Valóban ilyen lenne a császármetszés?
Sziasztok!
Sajnos úgy néz ki, hogy nem fogok tudni természetes úton szülni. Bevallom, amíg nem voltam várandós nem is szerettem volna, inkább arra hajaztam, hogy valahogy megoldhassam a császárt. Most viszont, hogy kiderült, elég sokat utána olvastam (mondjuk 70%-ban itt az oldalon) és rettenetesen megijedtem. Ott kezdődik a félelmem, hogy azt írjátok óriási tűvel kapom az érzéstelenítést, ami rettenetesen fáj, és lehet nem is hat, ugyanúgy fogok érezni mindent, amit majd nem hisznek el nekem, ráadásul nem kizárt, hog ezután örökre lebénulok, hiszen bármi előfordulhat?! Igaz az is, hogy 12 órán keresztül nem érzem majd a lábamat, mégis egyedül fel kell állnom, ami szintén nagy kín? Katétert kapok (még soha nem volt benne részem) ami a köntösöm egyik zsebébe fog csurogni, míg a másikba a vérem? Műtét után migrénes fejfájással és magatehetetlenséggel kell megküzdenem? És össze fogom pisilni magam, mert a katéter miatt majd ellazul a visszatartó izmom? És ha ez még nem lenne elég majd két hétig minden nap szurikra kell járnom a műtét után?!
Eddig azt hittem, hogy a szilikoncicis, fitness világbajnok anyukák (kérem ezt senki ne vegye sértésnek) kérik a császárt vagy olyanok, akik félnek a fájdalmaktól, de jelenlegi tudásom szerint a császár sokkal rosszabb, mint a természetes szülés. :(
Ne aggodj! Nem a legjobb helyen informalodtal, a gyk-n nagyon sok a troll.
Bezzeganyas szulestortenekek tenyleg valosaghubbek, es ra lehet keresni kulon csaszarosokra.
Nekem ket csaszarom volt. A szuri nem faj kifejezetten, es mivel gerincbe adjak, nem is lattam a tut. Mondjuk en pont fajasok kozben kaptam, az rosszabb volt, mint a szuras. A mutet alatt nem ereztem fajdalmat, de azt, hogy huzzak-vonjak a belso szerveimet, azt igen. Meg egy kis hanyingert, ahogy csuszott ki a gyomrombol a baba laba (vagyis en ezzel magyaraztam). Eleg kellemetlen erzes, de nekem kicsit se fajt, pedig eros gerincferdulesem van, es feltem, h nem fog szimmetrikusan hatni a gerincerzestelenito.
Mielott felvagtak a hasam, bokodtek valamivel a borom, kerdezgettek, erzem-e. Mikor mar nemmel valaszoltam, akkor vagtak fel a hasam.
Utana megmutattak a gyonyoru babat, es vittek is el ot, nem lathattam 8 oran keresztul - ez rossz volt.
En egy intenziv osztalyra hasonlito korteremben fekudtem, derektol lefele mozdulni sem tudtam. Nagyon kedvesek voltak a noverek, figyeltek rank (tobbnyire csaszaros anyukak voltak a korteremben), itattak minket, vernyomast mertek neha, meg megnyomkodtak a hadunkat, ez egy ido utan baromira fajt, ahogy ment ki az erzestelenito hatasa. Szep lassan elkezdett zsibbadni a labam, es egy ido utan mozgatni is tudtam. 6 vagy 7 (ebben nem vagyok biztos) ora elteltevel jott a noverke, h keljek fel. Nagyon nehez volt, gyenge voltam, fajt mindenem, de nagyon turelmes volt, kikisert, amennyit kellett segitenie, segitett a mosakodasban, es dicsert, hogy milyen ugyes vagyok (pedig nyilvan nem voltam az :) ). A katetert nem is ereztem, de orultem, h nem kell kijarkalnom pisilni. Mikor kivettek, az se fajt. Aztan atkerultem a gyermekagyas osztalyra.
Mikor kertem, adtak fajdalomcsillapitot, azzal elviselheto volt a labadozas is. Egy-ket nap utan mar nem is kertem, pedig irto alacsony a fajdalomkuszobom. De meg igy se kellett, jol voltam.
Mondjuk en nagyon szerencses voltam, komplikaciomentes, egyszeru muteteim voltak, de a tobbsegnek hala Istennek ilyen, mint nekem!
Ja, a varratszedestol feltem, de nem faj. Nem kellemes, de nem is fajdalmas.
Par hetig gyenge voltam, fajt a mozgas, de siman elvoltam, meg a masodiknal is, pedig akkor mar itt volt a nagyobbik gyerekem is hatraltato tenyezonek :)
Ne felj!
Jo egeszseget es jo babazast :)
A császár, akárcsak a természetes szülés, nagyon sokféleképpen elsülhet. Igen, vannak rizikói, ami azt jelenti, hogy abba vagy beleesel vagy sem. Valakinek meg se kottyan, valaki rémtörténet kell feldolgozzon, sőt még ma is van, aki belehal. Alá is fognak íratni veled előtte egy papírt, amiben felsorolják az összes nyalánkságot.
Igen, egy nagy tűvel fognak a hátadba szúrni, de előtte helyi érzéstelenítővel lekenik. Nem fáj jobban, mint egy vérvétel.
Igen, van, akinél nem hat, de előtte megkérdezik, mit érzel (megböködnek itt-ott) és nem hiszem, hogy nem hiszik el, ha azt mondod fáj (akkor visznek altatni). Nekem hatott, én nem éreztem semmit.
Manapság 6 óra múlva állítanak fel, amikorra már (sajnos) régen mindent érzel és segítenek is. Velem rendesek voltak.
Katértertől szintén lehet mindenféle problémát összeszedni, de remélhetőleg te nem fogsz. Nekem nem volt vele gondom. És köntös sem volt rajtam :) meg rögtön ki is szedték, ami szintén max. kellemetlen volt. Ilyen "véres" csövet az egyiknél kaptam egy fél napra, a másiknál nem, úgy tudom, a kövérebbeknek szoktak adni.
Fejfájás szintén előfordulhat, azt mondják, akkor, ha nem iszol eleget és emelgeted a fejed mielőtt kimenne az érzéstelenítő. Én ezt nem tudtam, emelgettem, de nem fájdult meg. Más vigyázott és mégis megfájdult neki.
Vérhigító injekciót adhatnak a műtét után valahány napig, ha pl. trombózishajlamod van, akkor még otthonra is kaphatsz pár hétre, amit magadnak kell beadni. Én az első császár után az intenzívre kerültem két hétre mélyvénás trombózissal (amire nem volt hajlamom), mert nem adtak. A másodiknál hamar felépültem és nem lett bajom (látod, belevágtam még egyszer).
A természetes szülésről is összeolvashatsz ezer horrortörténetet, bár statisztikailag a császár veszélyesebb kockázatokkal járhat az anyára nézve (ezért találták ki, hogy nem érdemes kérni), egy gátseb vagy aranyér ugyanolyan egyénileg változó szenvedés lehet utána, mint a császáros seb, nem is beszélve más nyomokról. De szülés után magatehetetlen nem lehetsz, mert a bababarát kórházakban már szinte rögvest odaadják a gyereket, hogy ellásd, úgyhogy nem fogsz ráérni. Ami kell és jó is.
Nekem semmi rossz tapasztalatom nem volt a császárral kapcsolatban. Oké, a katéter nem a legkellemesebb dolog, de szerintem nem is igen fog érdekelni. A tűt én sem láttam, fogalmam sincs mekkora volt. Viszont amint szúrtak, már kezdett is zsibbadni a lábam, érdekes volt. Érezni lehetett, ahogy a hasamban matattak, de a vágást, varrást nem. Egyébként minden ilyen váratlan érzés előtt szóltak, hogy ez most kellemetlen lehet...
Szerencsém volt, a fejem nem fájt. Este már a lábamra álltam, mondjuk ez nem volt egyszerű, de muszáj volt, és minden egyes felkeléssel kicsit jobb volt a szitu. 2 nap múlva már alig volt problémám.
Mondjuk az elég érdekes volt, hogy nem éreztem a lábam, láttam, hogy pakolgatják ide-oda, olyan volt, mintha nem is az enyém lett volna :D Az érzéstelenítő szép lassan kimegy, és a végén már csak kis zsibbadást érezni.
A szurikat meg én adtam be magamnak otthon. Nem gondoltam, hogy menni fog, de muszáj volt hozzászoknom arra a pár hétre.
jelen egy olyan császáros akinek sürgősségi lett de sima szüléssel kezdődött!
eleve nem olvastam utána a császármetszésnek, próbáltam nézni videót róla de rosszul lettem. na itt abba is hagytam, mondván miért ne sikerülne simán?
aztán jött a kitolásnál hogy romlik a szívhang műtő...
kaptam a szurit a gerincbe(ezt nem láttam mekkora tű, nem éreztem a fájdalmat hisz fájásaim voltak, meg csak azt akartam h mostmár csináljanak valamit :D) doki leecsetelte a hasam aztán jött a nyissz amit éreztem.hozták a maszkot, kivették a babát majd alvás.
felkeltem, megkaptam a babát, férjem nyomott egy fotót aztán képszakadás.16kor műtöttek, este 10kor keltem fel fürdeni. hát nem volt kellemes egyáltalán(nekem!!!). igen van katéter de azt este a nővér kivette és ennyi!
nekem viszont volt migrénes fejfájásom 5 napig tartott de non-stop.én voltam az osztályon egyedül aki evvel is szenvedett :D
véralvadásgátló injekciót fogsz kapni, 10 naposat írtak fel nekem, de azt te is vagy a párod-férjed édesanyád is beadhatja!
nem kell ráparázni az egészre, ha már bent van a baba annak ki is kell jönni.
fél éve szültem és semmi extra nincs!
Én 1 szurit se kaptam trombózis ellen.
Nem volt cső a hasamban.
Nem pisiltem be.
Viszont iszonyat migrénem volt.
Császár után órákig le voltam kékülve és remegtem,nem kaptam levegőt.
Felállni szörnyű,de mindenki kibírja.
Rögtön volt tejem (7 hós terhesen már csepegett)
Nagyon furcsa érzés,ahogy 'bénul' az ember. Tényleg. Bal láb kezdi,és onnan megy ki utoljára-nekem így volt.
Ahogy veszik ki a babát,azt érzed,de nem fáj. Húzás vonás inkább.
Nem leányálom,de a baba érdeke!
Aranyos vagy.jot mosolyogtam az irasodon.ne haragudj,nem rosszindulatbol.
3 csaszarom volt.az erzestelenitesbol semmit nem ereztem egyszer sem.utana nem kezdik egybol a mutetet,kerdezgetnek,hogy itt erzed e,ott erzed e.
Meg utana kenik a hasad fertotlenitovel,helyere rakjak a kezeid,letakargatnak.szoval boven van ideje hatni az erzestelenitonek,es ezzel egyutt annak is boven van ideje kiderulni,hogy nem hatott.
Ha nem hatott esetleg,es megis elkezdenek,es csak akkor derul ki,akkor tuti nem ugy csinaljak vegig a mutetet,hanem elaltatnak gyorsan.addig nem fognak kaszabolni.
En spec siman vegigneztem a muttos lampaban mindharom csaszart :D
A kateter felhelyezese kellemetlen,de nem faj.
Utana furi mozgolodni mig bent van,de inkabb a tudat,hogy ott egy cso.fajni nem faj.nekem sosem volt gondom a vizelet tartassal utanna.
Drain csovem egyszer sem volt,errol nem tudok nyilatkozni.
Varratszedesem sem volt.
Mutet utan kb fel-1 oraval mar siman tudod mozgatni a labad,aztan hamar azt kivanod,hogy barcsak hatna meg az erzestelenito...
Fejet emelni tilos.ezt tartsd be.igyal sok vizet a mutet utan,ez is segit elkerulni a fejfajast.sok viz alatt tenyleg sokat ertek.nem 1 litert,a mutet utani 12 oraban.
Vigyel szivoszalat,azzal egyszeru inni amig nem emelheted a fejed.
12 oraval muetet utan felallitanak.az szar,nagyon.de ki kell birni.nalunk a szobaban lemosdattak olyankor a noverek,az jol esett nagyon.aztan elsetaltunk a babahoz,az meg erot adott,hogy lathatom.es csakazertis elmegyek odaig.
Nalunk mutet utan a 3 oras megfigyeles alatt vegig ott lehet a pici es apuka is.segitenek mellre tenni,nem zargatnak feleslegesen.
A hasad fogjak nyomkodni,az megint szar,de tulelheto.
Az elso felallas utan sokat kell gyakorolni a felulest,felallast.minden felallas utan konnyebb.amig nem vagy eleg eros,addig az agy korul maradj,ha megszedulsz meg tudj kapaszkodni.
A katetert akkor veszik ki,mikor mar el tudsz menni a mosdoig es vissza.
En szurikat csak abban a 3 napban kaptam,mig bent voltunk.(Győrben szultem mindharmat)
Ne aggodj,minden rendben lesz,es szuper elmeny lesz meg igy is.es a legkevesbe a katetered fog zavarni.a pici babad teljes mertekben le fog kotni,es meg hegyet is mozgatnal miatta,ha azt kernek.
Sok sikert es jo egeszseget nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!