Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Gátmetszés vagy gátvédelem?...

Gátmetszés vagy gátvédelem? Kinek mik a tapasztalatai?

Figyelt kérdés
Első babámat várom és nagy dilemmában vagyok a gátmetszéssel kapcsolatban. Van olyan kórház, ahol automatikusan elvégzik. Sok helyen olvasom, hogy ez milyen jó, mert így megakadályozható az összevissza szakadás, ami később nehezebben gyógyul, mint a metszés. Máshol meg azt olvasom, hogy a metszett seb gyógyul nehezebben és fájdalmasabban és a későbbiekben is problémát okoz. Most akkor melyik az igaz?

2014. máj. 30. 12:00
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Azt nem tudom melyik igaz, csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Nekem nem volt gátmetszésem, a legenyhébb elsőfokú repedésem volt, ami végülis felületi sérülés. A kisfiam 20 hónapos nincs semmilyen vizeletproblémám vagy szexuális ebből a szempontból.

A Szent Imrében szültem, itt akkor végzik el, ha szükséges. A kitolásnál a szülésznő mondta mikor "sóhajtsam" el a fájdalmat és ne nyomjak erősen, ő kente olajjal a gátamat közben, hogy legyen ideje tágulni a szöveteknek.

Valóban van olyan kórház ahol ezt automatikusan végzik. Ha szeretnél gátvédelmet, akkor érdemes olyan kórházat, orvost, szülésznőt keresned, aki ezt támogatja.

2014. máj. 30. 12:12
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
Én a saját tapasztalatomat tudom megosztani. 3 hónapja szültem, volt gátmetszésem itt nem nagyon támogatják a gátvédelmet. A gátmetszést nem is éreztem, a varrás sem fájt mert érzéstelenítettek. Utána én egyből tudtam ülni nem volt különösképpen kellemetlen. A varratszedés utáni nap éreztem egy kicsit. Egyébként nem tudok sok rosszat mondani róla, nem is látszik semmi belőle.
2014. máj. 30. 12:16
 3/23 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván az a legjobb, ha nem repedsz és nem is vágnak. Engem vágtak (az első gyereknél általában szoktak), de mivel a babám keze a fején maradt kifele jövet, így teljesen szétszakadtam. Úgy mondta a doki, hogy "ami lehet, minden szakadt", egészen a fenekemig. A vágást meg sem éreztem egyébként, de szerintem éreztem, hallottam, mikor szétrepedtem, bár nem biztos. A lényeg, hogy nagyon fájt a sebem, napokig nem tudtam rajta ülni. A fenekemen egy tenyérnyi sötét lila folt volt sokáig. Két hét elteltével még kicsit húztam a lábam séta közben. De amúgy kibírható volt. Egy törölközőt tekertem össze karikába és azon ücsörögtem, így nem nyomódott annyira. :)
2014. máj. 30. 12:17
 4/23 anonim ***** válasza:
47%

én gátvédelemmel szültem, örülök, hogy nem vágtak. bár nem tudom, az milyen, csak logikusan arra gondolok: csak rossz lehet, mert a szülés egy természetes dolog, így ami a szülés közben történik, a szervezet számára elfogadható.

azt olvastam, ha magától reped meg a gát, jobban gyógyul, mintha bevágnák.

aztán meg ha nem is kellene vágni, mert nem indokolt, akkor meg mire jó?

nekem gátvédelmem volt, de mondjuk pici 48 centi, 2800 gramm volt a baba, és könnyen szültem. mivel túl erősen nyomtam - nem hallottam, hogy a szülésznő szól, hogy ne nyomjak, mert a baba vállai voltak soron, azt meg igazítani szokták szüléskor, vagy mi, ezért "kilőttem" magamból a babát, így repedt egy picit a hüvelyem, ami 3 öltésecske volt... de akik gátvédelemmel szülnek, általában a varrást megússzák.

metszésnél meg még varnak is.

nem természetes dolog ez a metszés, szerintem nincs rá szükség.

2014. máj. 30. 12:21
 5/23 anonim ***** válasza:
100%

Azt úgysem te döntöd el, úgy értem, ha szükséges, akkor inkább vágnak.

Én Miskolcon szültem a Semmelweisben, kitolás előtt szóltam a szülésznőnek, hogy ha lehet, akkor gátvédelemmel szeretnék szülni, ő erre azt felelte, hogy majd meglátjuk, hogy alakul. Itt nem metszenek automatikusan szerencsére.

Nekem is "el kellett sóhajtani" 1-2 fájást, így megúsztam vágás nélkül.

Lett egy picike repedésem, de ezt alig éreztem, már másnak fájdalom nélkül ültem az ágyon, a szexuális életem ugyanolyan, mint előtte.

2014. máj. 30. 12:45
 6/23 anonim ***** válasza:
45%

Nekem vágtak. Kicsi vágás volt, 3 öltés kb és utána meg sem éreztem, nem is látszik , h volt ott vmi.

Én tuti h a vágást választanám.

Olvastam, h volt akinek problémája lett a gátvédelemhez ragaszkodásból. Durva repedés, vizelet / puki visszatartási gondok (ez konkrétan egy ismerősömmel fordult elő).

2014. máj. 30. 12:55
 7/23 Julie S ***** válasza:
79%
En gatvedelemmel szultem (elso babat). Ha nem engedtek volna, akkor meg idoben orvost/korhazat valtok. Nem repedtem, csupan egy kis feluleti serules volt.
2014. máj. 30. 12:59
 8/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mindenkinek ment a zöld pacsi. :-) Látom, mindenkinek más tapasztalatai vannak. Viszont úgy látom, túlélhető a dolog, bár nekem elég rémisztőnek tűnik. Úgy kompletten. :-D De nem baj, régóta vágytunk már a babára.

Fehérváron fogok szülni, nem tudom, ott hogy állnak ehhez a dologhoz. Szerintem első babánál metszenek. De majd utánajárok, mert szeretnék menni szülőszoba látogatásra.

2014. máj. 30. 13:00
 9/23 anonim ***** válasza:
74%
Én Fehérváron szültem áprilisban. Csináltak gátmetszést, de az érzéstelenítő miatt nem is éreztem. Utána sem volt semmi gondom, törökülésben szoptattam, mert úgy volt kényelmes.:-) Azóta már nyoma sincs a vágásnak, pedig csak 7 hete szültem. Ezen ne parázz!
2014. máj. 30. 13:43
 10/23 anonim ***** válasza:
59%

Mindkét szülésemnél volt gátmetszés. Elsőnél az eredeti vágást még kétszer újra vágták, mert a kisfiam úgy döntött, hogy először integet a külvilágnak, majd a karját a feje mellet hagyva jött világra. A kórházi időszakban végig törökülésben szoptattam, mert így szeretek ülni hosszabb ideig, és simán ment a dolog.

Második gyerkőcnél gátvádelemnek indult, de volt egy pont, mikor a szülésznő és a doki is egyetértett abban, hogy nem úszható meg a dolog repedés nélkül. Akkor mondtam, hogy vágjanak nyugodtan, nincs ezzel probléma. Ez is gyorsan , könnyen gyógyult.

2014. máj. 30. 14:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!