pl. a császármetszés szám, vagy miért indítanak annyi szülést.

Az egyik természetesen a fogadott orvos fogalmának létezése. Lehet azt gondolni, hogy az a tuti, ha van orvosod, mert akkor vagy biztonságban és blabla, de közben azt is meg kell érteni, hogy egy fogadott orvossal nagyobb esélyed van az indításra és a császárra is.

A másik pedig a nagyon defenzív szemlélet, ami abból ered, hogy manapság bárkit bármiért azonnal feljelentenek. Sokkal könnyebb megmagyarázni, hogy miért csináltál egy császármetszést, mint azt, hogy miért nem...

És a probléma az, hogy a saját felelősség sokszor csak addig terjed a betegek szerint, amíg nincs valami baj.

Vegyük egy példát: anyuka közli, hogy ő nem akar indítást, hazamegy, aláírja, hogy megértette a veszélyeket és majd jön, ha szül. Aztán visszajön két hét múlva egy halott magzattal a hasában.

Ki a hülye? Vajon az anyuka azt fogja mondani, hogy "ó basszus, ezt elcsesztem, az én hibám, ez van, így jártam".

Vagy azt, hogy: "nem tájékoztattak megfelelően", "az orvos a szakember én meg a laikus, hogyan is érthettem volna meg azt, amit elmondtak", "a terhesség miatt nem voltam teljesen ítélőképes" blablabla.

Az otthonszülős tragédiáknál is kit vesznek elő? A bábát. És hol az anya meg az apa, aki az otthonszülést akarta/vállalta? Ő miért is nem hibás semmiben?

2019. márc. 20. 19:06
 29/41 anonim ***** válasza:
0%
Senkit nem érdekel. Én is fizettem a tovabbi uh-kért, 4D-ert meg babamoziert, genetika i tesztekert. Szülésznöm nekem is volt, de nem volt rá szinte szükseg olyan Profi volt a stáb. (Svájc)
2019. márc. 20. 19:26
 30/41 anonim ***** válasza:
63%

Ezt már írtad, azon gondolkodom kikből állt a stáb- szülésznő a legalacsonyabban képzett.

Szóval az a nagy szenzáció hogy kifogtál egy orvost akinek nem volt szüksége nála képzetlenebb emberre mert le tudott vezetni egy szülést? Hát ez nem túl meggyőző. Ha ez ilyen szenzációs dolog.

Vagy a takarítónő, lótifuti fickó vezette le a szülést? Hát ez se hangzik túl biztatóan hogy ott még egy szülésznő sem biztosított, úgy kellett kerítenie a férjednek.

Mi van ha nincs ott a férjed, vagy történik valami amihez kéne a szakszerű segítség. Adj hálát az égnek hogy megúsztad. Szörnyű ez a svájci rendszer ezesetben.

2019. márc. 20. 21:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!