Háborítatlan szülés: magánkórházban vagy államiban?
Ha lehetséges, nagyon szeretnék háborítatlanul szülni (tehát a saját tempómban, olyan kitolási pózban, amilyenben jól esik, nem pedig amelyik a dokinak kézre áll, nem metszve, akár vízben stb.). Viszont nagyon hezitálok, hogy milyen kórházban lehet ezt kivitelezni. Eddig egy nagyon természetes szülés-párti dokinőhöz jártam, aki éppen nemrég ment el a Szent Imréből a Róbert Károly Magánkórházba. Gondolkodtam rajta, hogy követem oda (tetszik a felfogásuk, kulturált a környezet), viszont kicsit tartok tőle, hogyha bármilyen kóros dolog felmerül a terhesség alatt, akkor a magánkórház nem vállal. Viszont, ha ez nem a terhesség elején történik, akkor általában már nem lehet épkézláb dokit megfogadni, szülhetek ügyeletesnél, ami lutri (vagy mészáros vagy jó)... Lehetőség az, hogy keresek egy hasonlóan háborítatlanságpárt dokit, aki állami kórházban dolgozik. Viszont itt negatívum lehet az, hogy bár a dokit (és szülésznőt) megfogadom, folyamatos szélmalomharcot kell vívni a kórházi protokollal, mindenkinek pedig nem lehet borítékot dugni a zsebébe. Azonban itt, hogyha gond van a várandósság alatt, nem küldenek máshova, maradhatok a kiválasztott dokinál. Nehéz kérdés... Ti melyiket választanátok?
Még egyelőre nem vagyok terhes (endokrinológiai probléma miatt nem megy könnyen a teherbeesés), szóval szerencsére van időm megfontolni :)
A saját orvosomat tudom ajánlani. Szent Imrében szültem, amíg nem volt gond, addig kint beszélgettek a szülésznővel a folyosón. Ha kellettek, csak ki kellett szólni és bent is voltak.
Viszont a kitolási szakaszban derült ki, hogy gond van és akkor igenis be kellett avatkozni - gyorsan és precízen dolgozott mindenki, ennek köszönhető, hogy mindketten életben maradtunk.
Amíg nem merült fel komplikáció, akár fejen is állhattam.
Egyébként a háborítatlanságot nem kell túlmisztifikálni. A legtöbb kórházban már nem avatkoznak be, amíg orvosilag nem indokolt.
Az, hogy a vajúdás/kitolás alatt összesen 2-3 alkalommal benéznek, hogy mi a helyzet, a te érdeked. Ez alkalmanként 1 perc.
A lányomat közel 4 éve egy állami kórházban szültem.
Magánorvossal-és szülésznővel,VIP szobával.Hiába volt kedves a fogadott két személy,a csecsemősök nagyon bunkók voltak,a többi orvos rám sem nézett..A vajúdás első két órájában nem volt szabad szülőszoba,így a folyóson vártam..A kislányomnál nem vettek észre egy ortopédia problémát,hanem már itthon a házi gyerekorvosnak tűnt fel,ő küldött minket tovább gyerekortopédia osztályra..
Ezenkívül kicsit más,de kisebb nagyobb megszakításokkal apósom 3 hónapja kórházban van..Értelmetlen protokollok,szélmalomharcok,a tájékoztatás teljes hiánya stb..és ugye akkor még a körülményekről(szobák,wc-k,fertőzések..) nem is beszéltem..
A másodikat a Róbertben szültem 8 hónapja..Teljesen más élmény..Itt tényleg a kisbabádra,saját magadra(a gyógyulásodra) tudsz koncentrálni,és mindenki segítőkész volt.Nem tudom,hogy Dékány Ágnesre gondolsz e a leírás alapján,nekem ugyan nem ő volt az orvos,de találkoztam vele is,nagyon szimpatikus doktornő:)
Ezenfelöl nyugodtan lehet a kórházban tájékozódni,hogy milyen felszereltségük van,milyen esetben nem vállalnak el.
Szerintem nem feltétlen igaz,hogy kórossal nem vállalnak el,terhesgondozás alatt volt egy kismama,aki cukorbeteg volt és más eü-i problémával,mindennap jáért infúzióra stb,és Ő is ott szült(ilyenkor lehet még jobban számít a tőrödés)Az én orvosom mondta,hogy ha mégis koraszülés stb lenne,tudok menni a MÁV-ba,van ott ismerős kollégája,akinek átad stb,tehát ha a rosszabbik 1% jön be,akkor sem hagynak magadra.
Személyesen kérdezz rá,nézz körül..
Ha tudok még segíteni,szívesen válaszolok .
Győrben szültem.
Nem volt állandóan bent sem a szülésznő, sem az orvosom. Nem voltam végig ctg-n.
Gyors szülésem volt,nem kaptam sem edát, sem oxitocint. Egy picike vágásom volt.
Kifejezetten ajánlották a labdát,a szülőszéket,a sétát.
Egyébként nekem csak háton fekve volt jó,és a szülőszéken, máshogy baromi kényelmetlenül éreztem magam.
Semmit nem sietettek, bár magzatvíz elfolyástól számítva 6 óra múlva meglett a baba.
Azt mondhatom,hogy nagyon szép szülésem volt.:-)
Egyébként szerintem se aggódd túl a dolgokat, mert mikor ott leszel,és úgy érzed,hogy valaki belülről akar széttépni akkor minden mindegy lesz,csak legyen már kint.:-D
Én csak azt nem értem, hogy ha valakinek különleges igényei vannak, miért nem beszéli ezeket meg az orvosával?
Nem akarok bunkó lenni, de nagyon régóta olvasgatom ezt az oldalt, és azt látom, hogy bizony a nők többségének semmi se jó. Vagy inkább úgy mondom, hogy nem lehet egyszerre minden nő kedvében járni.
Ha valakit hagynak vajúdni sok időn keresztül, akkor az a baj, hogy mi a francért nem császározta meg, minek hagyta szenvedni. Ha megcsászározza, akkor azért sírnak, mert "ő bizony meg tudta volna szülni rendesen is, csak a doki biztos sietett". Ha végeznek gátmetszést, akkor az a baj, ha nem végeznek és reped, akkor az a baj. Ha nincs fent végig a CTG, akkor az a probléma, ha végig fent van, akkor meg az, mert nem tud mellette mászkálni.
Egyszerűen nem értem, hogy a nők mégis mit várnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!