Gátmetszés vagy gátvédelem? Kinek mik a tapasztalatai?
Nekem sem volt semmi gondom a vágással, nem éreztem, a varrás volt picit kellemetlen, de a dokim nagyon büszke volt magára hogy milyen szép lett a végeredmény.
Összességében én úgy vagyok ezzel a témával, hogy jó lenne másodjára megpróbálni, de nem mindenáron. Inkább vágjanak, ha látják hogy nem fér ki, minthogy szanaszét repedjek.
engem nem vágtak (akartak, de megijedtem és elrántottam magam), így repedtem (majdnem teljesen végig).
nagyon lassan gyógyult, még 8 hét múlva is fájt. ülni nem tudtam vagy 3 hétig. szerintem a vágással jobban jártam volna.. :D
Először császároztak, másodjára gátmetszés volt. :) Nem volt idő gátvédelemre.
Tényleg! Titeket hogyan vágtak? Végbél felé, vagy srégan oldalra?
Nem olvastam el a válaszokat, de biztos vagyok benne, hogy mindkét oldal "pártolói" képviseltetik magukat.
Én személy szerint úgy voltam vele, hogy engem NEM FOGNAK VÁGNI, akármi is történik. Mindent meg is tettem azért, hogy sikeres legyen a gátvédelem (gátmasszázs, intim torna, és lelkileg is rákészültem), illetve az első mondanivalóm ahogy beléptem a szülőszobára az volt, hogy gátvédelemmel kívánok szülni. Nálunk (Zalaegerszeg) mindenkit vágnak, ha kell, ha nem, az első babásokat pláne. Mivel én ezt teljesen felesleges rutinnak tartom, ezért ragaszkodtam a védelemhez, ez sikerült is (három öltésnyi repedésem lett, mert a doki belekönyökölt a hasamba hogy "segítsen"). A második babánál teljesen simán ment minden, ott egy óra múlva már nem is éreztem hogy szültem.
Úgyhogy nekem gátmetszéses, bedagadásos, fájdalmas, varat-húzódásos tapasztalatom szerencsére nincs, de épp elég volt látni, hallani a szobatársakat, ismerősöket.
Az az indok meg, hogy "inkább vágjanak mint végbélig repedjek" egyszerűen nevetséges. Nyilván, ha gátvédelem a cél, de menet közben látja a szülésznő, hogy nem fog menni, akkor metszeni fognak. Szóval nagy repedések elenyésző százalékban fordulnak elő.
Az én véleményem tehát: mindenképpen mindent meg kell tenni a gátvédelem érdekében.
Én csak ott kérnék gátvédelmet, ahol van már benne tapasztalatuk és tényleg rászánják az időt, nem ugyanúgy zavarják le az egészet, mint szokták, aztán széttárják a kezüket, hogy ha hagytam volna, akkor nem repedek tarkóig. Na meg legyél te is biztos abban, hogy együtt tudsz működni, tehát ne nyomj, ha nem szabad, hiába kell stb.
Azért én úgy látom a gátvédelmes szülés nem csak annyival másabb, hogy nem vágják a gátadat, hanem ahhoz igazodva zajlik a dolog, hogy a bírja a gátad, ahogy kell. Szóval rutinból vágós helyen szerintem jobban jársz vele. A felettem írónak szerencséje volt a három öltéssel, hogy csak annyit okozott a kedves könyöklés szerintem... Na mondjuk, ha meg így csináljuk, akkor meg úgy se változik sehol semmi, mert mindenki beletörődik, hogy nincs gátvédelem. De én akkor is fosnék begyöpösödött helyen kockáztatni. Nem azt mondom, hogy nem erre van kitalálva az alfelem, de hogy egy olyan helyen nem olyan lelkiismeretesen és tapasztalattal segítenének az biztos.
A rutin gatmetszes a WHO szerint a nok megcsonkitasa kategoriaba tertozik.A konyokles ugyancsak
Minden kismama legyen okos es kovetelje a gatvedelmet.Jogotok van ra es a szuleszno orvos reszerol csak akarat kerdese a dolog mert nem bonyolult.
Ha grillcsirke pozban szultok eroltetve nyomva konyokolve nem csoda reped szakad minden.
Vertikalis szules zuloszeken vagy gugolva a konyoklest feleslegesse teszi es a gat jobban tagul.
A vegbel izom ha atszakad minden esetben egy beavatkozas kovetkezmenye.
Azt modnom el a kezekkel a gattol mert a noi test tudja mit kell tenni erre van epitve.
Gatat metszeni csak a baba allapota miatt szabad es ez kb 1000 szulesbol 1x indokolt
Kivanok mindenkinek termeszetes eroszak mentes szulest.
(egy szuleszno kulfoldrol)
Akik lepontozgatjak a gatvedelmmel szulteket es az ezt tamogatokat, azoknak mi bajuk azzal, hogy sok no kepes gatmetszes nelkul szulni?
Hogy is volt a korhazi szules elotti idokben? Foleg, amikor meg sok gyereket szultek a nok...
A legtobb no nem "gyari hibas", hogy szanaszet repedjen. De mint ahogy felettem mar irtak, ha nem hagynak nyugodtan szulni, ugy nem csoda, hogy sok problema adodik.
a who szerint az indok nelkuli gatmetszes a nok csonkitasa es jogainak sarba tiprasa.
Akit erdekel annak megkeresem az angol cikket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!