Mi a véleményetek a háborítatlan szülésről?
Kórházban, de az anya választja meg a vjúdás módját, a szülési pozíciót, akár ő is emeli magához a babát, ő dönti el, hogy rátegyék-e rögtön, mikor vágják el a köldökzsinórt, stb., miközben a szaksegítség (szülésznő/orvos) jelen van,d e csak akkor avatkozik be, amikor szükséges.
Ti mit gondoltok erről? Akinek ilyen szülése volt, milyen volt?
Én úgy gondolom, hogy ennek nem lenne szabad extra elvárásnak lennie. Az lenne a normális, hogy ez az alap ellátás része.
Nekem az első nem sikerült szépre. Most másodszor pont ilyenre készülünk, és meg is találtam hozzá a megfelelő segítőket. Remélem, sikerül megvalósítani.
nem tudom én úgy vagyok vele hogy szeretem ráhagyni az orvosomra, akinek naponta van 3-4 szülése és 30 éve praktizál, hogy mikor vágja el a köldökzsinórt, hogy kell e gátmetszés, hogy szükséges e a császár, az indítás, stb...én nem gondolom, hogy az én kényelmemet, vagy elképzeléseimet az ideális szülésről az orvos szakmai meglátásai elé kellene helyezni. Így én csak annyiban vagyok a háborítatlan szülés híve, hogy mondjuk a vajjúdás módját megválasszam, bár ebben is az orvosomra hallgattam, mikor mondta hogy üljek a kád vízbe, beleültem volna, csak mire kifolyt a víz sajnos meg kellett császározni.
szerintem olyan hülye dolog amikor nők forszírozzák hogy ők így meg úgy fognak szülni meg amikor ragaszkodnak az elveikhez és nem hajlandóak elfogadni a kórházi protokollt...több évtizedes tapasztalatokat felülírni csak mert én kigondoltam valamit és úgy akarom.
A kórházi protokoll csalóka, és sajnos nem haladunk a korral. A császárarány a csillagokban, az orvosok nagy részének fogalma sincs róla, hogy a lelki támogatás fontossága mekkora, és sorolhatnám. Hiába lát napi 3-4 szülést, ha mindegyiket úgy csinálja végig, mintha téglát rakodna és ha időre nem teljesít a nő, mint a robot, akkor meg van bolygatva. A szülés nem ennyire egzakt, mint amit csinálnak belőle napi szinten és elhiheted, hogy egyetlen 30 éves tapasztalattal bíró férfi orvos sem tudja jobban, hogy a szülő nőnek mi-hogy lenne jobb, mint maga a nő, ha hagyják ráérezni a saját testére.
Csak néhány apróság, ami nálunk rutin, pedig hosszú évek óta kritizálja a WHO: [link]
Egyetértek az ötössel. Egy kórházban dolgozó szülészorvos kórházi szüléseket lát, igazából alapból egyáltalán nem ért a háborítatlan szüléshez. Amikor esetleg olyan apróságokból következtetnek a szülés állapotára, hogy milyen hangon nyög a nő, meg van-e kedve beszélgetni vagy nincs. Ehhez értelemszerűen folyamatosan ott kell lenni a szülő nő mellett, ami egy sima kórházi szülésnél nem igazán szokott megvalósulni. Az orvosok elsősorban a szülés problémáira készülnek fel, nem a szülés természetes lefolyására. A háborítatlan szüléskísérésre külön kellene felkészülni (inkább a szülésznőknek mint az orvosoknak). Ennek a módszernek egyébként amúgy minden statisztikája jobb, hosszan lehetne ecsetelni hogy miért, nagyon röviden úgy lehet összefoglalni hogy a szülések körüli problémákat nagyon sokszor maga a kórházi gyakorlat okozza.
Az meg hogy a szülő nő elképzelései nem fontosak, óriási tévedés. A szülést az orgazmushoz lehet hasonlítani. Ha nem adottak a körülmények, nagyon elhúzódik mire sikerül odáig eljutni. Bármilyen zavaró tényező olyan hormonválaszt okozhat, ami órákkal vetheti vissza a szülést. Egy goromba orvos, egy fölösleges hüvelyi vizsgálat, egy rosszkor nyitva hagyott ajtó stb mind-mind lassítja, akár vissza is fordíthatja a tágulást.
OLyaj... ez már megint olyan dolog, amihez mindenki ért..
Amiket írtál kérdező, szerintem a legtöbb helyen így zajlik. (kivételt képez a szülés közbeni pozíció) A köldökzsinór átvágásának megvan a szakma száblya, amit a régi időkben is ismertek. Azért nem hülyék dolgoznak ott sem..
Én ezzel alapvetően egyetértek, de az elsődleges szempont ne az anya kényelme legyen, hanem a baba egészsége. Egészséges, oxigénhiánytól mentes kibújása.
Én császáros voltam, volt pár dolog, ami nagyon nem tetszett akkor és ami rosszként maradt meg bennem.
Leginkább az a része, hogy elfelejtik, hogy a császár is egy élet világrahozatala, amikor is nem illik a másik műtétről csevegni, az ebédet megvitatni, a kismamát figyelmen kívül hagyni, mintha ott sem lenne.
A kismama emberi méltóságához való jogáról nem is beszélve. Erről is tudnék írni.
Ez persze erősen intézmény és orvosfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!