Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért indítanak ennyi szülést...

Miért indítanak ennyi szülést mesterségesen? Nem kellene átgondolni a protokollt?

Figyelt kérdés

Tankönyv szerint a szülés természetes beindulásának normális ideje 37-42 hetesen történik. Igazából csak a 42. hét után beszélhetünk túlhordásról, előtte csak terminustúllépés van. A kórházakban (legalábbis Magyarországon, más országokról nincs sok infóm) viszont a legritkább esetben várják meg a 42 hetet, a legtöbb helyen csak egy hetet várnak a kiírt időpont után, tehát a betöltött 41. hetet várják csak meg, aztán indítanak. De sokszor előbb is - az ismeretségi körömben sokan szültek mostanában (30 éves nő vagyok :D ), többeknek is úgy indították be 40+pár naposan a szülést, és nem volt különösebb oka (nem volt gond a magzatvízzel, nem volt gond a baba szívhangjával, lepénnyel, semmi ilyesmi), egyszerűen az orvos azt mondta, hogy minden nappal nő a kockázat, hogy valami baj lesz a babával, és most már jobb, ha kint van.

Oké, de ezeknek az indításoknak elég nagy százalékban az lesz a vége, hogy mégsem indul be rendesen a szülés, a fájások, csak elkezdődik valami, elakad a folyamat, aztán jöhet a császármetszés. Konkrétan az elmúlt 1 évben három rokonom/barátnőm szült úgy császárral, hogy hüvelyi szülésre készültek, 40-41. héten indították, de nem voltak rendesen fájásaik, nem tágultak/nyíltak ki eléggé, ezért császár lett belőle.

Simán lehet, hogy ha vártak volna még pár napot, akkor magától is beindult volna a folyamat, és meg tudják szülni hüvelyi úton a babát.

Tényleg ennyire kockázatos bent hagyni a terminus után a babákat, hogy ennyire kell rohanni a szülésindítással? Nagy az esélye, hogy a 40. hét után baj történik? De akkor ennyi erővel miért nem indítanak mindenkit a betöltött 40. héten, tovább csökkentve a kockázatot...?

Tudom, hogy a császár sem ördögtől való dolog és sokszor tényleg szükséges, de úgy érzem, ezekkel az indított szülésekkel nagyon megnőtt a számuk, és sok esetben biztosan elkerülhető lenne, ha hagynának még pár napot a babának és az anya szervezetének. Főleg, hogy a legtöbbször ugye a fogantatás pontos időpontja sem ismert, ezért sincs sok értelme az olyan protokollnak, amikor szigorúan +1 hetet várnak mondjuk.

Pl. a Honvéd kórházban konkrétan tudom, hogy legkésőbb 40+6-nál mindenkit indítanak, tovább nem maradhat bent a baba. De mi van, ha csak később fogant, és pár nap, egy hét múlva szépen lezajlana a szülés magától?

Miért nem lehet a 42. hétig várni, ami még normálisnak is számít, csak utána túlhordás?

Nektek mi a véleményetek erről?

2019. márc. 20. 13:27
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
11%
Amugy erre Mo-n egy megoldas van, bekamuzni 1-2 hettel kesobbi menzeszdatumot, es nem bemenni a kirhazba 2 naponta ctg-re (ami az esetek 99(!!!!!)%-ban pontatlan eredmenyt ad, ezt en nagyon durvanak tartom, es nem ertem, hogy akkor miert hasznaljak).
2019. márc. 20. 14:05
 12/41 anonim ***** válasza:
93%
MIben ad pontatlan eredményt CTG?
2019. márc. 20. 14:06
 13/41 anonim ***** válasza:
24%
Azért szerintem a 42.hétig mindenki leborjazik, ha meg nem, akkor jobb indítani.
2019. márc. 20. 14:07
 14/41 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem ítélem el azt, aki császárral szül. Még azt sem, aki saját döntéséből tesz így. Sőt ha rajtam múlna, szabadon választhatna minden nő a hüvelyi szülés és a császár között - ha az abortuszról (egy sokkal komolyabb kérdésről) lehet szabadon dönteni, erről miért nem? Szóval nem akarok én más méhében turkálni, de a sajátom igenis érdekel. Ahogy szerintem mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget, hogy császárral szüljön, ha azzal szeretne, szerintem azoknak is meg kellene adni minden segítséget, akik hüvelyi úton szeretnének szülni. Az indítással viszont sokszor ezt veszik el tőlük, és kvázi az orvos döntése miatt lesz császár.

Persze az anyukákat valóban nem kényszeríthetik erre, hiszen hiába mondja az orvosom, hogy 41 hetesen indítunk, ha én nem megyek be a kórházba, nem fogja rám küldeni a rendőrséget. :D Szóval tudom, hogy nem kötelező elfogadni, de amikor ott van az anyuka élete egyik legkiszolgáltatottabb, legnyugtalanítóbb, legismeretlenebb helyzetében, és azt mondja egy orvos, hogy márpedig így nagyobb biztonságban van a baba, akkor azért kevesen mondják azt, hogy "de én szeretnék kockáztatni". Pedig tényleg kockáztatás, vagy csak túlzott óvatosság?

Szóval itt nem az a legnagyobb "baj", hogy valaki császárral szül, hanem hogy sokszor szerintem feleslegesen nyúlnak bele egy természetes folyamatba. Persze, minél tovább tart a terhesség, annál több esély van rá, hogy valami történik. De akkor az az anya is felelőtlen, aki nem kéri, hogy a 39-40. héten vegyék ki a babát? 39 hetesen is már tökéletesen alkalmas az életre, akkor miért nem veszik ki akkor? Mi van ha a 40. héten hal meg?

Sőt, igazából már a 35-36 hetesen született babák is 99%-ban egészségesek lesznek, miért nem vesszük ki őket akkor? Nehogy történjen valami az utolsó 1-1,5 hónapban.

Nyilván most direkt túloztam, csak értitek... Ha ennyire kockázatos lenne valóban az utolsó időszak, akkor még előbb kivennék a babákat.

2019. márc. 20. 14:08
 15/41 anonim ***** válasza:
51%
Mindenki azt csinál/csináltat a méhével, amit akar kérdezö. Te is tedd azt, amit akarsz. Ennyi
2019. márc. 20. 14:12
 16/41 anonim ***** válasza:
61%

Mert Magyarországon általánosságban a szülészet egy fos, és a kismamák nem járnak utána annak, hogy mi miért és hogyan történik, csak hallgatnak az orvosra, aki az 50 évvel ezelőtt tanult elavult tanok szerint dolgozik.

Az nők elfelejtettek megbízni a saját testükben, hogy az tudja a dolgát. Az orvosok pedig félnek a pertől, ezért túlóvatoskodnak mindent.

Nekem is a legtöbb ismerősöm traumatizálódott szülés közben, vagy olyan maradandó vagy lassan gyógyuló problémákat szereztek, ami elkerülhető lett volna, ha az orvos nem csak azzal foglalkozik, hogy lejárt a munkaideje, vagy rutinszerű beavatkozásokat csináljon, csak mert így szokás.

2019. márc. 20. 14:13
 17/41 anonim ***** válasza:
68%
Egyszerüen kényelmes. Én az asztalon szülést sem támofatom. Az is csak az orvosnak jó.
2019. márc. 20. 14:14
 18/41 anonim ***** válasza:
* támogatom.
2019. márc. 20. 14:15
 19/41 anonim ***** válasza:
2019. márc. 20. 14:16
 20/41 anonim ***** válasza:
49%

#12, nagyon sok afolosleges csaszar miatta. Itt olvashatsz rolabovebben. Alacsonykockazatu varandossag eseten szivhangfigyeles eleg lenne.

[link]

2019. márc. 20. 14:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!