Miért hagyják az anyákat 16 órát vajúdni, amikor már
látják, hogy nem fog tudni rendesen megszülni?
Az a valamennyi idő azért nem 1-2 óra. Első szülő nőnél akor is lehet 12 óra a vajúdás, ha minden rendben van, és még több, ha nincs. (Az én anyám 36 órát vajúdott velem, és nem cászározták meg, hüvelyi úton születtem.) És azért a mamának-babának egyaránt sokkal jobb, ha nem kell vágni. Amíg van remény a hüvelyi szülésre, addig érdemes ezt forszírozni.
2010. márc. 8. 21:51
Mert a csázsármetszés egy elég komoly mütét, és csak akkor csinálják, ha tényleg nincs más megoldás. Egyébként lehet olyan, hogy ilyen hosszú idö után születik meg a gyerek: nekem a fiammal 16 óráig tartott, minre kitágultam, utána viszont elég gyorsan megszületett - kár lett volna emiatt müteni.
2010. márc. 8. 21:53
Én inkább vajúdnék 20 órát is, csak ne császározzanak meg.
2010. márc. 8. 22:10
Én császárt szerettem volna kérni, mert rettegtem a szüléstől. Ennek ellenére simán szültem, egy órát voltunk a szülőszobán, az egész szülésem vajúdással együtt 4 óra volt, és első gyerek. És én még ezt is hosszúnak tartottam. :(
2010. márc. 8. 22:14
19 órát vajúdtam, aztán a második tolófájásnál már kinn is volt a fiam
második gyerekkel 5 órát vajúdtam, első tolófájásnál kinn volt a baba
2010. márc. 8. 22:16
ezt én sem értem...nekem mondjuk progis császár volt, a mellettem levő ágyon feküdt egy kismam, szegénykét 16 órát hagyták kínlódni, mire nagy kegyesen megcsászározták...nem tudom, mi értelme volt kínozni szegényt, úgy sajnáltam...a dokimat kérdeztem erről, azt mondta azért van, mert sokan azért reklamáltak, meg írogattak levelet kórházigazgatónak, oep-nek, mindenkinek, mert szerintük "ment volna természetesen is", és ezt nem akarják kockáztatni...hát nem tudom...
2010. márc. 8. 22:16
7/30 A kérdező kommentje:
Hú, ezek szerint ha már úgy érzem majd, hogy "elég rég szenvedünk", akkor talán érdemes szólni a dokinak, hogy ugyan csináljon már valamit?! Meggondolandó.
Persze szeretném, ha menne természetes úton, de ha nem fog, azért nem szeretnék egy teljes napot a szülőszobán tölteni.
"Elég soká szenvedünk" - kérhetsz epidurális fájdalomcsillapítást a vajúdás idejére, akkor akár alhatsz is, amíg tágulsz. De a császárról ne te dönts. Ha lassan is, de folyamatosan tágulsz, és a tágulás nem áll le, akkor képes leszel hüvelyi úton szülni, és az rövid és hosszú távon egyaránt jobb, mint a császár. (Pl egy későbbi terhesség kihordásában.)
A félelem azonban eléggé gátló tényező, akár teljesen le tudja állítani a vajúdást. Javaslom, hogy olvasgass sokat a természetes szülésről. Ajánlom pl Ina May Gaskin: Útmutató a szüléshez című könyvét.
2010. márc. 8. 22:48
A csaszarnak sokkal több kockazata van a babara mamara nezve egyarant, mint egy termeszetes szülesnek. Es azert "hagyjak szenvedni" a kismamat, mert ezzel keszül fel a baba a születesre. Amikor "csak ugy kikapjak" az anyukabol, az hatalmas trauma a babanak. Es van aki 2 napokat is "szenved" mire megszül- termeszetes uton- öt felesleges csaszarozni. Es mivel a babanak kell ez a születes elmeny ra kell gondolni. Szüles utan mar nem is fogsz ra emlekezni. Onnantol mas lesz a fontos:D
2010. márc. 8. 23:29
egyetértek a kérdezővel, ezért kell progis császár.
Ott nincs vajúdás.
2010. márc. 9. 07:07
Kapcsolódó kérdések: