Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Normális, hogy fektettek? Miért?

Normális, hogy fektettek? Miért?

Figyelt kérdés
12 órája vajúdtam otthon, mikor bementünk a kórházba. Feltették a ctg-t, megnézték mi a helyzet kézzel is, majd úgy döntöttek burkot repesztenek. Aztán vártunk, nem történt semmi. Burokrepesztés után közvetlenül rámtették a ctg-t és úgy kellett feküdnöm félig hanyatt. Miért? Aztán kaptam oxitocin infúziót, és továbbra is feküdnöm kellett. Végül jó pár óra után császár lett. Más is volt így? Annyi testhelyzetet láttam neten, annyi technikát a fájdalomcsillapításra, de én egyiket sem próbálhattam ki. Tudom, ott és akkor kellett volna rákérdeznem, miért kell ez, de nem voltam képben a fájdalomtól. Miért kell feküdni?
2014. jún. 16. 10:19
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
63%

Ctg-vel a hasadon nem sétálhatsz. Megfigyelték a babát, hogy viseli az oxitocint.

Felesleges ezen gondolkodnod, örűlj hogy meglett, s egészséges a babád!

Lehet ha nem repesztenek burkot, n kapsz oxitocint, vajúdás még 24 órát, s lehet akkor is császára vège.

A doki így látta jónak!

2014. jún. 16. 10:26
 2/12 anonim ***** válasza:
Szerintem is azért kellett feküdnöd,mert szükség volt valami beavatkozásra. Ha minden megy a maga útján,akkor lehet sétálni,ülni,négykézláb lenni,akármi.
2014. jún. 16. 10:43
 3/12 anonim ***** válasza:
Valószínű a ctg miatt, de van ahol anélkül is csak feküdni lehet, mert így engedik ha tetszik, ha nem.
2014. jún. 16. 10:44
 4/12 anonim ***** válasza:
Kórháza meg orvosa válogatja. Ctg-vel a hason is lehet pl labdán ülni, úgy hogy az emberbe folyik közben az infúzió.
2014. jún. 16. 10:48
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Az első szülésnél engem is fektetett a (kicsit túlaggódó, mert a férjem barátja) orvos, végig rajtam volt a CTG, pedig nem volt probléma a babával, azt mondták, hogy emiatt nem kelhetek fel. Nagyon rossz volt, le is álltak kétszer a fájások, kaptam egy csomó oxitocint pedig nekem is repesztettek.

A második babánál másik orvosom volt, másik bába. Először csináltak egy 20 perces ctg-t, aztán már végig állhattam vajúdás közben, a fájások alatt pedig a férjemre támaszkodva beleguggoltam a fájásokba. Nagyon sokat segített! Ég és föld volt, hogy nem voltam lekötve, mint egy állat, hanem szépen engedtem, hogy haladjon a baba a maga tempójában, természetesen, a gravitáció rásegítésével. Sokkal kevésbé fájt és sokkal hamarabb meglett a baba. Lelkileg is más volt, mert most "engedtem" a babának, hogy megszülessen.

Sokat gondolkoztam az első szülésemen és tuti, hogy a többszöri fájásgyengeséget a saját félelmeim, kiszolgáltatottságom miatt én magam idéztem elő. Bocsi, tudom, nem ezt kérdezted, de az, hogy rágódsz rajta, az azt jelenti, hogy úgy érzed, valami nem stimmelt! Mielőtt belevágsz egy második baba világrahozatalába, ezeket az érzéseket mindenképp rendezned kell magadban és akkor sokkal szebb és könnyebb lesz a második szülésed!

2014. jún. 16. 10:56
 6/12 A kérdező kommentje:

"Felesleges ezen gondolkodnod, örűlj hogy meglett, s egészséges a babád."

Nem felesleges. Ez a gondolkodásmód nekem nem megy, és annak, akinek fontos a hüvelyi, természetes szülés, megérti, miért mondom. Igen, azért tettem fel ezt a kérdést, mert fel akarom dolgozni, ami történt, a helyére tenni és legközelebb elkerülni. Nem látom át, hogy mi volt az ok és mi az okozat. Előbb került rám a ctg, mint a burokrepesztés volt, és attól, hogy elfolyt a magzatvíz még nem kell percről-percre detektálni a baba adatait. Az oxi csak a végén következett, de előtte sem mozdulhattam. Mondhatom azt, hogy vegyék le rólam, mert fel akarok kelni? Van ehhez joga az embernek szülés közben?

2014. jún. 16. 11:18
 7/12 anonim ***** válasza:

én is így szültem (annyi kivétellel, hogy a magzatvíz itthon folyt el)

a ctg-t azért tették rád, hogy lássák a baba szívhangját, ezzel például nálunk nem lehet járkálni, sem labdán ülni (ugyanez van, amikor még terhesen jártam vizsgálatokra, ott sem lehetett a ctg-vel sétálni). Nálunk ez van, ctg-vel senki sem sétálhatott, vagy üldögélhetett, nem csak én.

nálam az volt a gond, hogy a baba nem reagált a fájásokra (ezt az orvosok látják a ctg-ről). Ilyenkor igen, követni kell a babát is percről percre.

Oxitocint én is kaptam, de nem tágultam így sem (nem tudom, nálad ez hogy volt), végül ezek miatt lett mégis császár, és úgy voltam vele, inkább legyen, mint hogy a babának valami baja legyen.

Ha van saját, fogadott orvosod, akkor ezeket utólag is megkérdezheted tőle, ha nincs, akkor talán a zárójelentésen a kódoknál lehet rá valami utalás. (nem tuti)

mondhatod, hogy vegyék le rólad, de nyilván valamiért szükség volt rá, csak úgy nem teszik rá az emberre.

2014. jún. 16. 11:34
 8/12 anonim ***** válasza:
Én a ctg miatt nem kelhettem fel, mert ha mozogtam, elmozdult és nem "látta" a szívhangot. Hát igen, elég rossz, ha ember lánya még csak nem is tekeredhet kedvére fájáskor.
2014. jún. 16. 12:10
 9/12 anonim ***** válasza:
A kórházakban általában van egy protokoll, amit az orvosok (legalábbis a többség) szeretnek követni. Szülés előtt (neked mostmár csak a következő) érdemes ezeket átbeszélni az orvossal, szülésznővel, akkor tudod, hogy mire készülj. Azért fektettek, mert így volt a legegyszerűbb-nekik. A legtöbb helyen már vannak alternatív módszerek, labda, fal, kád, pozícióválasztás, van amelyiket automatikusan felajánlják, és van, amikor ezeket ki kell küzdeni. Engem is fektettek kitolás közben, a legnagyobb baromság, amit elkövethettünk, most már én is tudom. A CTG miatt viszont nem kell feküdni, én labdán ülve és állva is monitorozva voltam.
2014. jún. 16. 16:54
 10/12 anonim ***** válasza:
8%
Sajnálom hogy így elbántak veletek. Egyáltalán nem normális hogy feküdnöd kellett! Az sem hogy végig CTG-ztek. A szülő nőnek joga van megválasztani milyen testhelyzetben akar vajúdni és szülni. Sajnos ezt nagyon sok helyen nem veszik figyelembe. Nálatok egyértelműen a fektetés és a felesleges beavatkozások miatt lett császár a vége. :(
2014. jún. 16. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!