Használt itt valaki Epi-no készüléket? Milyen eredménnyel?
1. Hanyadik héttől hány cm-ről hány cm-re sikerült növelni?
2. Végül hanyadik héten mennyi fejkörmérettel született a baba?
3. Adtak időt a kitolásra, tágulásra?
4. Sikerült elkerüni a gátmetszést?
35 hetesen 4 cm-ről kezdtem és másfél hét alatt 8 cm-re növeltem a gát tágulását egy a honlapjukon található szülésznő által javasolt tréning sorral (ez nagyon bevált). A lényege 3x10 perc: minden 10 perces edzés alatt folyamatosan növelem a balon méretét, miközben folyamatosan a gátizmaimmal nyomást gyakorolok rá, tehát, mozgatom a gátizmaim. A gát egy órán belül teljesen visszaállt az eredeti méretére. A cél a 10 cm.
A saját szülésznőm azt mondja, hogy jó a gyakorlatsor és ezt gátmasszázzsal nem lehet elérni, de csak akkor lesz eredményes, ha lesz idő a kitolásra (legalább fél óra). Kíváncsi lennék a tapasztalatokra.
Köszönöm a hozzászólást!
Nem biztos, hogy a gátmetszésről mindenkinek ilyen pozitív a véleménye...
Tudod, a gátmetszésről nemcsak a szülő nők véleménye tér el, hanem manapság az orvosoké is (olvasni kell angolul is!). Ha a trendeket nézzük, akkor várhatóan Magyarországon is így lesz pár éven belül.
Máskülönben nem Magyarországon hallottam róla, hanem külföldön, ahol orvosok és szülésznők dolgoznak vele, ajánlják a szüléfelkészítő tanfolyamokon (Németországtól Hollandián keresztül Ausztráliáig). Na, és sok minden mást is az aktív felkészülésre. A fórumok szerint elég jók az eredmények, ezért fektettem bele.
"Ez nekem nagyon abszurd.Akinek jol mukodik a teste,izmai semmi gondja nem lesz es a dolgok alakulnak szepen a maguk sorrendjeben."
Amúgy elég fura nekem is, amit írsz.
A nők többsége elfogadja, hogy a terhesség és szülés teljes kontroll alatt és aktívan zajlik. Ez a medikalizált oldala. Számtalan beavatkozással, akár a szülés alatt is.
Aztán sokan csinálnak gáttornát és gátmasszázst is a gát rugalmasságának növelésére. Helyesen használva ugyanez a cél (pelvic floor trainer). Lézőgyakorlatokat tanulnak, akár homeopátiát alkalmaznak, málnalevél teát isznak, fórumokon és interneten tájékozódnak, tanulnak stb. Tehát, van egyoldalú a kontroll és aktivitás, ami nekem nagyon szimpatikus.
Én Kegelt is csináltam régen, illetve más gáttornát, emiatt aztán valószínűleg jók az izmaim, de nem merném senkinek azt mondani, hogy bízza a jó szerencsére, mert van ahol majdnem egy császárral ér fel a gátmetszés, repedés és szövődményei.
"Sztem gatmetszes nelkul jobban kitagul az ember odalenn es az esely megvan a repedesre"
Azokban az országokban, ahol a lassú kitolás, gátvédelem medikalizált környezetben elvárás egyértelműen más a hosszútávú szövődményekkel (maradandó kitágulás) kapcsolatos tapasztalat. Pl. Hollandia. Nekem (igaz gáttornás múlt mellett) 8 cm-ről egy órán belül visszaáll minden.
Na, de ez csak a gát...A baba míg eljut addig, sok mindenen keresztül kell menjen (méhszáj tágulás, medencecsontok).
Oké, értem, utánna olvastál, tájékozódtál az eredetéről, érted a működési mechanizmusát, van tapasztalatod, szakember vagy? Vagy csak a hasadra csapsz és megfogalmazol egy véleményt?
Véleményt nem, csak tapasztalatokat kértem, amit egy külföldi ugyanebben a témában indított fórumon meg is kaptam.
Jaj,hagyjad már ezt a külföld dumát! Ott fogsz szülsz?? Mert ha nem,akkor kár ezen vergődni!
A metszéssel a sok nyúlástól kímélik meg a gátad,te meg nyújtod magadnak...
Az angolszász országokban nagy divat ez a gátvédelem már az első szülésnél,meg is van az eredménye (inkontinencia,hüvülyfalsüllyedés stb.)
Igen,olvastam!!!
ha neked ez kényelmes és szerinted jó akkor használd nyugodtan.de én a 37 hét előtt semmit nem csinálnék nehogy kora baba legyen.
meg semmi nem garantálja hogy nem lesz császár a szülésed vége.
nekem az utolsó pillanatban eset le a pici szívhangja és s.császáros lettem.
szóval hiába minden mg bármi lehet. de kitartást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!