Kíváncsi vagyok a véleményekre! Epidurálissal vagy a nélkül érdemes szülni?
Az epidurál ugyan valamelyest enyhíti a vajudás alatti fájdalmakat, de mire szülni kell akkorra kimegy a hatása. Az időt megnyújtja, lassítja a folyamatot, ha utána nem kapsz elegendő infúziót és nem tudsz vízszintesen feküdni legalább 24 órát ( amit nem fogsz tudni a szülészeten ) erős fejfájásod is lehet az epidurál után, valamint sokaknak örökre érzékeny marad a szúrás helye.
A szülés egy életre szóló szép emlék, én két gyermeket szültem, mindkettőt epidurál nélkül. Vajudás alatt sétálhattam mely sokkal jobban esett mint feküdni ( az epidurálnál nem kelhetsz fel ).
Szóval én az epidurál nélkülire szavazok.
Szép szülést kívánok!
Ha az edát jól adják be és időben, akkor nem éppen úgy zajlanak le a dolgok, ahogyan az első válaszoló leírta.
Eleve nem adják be a vajúdás bármelyik részében, ha az orvos, szülésznő úgy érzi, hogy késő van, akkor már nem engedik. Optimális esetben csak a vajúdás alatt hat teljesen, a tolófájásokra már annyira csökken a hatása, hogy a tolóingert az ember érezze.
Az szintén nem és egyáltalán nem igaz, hogy lassítja a folyamatot, sőt, épp ellenkezőleg: gyorsítja azáltal, hogy ellazítja a szöveteket, az izmokat, a méhösszehúzódások sokkal intenzívebbek és hatékonyabbak lehetnek és általában edával gyorsabb a tágulás.
És nem kell egy napot feküdni utána. Néhány órával később ugyanúgy lehet, sőt, el is kell menni utána például zuhanyozni, mint nélküle.
Nincs semmi baj azzal, ha valaki nem szeretne fájdalomcsillapítást kérni, vagy anélkül szült, sőt! Nekem nincs kifogásom az eda ellen, nem zárom ki a lehetőségét a következő szülésemnél, de alapvetően nélküle próbálom meg, nem állítom rá az agyam arra, hogy csak azzal tudom megcsinálni.
Azt viszont nem tartom helyesnek, ha félretájékoztatják az embert bármivel kapcsolatban tapasztalat és megfelelő tájékozottság nélkül.
Nekem lehetőségem se volt bármilyen fájsalomcsillapítást választani, anélkül szültem. Utánna viszont olyan jól érezem magam, hogy csak na. A barátnőm epivel készült szülni, meg is kapta, de mire hatott volna meglett neki is a baba.
Ki lehet bírni, szerintem a babának is az a legjobb ha nem avatkoznak közbe semmivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!