Mi zajlik pontosan egy szülés/császármetszés alatt?
Több kisgyerekes anyukát kérdeztem, (nem idegenek) és addig egészen részletesen meséltek, amíg beértek a kórházba, aztán szünet, és amikor már a gyerekkel együtt a szobában voltak, onnan megint részletesen meséltek.
De a kettő között mi van? Mintha egy ilyen fátyol lebegne az eseményen magán, mintha külön kis klub lenne az összes anyuka, hogy majd megtudod, ha odaérsz.
Néhány blogger egész jól leírja, de nagyon sok a ködösítés, körülírás, szépítés még mindig. Nem lehet tudni, mire számítson az ember.
Például egyetlen barátnőm volt, aki mondta, hogy a méhszáj tágulásának vizsgálatát a fájás ideje alatt végzik el. Na, ezt honnan kellene tudnia valakinek, aki még nem élt át ilyet/nem tanulta? Márpedig rákészülésnél egyáltalán nem mindegy. Olvasson biológiakönyveket, akit ennyire érdekel?
De hát ez egy természetes folyamat, miért nem lehet beszélni róla? Értem én, hogy intim, és mindenki megélte azt a pillanatot így, vagy úgy, és nem akarja kiteregetni a nagyközönség elé, de akkor itt a lehetőség, anonim oldal, én meg kíváncsi vagyok, mint a kisgyerek az oviban. :)
1000+1 oldal van ahol minden részletre kiterjedően elég naturalistán leírják az egész folyamatot!
Pl.: a régi Poronty, Bezzeganya....
Szia
Én vasárnap szültem császárral.
December 25.-re voltam kiírva,10nappal hordtam túl a kislányomat,41+3nál indították.
Reggel 8ra mentünk a kórházba. Már bent volt a dokim. Az ügyeletes szülésznő,először felrakott CTG-re,megnézni hátha vannak már legalább jóslóim. Természetesen egy sem volt,a baba végig aludta az egészet.
Ezután átmentünk a szülőszobára,ahol aláírattak velem egy lapot,hogy engedélyezem az oxitocin infúziót.
9kor bekötötték,át kellett öltözni hálóingbe. Hasra CTG,ami méri a fájást,és követi a baba szívverését. Természetesen a férjem végig velem volt,beszélgettünk közben. 10-15percenként jött a szülésznő,nézni mi a helyzet..
10kor néztek méhszájat,ami 2100 volt(már egy hete),és a szülésznő,ujjal elkezdte tágítani a középső,belső méhszájat.. eléggé fájt,kellemetlen volt..
11kor,még mindig semmi fájásom nem volt,ezért emeltek az adagon.
12:15 körül jött a dokim burkot repeszteni,és ő is tágított,mivel semmit nem tágultam 9óta,plusz még 2cm-s nyakcsatornám is volt(két méhszáj között),és a baba a szülőcsatorna közelében sem volt.
Nehezen megrepesztette a burkot a doki egy hosszú fehér pálcával,kicsit sem fájt! Kifolyt a víz az ágyytálba.
Ekkor a babának 90körülire csökkent a pulzusa,úgy hogy azt mondta a dokim,megy beöltözik,megoperál.
12:30kor toltak a műtőbe(meztelenre kell vetkőzni,előtte bejön az anesztes,papírokat kell aláírni)
12:40körül beadták az epideurált,amiből semmit sem éreztem. Előre kell hajolni,és domborítani a háttal,derékba adják.
Ezután ahogy beadták,rögtön fogták a fejem és fektettek le.
Felrakták a lábaimat,mint egy szülőágyon. Elém rakták a paravánt,a kezeimet,lábaimat lekötözték. Lábamat befáslizták a trombózis elkerülése végett.
Rögtön ahogy beadták,elkezdett zsibbadni a lábam. kb 3-4 perc alatt hatott annyira,hogy semmit se éreztem.
Szerencsére volt óra a műtőben amit láttam,úgy hogy tudom,hogy 12:50kor már kenegették a hasamat fertőtlenítővel,és 13:03kor sírt fel a kislányom. Addig kérdezgették,hogy mit érzek,hogy érzem magam. Álltak a fejemnél 3-an.
Mikor kivették,egy pillanatra meg állt mellettem a szülésznő,és megmutatta csupaszon,vizesen,és vitte is ki a dokinak. Ezután kb 13:10kor hozták vissza teljesen felöltöztetve,megtörölve,bebugyolálva,oda rakták a fejemhez,és adtam neki puszit,meg ő is bekapta az államat(már éhes volt)
Ezután nagyon szarul éreztem magam.. de csak lelkileg.. néha olyan volt,mintha rámtörtne egy hisziroham,hogy mikor lesz már vége,és vajon mi történik éppen.. néha rámtört pár másodpercre ,aztán elmúlt.
13:25körül már toltak ki az örzőbe,ahol várt a férjem a bebugyolált kislányunkkal. :)
Engem át tettek az ágyra,ment az infúzió,haskötő a hasamon. 21:00kor kelhettem fel először,és addig a fejemet se mozdíthattam.. 5óra körül már éreztem dolgokat,de még kicsit zsibbadt volt a lábam.
A legelső felállás,tényleg borzalmas volt,de az csak akkor egyszer volt olyan rossz. Tegnap voltam varratszedésen,ma már nagytakarítottam(óvatosan).
Ha van még kérdésed ,várom a privit :)
9orat vajudtam itthon.hajnalban bementunk a korhazba ketpercesekkel.az ugyeletes szuleszno megvizsgalt.kozolte h eltunt a mehszaj.ctgre tett,hivta a dokim es a szulesznom.o is megvizsgalt.burokrepesztes.be a kadba...ott szenvendtem egy sort,ki a kadbol,bordas falba kapaszkodtam de elfaradt a labam mar nagyon.aztan lefekudtem az agyra a doki es a parom fogta a labam es meg csak nyomtam es nyomtam es nyoktam...kozbe probaltam viccelodni...mar azt hittem sosemlesz vege.am fajasok kozott beszelgettunk,vizet ittam.a vegen mar csendben vtam.:)))ilyenkor befele figyel az ember.es azon gondolkoztam h mar 3oraja tart a kitolasi szakasz es ha nem huzok bele akk tuti tolnak a mutobe.azt peeig 12 ora vajudas utan marhara nem szeretem vna.igy osszeszedtem a maradek eromet es nyomtam.vegul 12,5ora alatt lett meg a kisfiam.ramtettek... minden happy
.elso kerdesem az vt h kellett vagni?nem szerencsere.:)
Ami utana volt a ket ora aranyora na ott osszefolynak a dolgok.(telefonalgatas,fotozas stb...)a vernyomasom a beka segge alatt vt.szedultem is.roviden ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!