Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Érdemes azért császárt kérni...

Érdemes azért császárt kérni mert a természetes szüléstől félek?

Figyelt kérdés

Anyumnak 4 en vagyunk gyerekek

Mindig elmondja hogy nem veszelytelen konkretan bele lehet halni.

Apám is folyton felhívja erre a figyelmem.

Bent volt mikor én születtem

és a nyakam körül volt a köldökzsinór fulladoztam.

Párom dettó így jötz világra.

Az anyja nagyon sok vért vesztett vele.

Nem a fájdalomtól félek az nem izgat.

Hanem az erölködés miatti érelpattanástól erős vérzéstől.

A baba életét fenyegető komplikációktól.

Pánikbeteg tüneteim vannak.

Tavaly óta mikor vizsgáztam akkor alakukt ki nálam ez a betegség.

Édesapámnak strokeja volt erre ugye hajlamosabb vagyok.

És szívbillentyűproblémám is volt gyerekkoromban.

Elég erősen dobog a szívem forrósodik a fejem ha a szülés vagy az utána fellépő bajokra gondolok.

2018. júl. 22. 14:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
66%

Kedves Kérdező. Nyugodtan keress egy orvost, és az első találkozáskor mondd el, hogy Te így döntöttél. Ha oké neki oké, ha nem keresel mást. Tudod, ha Németországban, Angliában, vagy Amerikában élnél, akkor megkérdeznék, hogy szeretnél szülni, és ha erre az lenne a válasz, hogy programozott császárral a szemük sem rebbenne. Ezek az országok MINDENBEN fejlettebbek nálunk, EBBEN IS.

Ha ennyire előre szorongsz a szüléstől, akkor ebből az lesz, hogy bepánikolsz közben, aminek az lesz a vége, hogy feladod, a baba elakad. Ennek a következménye lehet oxigénhiány, mely értelmi fogyatékost okoz, vagy későbbi epilepszia illetve mentális zavarok. Normális orvos (és nem egy van ilyen) ha elmondod neki, hogy így szorongsz, akkor elmondja őszintén, hogy így értelmét nem látja belemenni egy hüvelyi szülésbe, mert nagy eséllyel sürgősségi császár lesz a vége, ami SOKKAL ROSSZABB, mint a programozott.

Néhány baromság, amivel majd etetnek:

- nagy hasi műtét = ma már egy 20-30 perces rutin műtét RÉGEN volt 90-120 perc

- veszélyes a babára = veszélyes rád, a babára semmilyen veszéllyel nincs RÉGEN az altatás miatt volt veszélyes, mert az átjut a szervezetébe, ma spinális érzéstelenítés van, mely semmiben nem befolyásolja (csak nagyon indokolt esetben van altatás)

- a gyereknek kell, hogy végigküzdje magát a szülőcsatornán, mert akkor elkapja az első bacikat = állatira mindegy, mert első nap kap probiotikumot és ugyanott tart, mint aki hüvelyi úton született

- nem lesz tejed amivel szoptasd = ismerek személyesen olyat, aki hüvelyi úton szült és soha egy csepp teje nem volt és olyat aki császárral és 5 óra múlva szoptatott - semmi köze ehhez, maximum annyi, hogy pár órával később indul el a tej, amig átáll a szervezeted, de ha alapból nem jó hormonálisan valami akkor nem lesz tejed, akkor sem ha a füleden keresztül tolod ki a gyereket...

- a gyereknek nem mindegy hogy születik = de , kur...ra mindegy... sőt, kifejezetten biztonságosabb a császár számára, NEKED KOCKÁZATOSABB, de hát nyilván egy igazi szülő átvállalja a nagyobb kockázatot a születendő gyermekétől ez nem gond

- nem jönnek az anyai érzések = ha nem jönnek ,nem jön akkor sem ha hüvelyi úton szülsz lásd kukába dobott gyerekek

- átvágják a hasizmod = RÉGEN függőlegesen vágtak, ott vágtak át hasizomot, ma vízszintesen semmit nem vágnak át arrébb tolják... ezért is gyorsabb a regenerálódás. És lassúbb precizebb munkát lehet csinálni, ez is segiti a gyógyulást, mint sürgősséginél, ahol már a babaára nézve életveszélyes állapot áll fent és téged szétrángatnak mert sietni kell a baba miatt.

Összességében a gyereknek mindegy, hogy születik és neked is. Mert nem attól leszel szülő, hogy kitolod a nunidon (lásd árvaházi gyerekek, meg kukában hagyottak) az a lényeg, hogy mi lesz az utána lévő cirka 20-30 évben.

Másrészt mi itt úgy el vagyunk maradva mint az őskorban. A szülés egy fizikai folyamat (erre való a nőgyógyász) és egy MENTÁLIS (erre való lenne egy szakképzett pszichológus, pszichiáter, aki felmérné egyesévek mindenkinél, számára melyik a legjobb mód, mert SZORONGÓ EMBERNEK NEM VALÓ A KISZÁMÍTHATATLAN HÜVELYI SZÜLÉS. )

De hát mi még ott tartunk, hogy jajj az orvos megmondja. Nem nem mondja meg értelmes, fejlett országokban, hiszen belátják, hogy pszichésen NEM TUD MEGISMERNI a terhesgondozás alatt, hogy neked milyen szülés való. És megjegyzem nem ÁLLATOK VAGYUNK, hogy mindenkinek jól van a hüvelyi szülés... mert mind egyformák vagyunk.

És szándékosan írom hogy HÜVELYI mert TERMÉSZETES MA MÁR NINCS, mert:

- a beléd döntött oxitocin a szülés sürgetésére NEM TERMÉSZETES

- a gyerek kikönyöklése NEM TERMÉSZETES

- az indokolatlan gátmetszés NEM TERMÉSZETES (Svédországban 8%, Magyarországon 80% a gátmetszések aránya)

- a szülésindítgatás tablettával NEM TERMÉSZETES

- a szülőágyon gravitációval ellentétesen nyomni, hogy az orvos kényelmesen lásson NEM TERMÉSZETES

Tehát, válaszd azt amit szeretnél és ne hallgass senkire. A legtöbbnek az a baja, hogy azt hiszik a császár kevesebb szenvedéssel jár (mely részben igaz, de azért szenvedős az is) és irigyek mint a kutya, hogy ha már nekik meg kellett szenvedni, nehogy már te nem szenvedj annyit, vagy úgy. Persze nem jut el az agyukig, hogy mindenkinek adott a lehetőség...

Van akinek a hüvelyi való, és van akinek a programcsászár. Csak te tudhatod, neked melyik jobb. TE DÖNTSD EL, és senkire ne hallgass. De ha úgy érzed, hogy progicsászár NEKED jobb, akkor rémhírekkel, téves baromságokkal ne hagyd magad eltéríteni.

2018. júl. 22. 19:29
 12/26 anonim ***** válasza:
86%

Én nem akarom lebeszélni a császárról, ha így akar szülni, hát hajrá. Őszintén megmondom, szerintem is jobb lenne, ha a nőnek is lenne választási lehetősége, mint külföldön, Akkor sem lenne magasabb a császárok aránya szerintem, mint most. Viszont nem kellene mindenféle idióta indokot kitalálni a szülésznek, hogy meg lehessen operálni a beteget, amiről persze mindenki tudja, hogy kamu az egész.

Viszont azért a korrekt tájékoztatás fontos lenne, és amiket írsz, kedves utolsó, nem minden esetben igaz:

1. Attól, hogy manapság 20-30 perc egy császár, attól még nagy hasi műtét marad. Nem az határozza meg, hogy nagy műtét-e vagy sem, hogy hány perces. Császármetszés során megnyílik a hasüreg, megnyitják a méhet, jelentős a vérveszteség, tehát nagy hasi műtét.

2. Tényleg máshogy alakul azoknak a babáknak a bélflórája, akik természetes úton születtek, bár arra vonatkozóan, hogy ez a valóságban mennyire számít, szerintem még elég sokat kell vizsgálódni. Arról nem tudok, hogy probiotikumot adnának, de egyébként sem gondolnám, hogy van értelme, mert annak sem pontosan ugyanolyan az összetétele, mint a normálnak.

3. Látszik, hogy nem láttál még császármetszést:) Nehogy azt gondold, hogy mindig olyan marha egyszerű kiemelni a gyereket. Persze, a legtöbb esetben tényleg az, az orvos benyúl, kiemeli és kész. De ugyanígy a hüvelyi szülés is az esetek legnagyobb részében komplikációmentes. Bizony van olyan császármetszés, ahol elő kell venni a fogót/vakuumot, mert nem tudják kiszedni a gyereket.

4. Hiába nem vágják szét a hasizmot, a közte lévő hártyát, ami nagyon szépen összetartja, akkor is széttépik:) Plusz valamennyire egyébként általában történik izomsérülés, mert a rostok egy részét általában le kell vágni a linea albáról. Mondjuk az is tény, hogy utána össze is lehet varrni az izmot egy-két öltéssel.

És akkor a császármetszés lehetséges szövődményeiről ugye nem beszél senki, mintha azok nem is léteznének.:)

- összenövések kialakulása, mely később krónikus fájdalmakhoz vezethet

- hegendometriosis kialakulása (bár az egyébként a gátmetszésben is kialakulhat, bár azt ritkábban láttam eddig, mint császáros hegben)

- következő terhességnél kóros lepénytapadás (placenta praevia, placenta accreta/increta/percreta is főleg előzetes császármetszésnél alakul ki)

- következő terhességnél a seb szétválása

- 3 császármetszésnél több nem javasolt, mert nagyon elvékonyodik a méhfal, rengeteg lehet az összenövés. Bár manapság nem gyakori, hogy valaki 3-nál több gyermeket szeretne, de azért előfordul, szóval aki nagy családot akar, annak nem túl szerencsés, ha már az első császár. Persze, vannak kivételek, én is ismerek olyat, akinek négy volt, valamint egyszer egy előadáson olyat is hallottam, hogy a rekord 17 (!!!), de na...

- Egyre gyakoribb a niche, azaz a császármetszés hegében kialakult szövethiány. A szerencsésebbeknél nem okoz panaszt, a szerencsétlenebbeknek (ilyennel is találkoztam már) menzeszt követően több napos-hetes pecsételgetést okozhat.

- A császármetszés egy műtét, aminek ugyanúgy lehetnek komplikációi, mint bármely más műtétnek: előfordulhat szervsérülés (leggyakrabban hólyagsérülés), bővebb vérzés. Előfordulhat sebgyógyulási zavar, pláne manapság, mikor egyre gyakoribb, hogy 130 kilós kismamák jönnek szülni, esetleg egy kis cukorbetegséggel megspékelve, aztán csodálkoznak, hogy szétjön meg váladékozik a seb..

Egyébként azzal maximálisan egyetértek, hogy fejben nagyon sok minden dől el. Ha valaki minden porcikájával tiltakozik a természetes szülés ellen, fél, retteg, az általában nem is szokott hüvelyi úton megszülni. Leggyakrabban tágulási szakban elakad a szülés.

Be kell látni, hogy hiába élünk a 21. században, a terhesség és a szülés -akármelyik úton is történik- még mindig hordoz magában veszélyeket.

A hüvelyi szülések és a császármetszések legnagyobb része teljesen probléma és komplikációmentes, de mindkét csoportban előfordulnak szar esetek.

2018. júl. 22. 20:13
 13/26 anonim ***** válasza:
61%

Kedves 12es, 11es vagyok. Maradjunk annyiban, nem tudod, hogy mit èltem ât, sem hogy mit làttam.

Persze komplikàciómentes huvelyi szulest konnyu elonytelenul osszemosni komplikalt csaszarral, sokszor csupan ez tortenik.

A hasizom kozti hartya ugyanugy meggyogyul mint a komplikacioentes huvelyi szulesnel a gatseb...

Sokkal gyakoribb a kompkikacio huvelyi szulesnel is, csak tudod nagy a hallgatas, mert a nők szègyennek èlik meg a serulest, ezert nem beszelnek az inkontinenciarol, a fajdalmas szexrol, a tonkrement eletukrol, a traumakrol melyeket nem tudnak soha feldolgozni. Lesutott szemmel hallgatnak, esetleg terapeutanak, legkozelebbi ismerosnek meselik el. Akik a trauma miatt h a szetszakadt huvelyuket erzestelenites nelkul varrtak ossze, mivel altatasban lehetett volna csak csak ezert nem hivtak le az anesztest, tobbet nem vallalnak gyereket. Akinek a kikonyokolt, gyorsan kirobbano gyerek miatt 4es fokozatu huvelyserulese lett azonnali altatasos mutettel. Akinek szakadt a csikloja is es 3 ev utan valnak az apaval mert nincs szexualis elet es ő soha tobbet senki massal sem akar. Persze van huvelyplasztika 50% eselyt adtak neki h megjavul a helyzet, de a hegesedes miatt 50% az eselye annak is h rosszabb lesz igy nem vallalja. Vagy aki nem kapta meg a beigert edat, es a fajdalom miatt kitolasi szakaszban feladta, majd oxigenhianyos ertelmi fogyatekos gyereket szult, es egy eleten at magat okolja.Nem beszelve a sok vakummal kirangatott gyerekrol aki agyverzest kap kozben. Es meg sorolhatnam. Persze melyen hallgatnak ha a szules szobajon. Egy dologban egyetertenek, h ha valaha meg szulnek HA akkor csak progicsaszarral.

Persze van komplikacio csaszarnal ha van, de ne tegyunk mar ugy h jajj gonosz csaszar csak bajod lehet, oh szent huvelyi szules tuti minden oke lesz.

A szules veszelyes igy is ugy is. Komplikacio lehet igy is ugy is. Huvelyi szules is veszelyes, semmi nem garantalja hogy nem lesz eletre szolo serules... ezert mivel a kovetkezmenyeket mindenki maga vallalja mindenkinek maganak kell tudni mit vallal, az osszes kockazatot beleertve akar huvelyi szules van akar csaszar. Csak a huvelyi szules kockazatairol 95%ban senki, a legtobb orvos sem beszèl.

2018. júl. 22. 21:07
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Úgy csinálsz, mintha el sem olvastad volna a kommentem.

Bemásolom az idevágó részt:

"Én nem akarom lebeszélni a császárról, ha így akar szülni, hát hajrá. Őszintén megmondom, szerintem is jobb lenne, ha a nőnek is lenne választási lehetősége, mint külföldön, Akkor sem lenne magasabb a császárok aránya szerintem, mint most. "

"Be kell látni, hogy hiába élünk a 21. században, a terhesség és a szülés -akármelyik úton is történik- még mindig hordoz magában veszélyeket.

A hüvelyi szülések és a császármetszések legnagyobb része teljesen probléma és komplikációmentes, de mindkét csoportban előfordulnak szar esetek."

Pontosan ugyanezt mondtam én. Mindkettőnek lehetnek szövődményei, a hüvelyi szülésnek is és a császárnak is. Egyiket sem kell úgy beállítani, mintha valami rózsaszín lepkefing lenne, se a császárt, se a hüvelyi szülést.

2018. júl. 22. 21:55
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként meg még a szülészek, szülésznők sem értenek egyet abban, hogy melyik a "jobb". Ismerek olyan szülész-nőgyógyász orvost (értelemszerűen nő az illető!), aki mindenképpen hüvelyi úton akart szülni, és ismerek olyat is, aki meg mindenképp császárt szeretne. Szülésznők között inkább a hüvelyi szülés preferálását látom annál is, aki átélte mindkettőt.

Ha azok sem tudnak egyértelmű választ adni, hogy melyik a jobb, akik minden egyes nap ebben dolgoznak, akkor szerintem az egész meddő vita.

Megegyezhetünk abban, hogy mindkettőnek megvan a maga előnye és a maga hátránya. Szerintem korrekt lenne, ha itthon is dönthetne a nő, hogy mit akar.

2018. júl. 22. 21:59
 16/26 anonim ***** válasza:
32%
Fuuu hallod ne haragudj de ha ennyi kinod van miert estel teherbe???? Szerinted a csaszar nem faj? Nincs ver? Nincs komplikacio? Atyam....ne haragudj de ennyi eszed hogy lehet???!!
2018. júl. 23. 13:17
 17/26 Milagros ***** válasza:
Utolso te aztan kedves vagy! Mert gyereket szeretne AZERT!!! Hiaba szoljak meg a csaszarosokat, szerintem sokkal fajdalmasabb utanna mint a vajudas. Bar ez sem mindenkinel igaz. En 6 eve 2 nap vajudas, stb. Kimok kinja utan eletmento csaszarral szultem meg a kislanyom. Mondanom sem kell mit eltem at!! 6 ev kellett ahogy hogy ujra vallaljam.. bar nem rajtam mult az is igaz.. alaphol prog.csaszarom lesz. Be vagyok tojva mert tudom mi var ram! De! Egy prog.csaszar es egy ket napos vajudasos eletmentos csaszar kozt biztos sok a kulonbseg! Viszont az is igaz, hogy soha a budos eletben nem probalnek meg tobbet siman szulni! Akkor inkabb szenvedjek mint egy kutya mutet utan es jojjon aminek jonni e kell.nagyon megszenvedtem raasasul leidenes vagyok amit akkor meg senki sem tudott.. nagyon nehezen epultem fel. Tul adagoltak az oxitocint is. Az a ket nap hat en sokkot kaptam anno. Beszelni is rosz rola nem is nagyon szoktam. Es most 2 het mulva megyek ujra.. remalmaim vannak. Tehat se a sima se a csaszar nem "jo".. De ha az orvos azzal kezdte volna hogy probaljuk meg siman.. hat azonnal masikat kerestem volna. En igazabol azt sem ertem ha valakinek az elso vegul csaszar lett.. miert probalkozik meg minden aron miert akarja siman megprobalni ?! A vege nagyobb szazalekban ugyan az.. nem tagul.. a heggel gond adodik.. vagy siman megszuli aztan irany a muto hogy a belso heget osszevarjak.. vagy ugyan ugy elaltatnak h betapintsanak megnezni a meheden a heget.. en teljesen megertem a kerdezot. Van aki 5 ora alatt mindennel egyutt megszul.. van aki ket nap mulva sem.. ha le irnam az en szules tortenetemet szerintem a kerdezo vilagga menekulne. Bar ez is 1000/1 ami velem tortent. A lenyeg hogy soha de soha nem akarom atelni ujra a siman szulest. Kerdezo! Ha talalsz olyat es egyebkenr nem nehez.. aki megcsaszaroz akkor valaszd azt ha neked ugy konyebb lelkileg, mert a babad maximum szep pofival fog szuletni es nem szenvedi meg a szules "szepseget". Viszont az sem lehet kellemes ha az ember fent van egy mutetnel. Nekem a leidenemet miatt ujra altatas lesz.. szoval kezdodik elolrol minden :( abban bizom hogy picivel konyebb lesz h elotte nem szulok ket napig vajudas stb.. SOK SIKERT ! :)
2018. júl. 23. 21:20
 18/26 anonim ***** válasza:
Unokatestvéremnek az orvos javasolta a programcsászárt, mert a hüvelyi szüléstől való félelem annyira hihetetlenül nagy méreteket öltött Nála, hogy az orvos mondta Neki, hogy nem vállalja el a természetes szülést Vele. Biztosan fogsz találni erre megfelelő orvost. Valaki írta, hogy Németországban és Angliában mi a helyzet ezzel. Nővérem 13 éve él Németországban, Férje orvos abban a kórházban, ahol szült. Alig akarták megcsászározni amikor már baj volt, mert hogy “ez nem így megy”. Most ismét terhes és jelezte az orvosnak, hogy mi volt előzô szülésénél és azt mondta az orvos, hogy ez nem indok a császárra második alkalommal, nem megy bele a császárba. A barátnőm pedig Angliában él. 48 órát vajúdott, szerette volna, ha megcsászározzák, mert 2 napja elfolyt a magzatvize, nem tették. 3 órás kitolás várt rá. Mindenki ép és egészséges, de nem úgy vannak ezeken a helyeken se a dolgok, ahogyan azt halljuk.
2018. júl. 24. 02:45
 19/26 anonim ***** válasza:
59%
Utolsó ezekben az orszagokban a terhesgondozas alatt megkerdezik a szulestervet es valaszthatsz. Nyilvan ott is van olyan, akit nem erdekel nő nő huvely huvely "szuljeleg valahogy mer' anyad meg nagyanyad is igy szult" csak ott kevesebb ilyen van mint itt. Nekem persze ott is sikerult egy ilyet kifognom, ott is hagytam egyből. Ez az èn testem, a következmènyekkel, traumàkkal nekem kell együttèlni, ezert maximum megbeszelve velem lehet dontest hozni a szules milyensegerol, mert mar bocs de nem egy birka vagyok aki felfekszik az asztalra aztan csinaljatok velem amit akartok. Ezt kuldoldon mar ertik, de hulyek mindenhol vannak. Es azert megint ne csusztassunk. Itt soncs olyan h erolkodok h huvelyi szulest akarok, majd menet kozben tapsolok kettot h jajj akkor alljon ossze 2 perc alatt egy ures muto meg egy 6 fos csapat mert bocs de en meguntam a huvelyi szulest. Kulfoldon sincs. De ha az elejen azt keri kulfoldon akkor ugy szamolnak a mutovel, szemelyzettel stb. Ritka aki hulye es nem, de akkor orvosvaltas van. Es meg valami nem voltunk ott. Itt Magyarorszagon is megmondjak aki normalis doki es vallalja a programcsaszart h nagyon minimalis az esely h mire beersz a korhazba befordul a baba a szulocsatornaba, de ha igen akkor szülink es kesz, mert onnan mar nem tudja csaszarnal visszahuzni. Ergo siman lehet h az ismerosod kulfoldon elso szulesnel mar szulocsatotnaba allo gyerekkel nem is kaphatott csaszart, + kivansagra nem tapsolnak ossze 3 perc alatt sehol a vilagon mutot, kulfoldon sem. Plusz meg ehhez jott h hulye az orvos is ako erolteti ra a huvelyi szulest ezek utan is. Ergo az is lehet elobb ra kellett/lehetett volna jonni a csaszarra h kell es jobb lenne, csak mivel a doki nem hive eroltette az elsonel is a huvelyit. Szoval sok tenyezotol fugg es gyopos agyu orvosok vannak mindenhol elvetve kulfoldon is.
2018. júl. 24. 08:21
 20/26 anonim ***** válasza:
18as, kerkel ne vedd tamadasnak amit irtam. Nagyon korrektul irtad le az esetet itt az unokatesoddal is. Es kulfoldon is elofordul minden nem csodaorszag az sem. Csak annyit akartam kifejezni h nem voltunk ott. Az iras tobbi resze meg nem a te kommentedre valasz hanem csak az altalanos velemenyem a temarol. 19esvagyok
2018. júl. 24. 08:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!