Miért indítanak ennyi szülést mesterségesen? Nem kellene átgondolni a protokollt?
Tankönyv szerint a szülés természetes beindulásának normális ideje 37-42 hetesen történik. Igazából csak a 42. hét után beszélhetünk túlhordásról, előtte csak terminustúllépés van. A kórházakban (legalábbis Magyarországon, más országokról nincs sok infóm) viszont a legritkább esetben várják meg a 42 hetet, a legtöbb helyen csak egy hetet várnak a kiírt időpont után, tehát a betöltött 41. hetet várják csak meg, aztán indítanak. De sokszor előbb is - az ismeretségi körömben sokan szültek mostanában (30 éves nő vagyok :D ), többeknek is úgy indították be 40+pár naposan a szülést, és nem volt különösebb oka (nem volt gond a magzatvízzel, nem volt gond a baba szívhangjával, lepénnyel, semmi ilyesmi), egyszerűen az orvos azt mondta, hogy minden nappal nő a kockázat, hogy valami baj lesz a babával, és most már jobb, ha kint van.
Oké, de ezeknek az indításoknak elég nagy százalékban az lesz a vége, hogy mégsem indul be rendesen a szülés, a fájások, csak elkezdődik valami, elakad a folyamat, aztán jöhet a császármetszés. Konkrétan az elmúlt 1 évben három rokonom/barátnőm szült úgy császárral, hogy hüvelyi szülésre készültek, 40-41. héten indították, de nem voltak rendesen fájásaik, nem tágultak/nyíltak ki eléggé, ezért császár lett belőle.
Simán lehet, hogy ha vártak volna még pár napot, akkor magától is beindult volna a folyamat, és meg tudják szülni hüvelyi úton a babát.
Tényleg ennyire kockázatos bent hagyni a terminus után a babákat, hogy ennyire kell rohanni a szülésindítással? Nagy az esélye, hogy a 40. hét után baj történik? De akkor ennyi erővel miért nem indítanak mindenkit a betöltött 40. héten, tovább csökkentve a kockázatot...?
Tudom, hogy a császár sem ördögtől való dolog és sokszor tényleg szükséges, de úgy érzem, ezekkel az indított szülésekkel nagyon megnőtt a számuk, és sok esetben biztosan elkerülhető lenne, ha hagynának még pár napot a babának és az anya szervezetének. Főleg, hogy a legtöbbször ugye a fogantatás pontos időpontja sem ismert, ezért sincs sok értelme az olyan protokollnak, amikor szigorúan +1 hetet várnak mondjuk.
Pl. a Honvéd kórházban konkrétan tudom, hogy legkésőbb 40+6-nál mindenkit indítanak, tovább nem maradhat bent a baba. De mi van, ha csak később fogant, és pár nap, egy hét múlva szépen lezajlana a szülés magától?
Miért nem lehet a 42. hétig várni, ami még normálisnak is számít, csak utána túlhordás?
Nektek mi a véleményetek erről?
Azért mert nő a kockázat. Például azt semmiből nem fogod megtudni, hogy a baba belekakilt-e a vízbe, csak ha reped a burok és kész a baj...
Én ezerszer inkább szültem császárral, mint hogy oroszrulettezzek. Én inkább azt nem értem, hogy miért kell állandóan verni a tamtamot a császár ellen? A nők egymás méhéből miért nem tudnak kiszállni? Mindenki szüljön ahogy akar és hagyjuk már békén egymást a ...csába.
Engem is indítottak, nekem nem volt ezzel gondom csak a baba legyen jól, nem haltam volna bele a császárba sem mint itt a sok nő akit nem divatszülhetett.
Amerikában sokszor a nők kérik az indítást már akár a 38. hét körül nehogy a babának baja legyen. Valóban nőhet a kockázat az anyára és a babára nézve is.
Nemrég láttam pl youtubeon egy videót ahol az amerikai nő orvosa nem akarta beindítani a szülést és közel a 42. héthez eltűnt a baba szívhangja majd végül halva született mert a köldökzsinór megfojtotta. Az a szerencsétlen nő a könnyeivel küszködve mondja, hogy bárcsak hamarabb indították volna a szülést mert akkor a kezében tarthatná a kisfiát.
Lényeg a lényeg, az indításnak és a túlhordásnal is megvannak a maga veszélyei de ha azt nézem inkább egy heg a hasamon és egy kevésbé kellemes és divatos szülésélmény mint a gyerekem élete...
Olyan 100 ezer szülés van egy évben hazánkban, ebből tudsz 3 konkrét esetet, hogy hüvelyi szülésre készült valaki-indítottak-császár lett belőle? Ezt hívják statisztilailag reprezentatív mintának.
Egyébként ha ennyire érdekel és értesz a dologhoz-akkor miért nem slattyogsz be konkrétan Honvéd kórházba és mondod el, hogy szerinted hibás a protokoll, és terjeszted elő saját verziódat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!